Urejanje postelje

Dobro počutje | jan. '20

 Negibljivi osebi je postelja prostor za počitek, hranjenje, izločanje, razvedrilo, zato je še toliko pomembnejše, da je urejena. Postiljanje prilagodimo njenemu zdravstvenemu stanju in ohranjenim gibalnim sposobnostim. Pozorni moramo biti tudi na njene bolečine.

Pred začetkom postiljanja si pripravimo prostor in pripomočke. Imeti moramo prost dostop do postelje, zato po potrebi odmaknemo nočno omarico ali drugo pohištvo. Na čisto površino odložimo posteljno perilo (rjuhe, prevleko za vzglavnik in prešito odejo, nepremočljivo podlogo, če je treba) in pripravimo vrečo ali koš za umazano perilo. Posteljo dvignemo in prilagodimo višino tako, da sega negovalcu do bokov.

Umazano spodnjo rjuho zvijemo do starostnikovega hrbta.

Pri postiljanju pazimo, da starostnik ne pade s postelje. Ker je varnejše, naj postiljata dve osebi, ki se postavita vsaka na eno stran postelje. Kadar postilja negovalec sam, mora na nasprotni strani postelje dvigniti posteljno ograjico. Pri postiljanju je starostnik ves čas pokrit, pazimo le, da ga ne pokrijemo čez glavo. Postiljamo tako, da ne dvigujemo prahu, pazimo, da ni gub na postelji.

 Posteljo uredimo vsaj dvakrat na dan. Vso posteljnino zamenjamo vsaj enkrat tedensko, vselej pa po kopanju in po potrebi (na primer, če je umazana, mokra, pri znojenju). Pogosteje menjavamo prevleko za vzglavnik, tudi takrat, ko ni vidno umazana. Umazano posteljnino odstranimo tako, da jo zvijemo, prijemamo za manj umazane dele. Še posebej moramo paziti pri rokovanju s posteljnino, ki je umazana od izločkov (urin, blato). V tem primeru pri postiljanju uporabimo rokavice. Posteljnino takoj odložimo v vrečo ali koš, ne na tla, in jo čim prej operemo, da se ne širi neprijeten vonj in se ne razmnožijo mikroorganizmi. Tako preprečimo tudi širjenje okužb.

Vzglavnik in prešito odejo občasno operemo, prezračimo na soncu ali damo v čistilnico. Posteljni vložek globinsko očistimo ali ga prezračimo, ko je suho, sončno in toplo vreme.

Posteljo postiljamo na dva načina, in sicer tako, da osebo obračamo na bok ali pa se v postelji posede. Medtem se pogovarjajmo z njo.

Postiljanje postelje z obračanjem na bok

Razgrnemo čisto rjuho in jo zvijemo do starostnikovega hrbta.

Postiljanje postelje z obračanjem na bok je najpogostejši način postiljanja pri starostniku, ki ne more ali ne sme vstati iz postelje.

Pripravimo si čisto posteljno perilo. Ocenimo, katere dele posteljnine moramo zamenjati in ali potrebujemo dodatne pripomočke, kot je nepremočljiva zaščita za posteljo.

Posteljo dvignemo na primerno višino in razrahljamo vso posteljnino. Stranske robove zgornje rjuhe in odeje zapognemo navzgor tako, da ostane starostnik pokrit.

Starostnika obrnemo na bok in zvijemo umazano rjuho do njegovega hrbta. Po ležišču razgrnemo čisto rjuho, jo poravnamo, da je brez gub, in jo zvijemo do hrbta. Po potrebi namestimo še rjuho, zloženo na polovico (prečna rjuha), ki sega od lopatic do stegen, in nepremočljivo zaščito. Starostnika obrnemo na drugi bok čez oba zvitka rjuh. Umazano rjuho odvržemo v vrečo ali koš in po postelji razgrnemo čisto rjuho. Starostnika obrnemo na hrbet in mu poravnamo vzglavno blazino pod glavo. Dobro napnemo in zapognemo rjuho pod posteljni vložek pri vzglavju, vznožju in na sredini. Starostnika namestimo v udoben položaj, uredimo zgornjo rjuho in odejo. Preoblečemo še vzglavno blazino in prešito odejo. Poskrbimo za ustrezen položaj starostnika. Pospravimo pripomočke in prezračimo sobo.

 Postiljanje s posedanjem 

Pripravimo pripomočke in dvignemo posteljo na primerno višino. Razrahljamo vso posteljnino. Stranske robove zgornje rjuhe in odeje zapognemo navzgor tako, da ostane starostnik pokrit. Pomagamo mu, da se posede. Vzglavno blazino mu položimo v naročje, da se lahko nanjo nasloni.

Umazano spodnjo rjuho zvijemo do njegovega hrbta. Čisto rjuho namestimo in zapognemo pri vzglavju postelje ter jo razgrnemo do starostnika. Po potrebi namestimo še prečno rjuho in nepremočljivo zaščito.

Vzglavno blazino položimo k vzglavju. Starostnik se uleže na hrbet, skrči noge in se dvigne v ledvenem delu. Istočasno odstranjujemo umazano in razgrinjamo čisto posteljnino. Dobro napnemo in zapognemo rjuho pod posteljni vložek pri vzglavju, vznožju in na sredini. Preoblečemo še vzglavno blazino in prešito odejo. Poskrbimo za ustrezen položaj starostnika. Pospravimo pripomočke in prezračimo sobo.

Videoposnetke Urejanje postelje si lahko brezplačno ogledate na izobraževalni spletni strani http://video.grafenauer.si/.

Alojzija Fink


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media