Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Dobro je vedeti | jan. '20

IZPLAČILO 20 ODSTOTKOV PREDČASNE POKOJNINE

Bralka navaja, da od jeseni 2019 naprej uživa 20 odstotkov predčasne pokojnine. Zanima jo, ali bo z izpolnitvijo pogojev za starostno pokojnino lahko uveljavila predvideno 40-odstotno izplačevanje starostne pokojnine, kot to določa sprememba zakona.

Zakon, veljaven do 31. decembra 2019, je določal, da se zavarovancu, ki je obvezno vključen v obvezno zavarovanje s polnim delovnim oziroma zavarovalnim časom in izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne ali predčasne pokojnine po veljavnem zakonu ali pogoje, določene v prehodnih določbah zakona za uveljavitev pravice do starostne pokojnine še po zakonu, veljavnem do 31. decembra 2012, če se za to odloči, od prvega dne naslednjega dne po vložitvi zahteve mesečno izplačuje 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine, do katere bi bil upravičen na dan njene uveljavitve. Sprememba zakona, ki velja od 1. januarja 2020 naprej, pa predvideva, da bodo do 40 odstotkov izplačila pokojnine (do konca leta 2019 je bilo to izplačilo 20 odstotkov) upravičeni le tisti zavarovanci, ki so zaposleni s polnim delovnim časom in izpolnjujejo pogoje za starostno pokojnino ali se bodo kot starostni upokojenci ponovno vključili v obvezno zavarovanje s polnim delovnim časom. Uživalci predčasne pokojnine, ki so uveljavili 20 odstotkov predčasne pokojnine do konca leta 2019, obdržijo izplačilo 20 odstotkov predčasne pokojnine tudi po uveljavitvi spremembe zakona, torej tudi po 1. januarju 2020.

Če uživalci izplačila 20 odstotkov predčasne pokojnine med uživanjem izpolnijo pogoje za starostno pokojnino, bodo lahko uveljavili izplačilo 40 odstotkov starostne pokojnine in ga bodo uživali, vse dokler bodo zaposleni vključeni v obvezno zavarovanje s polnim delovnim časom, razen če bo bolniška odsotnost z dela trajala več kot 30 dni. Bralka bo z izpolnitvijo pogojev za starostno pokojnino, to je izpolnjenim pogojem 40 let pokojninske dobe brez dokupa, lahko uveljavila izplačilo 40 odstotkov starostne pokojnine od prvega dne po vloženi zahtevi, vendar največ od izpolnitve pogojev za starostno pokojnino.

DELNA POKOJNINA

Bralec navaja, da po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino že dve leti uživa delno pokojnino, saj je kot samostojni podjetnik vključen v obvezno zavarovanje po 10 ur tedensko oziroma dve uri dnevno. Zanima ga, katere so spremembe v zvezi z delno pokojnino, saj je slišal, da bo od 1. januarja 2020 naprej drugačno in ugodnejše povečanje delne pokojnine.

Novela zakona, ki velja od 1. januarja 2020, je nekoliko drugače uredila povečanje delne pokojnine, ki pa se nanaša le na tiste zavarovance, ki so izpolnili pogoje za starostno pokojnino. Pogoji za pridobitev delne pokojnine se v primerjavi z zakonom, veljavnim do konca leta 2019, ne spreminjajo, spreminja se torej samo njena odmera. Do povečanja delne pokojnine je po novem upravičen le zavarovanec, ki je izpolnil pogoje za starostno pokojnino in je vključen v obvezno zavarovanje za vsaj štiri ure dnevno oziroma znaša njegov zavarovalni čas vsaj 20 ur tedensko. Do povečanja delne pokojnine pa niso več upravičeni tisti zavarovanci, ki bodo od 1. januarja 2020 naprej uveljavili delno pokojnino z izpolnitvijo pogojev za predčasno pokojnino, kot tisti, ki uveljavijo delno pokojnino z izpolnitvijo pogojev za starostno pokojnino in ostanejo v obveznem zavarovanju za manj kot 4 ure dnevno oziroma 20 ur tedensko.

Odmerjena delna pokojnina se poveča za 20 odstotkov, kadar zavarovanec dela štiri ure dnevno ali znaša zavarovalni čas od 20 ur do 24 ur tedensko, za 25 odstotkov za pet ur dnevno ali za zavarovalni čas od 25 ur do 29 ur, za 30 odstotkov za šest ur dnevno ali za zavarovalni čas od 25 ur do 29 ur, za 35 odstotkov za sedem ur dela ali za zavarovalni čas od 35 ur do 39 ur. To povečanje se uživalcem delne pokojnine izplačuje največ tri leta, po preteku treh let pa se prej navedeno povečanje delne pokojnine zmanjša tako, da znaša le polovico navedenih odstotkov. 

Bralec, ki je uživalec delne pokojnine, bo tudi po uveljavitvi zakona obdržal 5-odstotno povečanje delne pokojnine vse do dopolnjenega 65. leta starosti ali do uveljavitve starostne pokojnine, če bo še naprej obvezno vključen v obvezno zavarovanje za manj kot 4 ure dnevno ali bo znašal zavarovalni čas manj kot 20 ur tedensko. Če bi bil bralec ob uveljavitvi zakona obvezno vključen v obvezno zavarovanje za vsaj 4 ure dnevno ali bi znašal njegov zavarovalni čas vsaj 20 ur tedensko, bi mu zavod po uradni dolžnosti v šestih mesecih po uveljavitvi spremembe zakona od 1. januarja 2020 naprej začel izplačevati delno pokojnino z ugodnejšim povečanjem.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 16. januarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media