Na okenski politi naj se najde prostor tudi za zelišča

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Prosti čas | jan. '20

Zelišča v lepih lončkih popestrijo prostor.

Kadar ima kuhinja vsaj eno okno, daje dnevna svetloba odlično možnost za vzgojo svežih zelišč. Le katera gospodinja si ne želi imeti vedno pri roki drobnjaka, peteršilja ali bazilike, ki obogatijo še tako skrbno pripravljene jedi.

Za setev zelišč sem uporabila glinene posode premera 14 centimetrov. Namenoma sem izbrala lonce brez okrasitve, saj jih bom popestrila z barvami. Za pomoč sem prosila starejšo hčer, ki je že od nekdaj rada barvala. Tudi mali otroci se bodo zelo zabavali ob poslikavi, zato jih le poprosite za pomoč. Mladina bo na socialnih omrežjih hitro našla še kakšno dodatno idejo za izvirno poslikavo.

Za barvanje uporabite akrilne barve, ki so dovolj mazave in obstojne. Ko se barva na loncih posuši, pride na vrsto setev. Zemeljski substrat, primeren za setev zelišč, mora biti zračen in mora prepuščati vodo. Najbolje, da kupite že pripravljeno mešanico, namenjeno presajanju dišavnic in zelišč. Lonec napolnite s substratom do dveh centimetrov pod vrhom. S prsti pritisnite substrat, da iztisnete zračne mehurčke, in povrhu potresite seme. Setev naj bo gosta, da boste imeli bogat pridelek. Semena pokrijte s plastjo zemlje in pustite rob, ki bo zadržal vodo ob zalivanju.

Pri poslikavah lončkov uporabimo domišljijo.

Izbor zelišč prilagodite svoji kuhinji. V mojem lončku sta se znašla peteršilj in bazilika. In ker priznani angleški kuhar Jamie Oliver v svojih kuharskih oddajah veliko uporablja krebuljico, sem ji namenila en lonček. Krebuljica je zelišče, ki po videzu spominja na peteršilj, le da so njeni listi nežnejši. Aromatičen vonj in okus sta nekakšna mešanica koromača, peteršilja in janeža.

Besedilo in fotografiji: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media