ROKODELCI SE PREDSTAVIJO – DU Loški Potok 

Druženje | jan. '20

Dediščino prenašajo na mlajše rodove

V Društvu upokojencev Loški Potok rokodelska sekcija deluje osem let. Rokodelske delavnice obiskuje od 10 do 20 članic, ki se srečujejo ob torkih oziroma po dogovoru, vodijo pa jih mentorice Tanja Lavrič, Marija Mišič, Mirjana Mikulič, Marija Turk, Majda Levstek, Anica Car, Marjeta Buček. Mentorice se udeležujejo rokodelskih delavnic Zveze društev upokojencev Slovenije in nato pridobljeno znanje širijo med preostale članice.

V zadnjih dveh letih so se tako preizkusile v marsikateri spretnosti. Med drugim so na najrazličnejše načine okraševale steklene kozarce in steklenice, iz nogavic so izdelovale mucke, iz papirja in polstene volne pa nakit, vsako leto izdelujejo tudi novoletne voščilnice in okraske. Zelo lepe so lesene rože, ki jih izdelujejo iz materiala, ki ostaja po izdelavi lesenih grabelj. Sedem članic si je po teh rožah nadelo ime Lesenke.

Sodelujejo tudi z rokodelci iz sosednjih občin, svoje izdelke rade pokažejo krajanom, pa tudi drugim ljubiteljem ročnih izdelkov. Tako so v zadnjih dveh letih razstavljale v Starem trgu pri Ložu in Novi vasi na Blokah, v Ljubljani na Festivalu za tretje življenjsko obdobje ter Dnevih medgeneracijskega sožitja pa tudi v Dolenjskih Toplicah na skupni razstavi Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine.

Zelo odmevna je bila razstava Od mleka do putra, ki so jo pripravile maja 2019, julija pa zaradi velikega zanimanja še ponovile, saj so z njo mnogim obudile spomine na mladost in življenje na kmetih. Krajani so jim z veseljem prinesli predmete, ki so jih nekoč uporabljali za kisanje in uživanje mleka: stare golide in stole za molžo, cedila in kanglice, pinje, modele za puter in drugo posodo. Razstavljenih je bilo osem posnemalnikov mleka, to je večja posoda, v katero so gospodinje vlile sveže mleko, z vrtenjem ročice pa se je na eni strani izlivala smetana, na drugi pa manj mastno mleko. Iz smetane so delale puter in ga prodajale v Ljubljani, da so lažje preživile družino. Dva posnemalnika so usposobile, da so obiskovalcem pokazale, kako so nekdaj posnemali mleko. Delček te razstave so predstavili tudi na prvih Medgeneracijskih dnevih sožitja v Ljubljani, s sodelovanjem učencev Osnovne šole dr. Antona Debeljaka Loški Potok pa so postopke izdelovanja – od mleka do putra – tudi posneli za zanamce.

Še po nečem so znane članice Društva upokojencev Loški Potok, in sicer po tem, da iz testa ustvarjajo božični kruh, poprtnik ali župnek, kot umetelno okrašen kruh, ki je nekoč moral biti na mizi na sveti večer, imenujejo domačini. Uspelo jim ga je vpisati v register nesnovne kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije. Potoško dediščino rade prenašajo na mlajše rodove, zato decembra pripravijo dve do tri delavnice izdelave župneka in ptičkov oziroma golobic, izdelke, ki vedno znova požanjejo občudovanje obiskovalcev, pa tudi razstavijo. 

Besedilo: A. Ž. , fotografiji: DU Loški Potok 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media