Orehi kot odličen športni rekvizit 

Dobro počutje | jan. '20

 

Slika 1

Tudi v novem letu bomo pri rekreaciji uporabljali domače in brezplačne športne rekvizite. Tokrat so orehi tisti, s katerimi lahko »stremo« marsikatero oviro v prstih in dlaneh ter tudi možganih. 

Ob umirjanju ritma dihanja po uvodnem sprehodu bi bilo dobro za ogrevanje ponoviti vse vaje iz zadnjih dveh številk, saj predstavljajo podlago za današnjo nadgradnjo.

Slika 1 a

Prva vaja: Primite trak, šal ali ruto za hrbtom (slika 1). Z zunanjo roko potegnite drugo roko, kolikor zmorete, vstran, da začutite razteg ramenskih mišic roke, ki ste jo potegnili za hrbet (slika 1a). Po potegu obe roki sprostite v začetni položaj. Vajo ponovite vsaj petkrat v vsako stran.

Slika 2

Drugo vajo naredite kar se da sproščeno in veselo. Trak zavrtite nad glavo, kot da bi vrteli kavbojski laso (slika 2). Ker je trak precej lažji od debelejše vrvi, je vaja vse prej kot enostavna in aktivira celo telo. Trak nad glavo zavrtite vsaj desetkrat najprej s svojo boljšo roko, nato vajo ponovite še s slabšo roko.

Slika 3

V hladnih dneh je nujno treba skrbeti tudi za gibljivost nog. Prikazano vajo (slika 3) lahko naredite tudi tako, da eno nogo dvignete na nižjo klop ali stopnico. Pomembno je, da ob dvigu začutite razteg stegenskih mišic noge, na kateri stojite, in nežen razteg vseh zadnjih mišic noge, ki ste jo dvignili. Obenem iztegnite še roke naprej, kar poveča razteg cele hrbtenice. Dvig in razteg ponovite vsaj petkrat z vsako nogo. Ko končate, nežno zaokrožite z boki in telesom v obe smeri.

Slika 4 

Slika 4 a

Zimska spretnost z valjanjem orehov v dlani sprošča celo telo (sliki 4 in 4a), masira notranje organe, razvija spretnost prstov, t. i. fino motoriko prstov in rok, ter ugodno deluje na povezovanje leve in desne možganske poloble. Če boste uporabljali različno velike orehe in imeli v vsaki roki različno število, bo veselje ob njihovem vrtenju večje in bo še dodatno okrepilo spomin. Orehe valjajte po roki po koncu vadbe ali kar tako, tudi ob gledanju televizije ali med pogovori v daljših zimskih večerih.

Besedilo in fotografije: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media