Januarski košek 2020

Prosti čas | jan. '20

Bela eleganca

Cvetlična bordura in sredinski vzorec nas očarata s prefinjeno eleganco, ki jo zna ustvariti le beli vez, bolj poznan kot rišelje.

Vzorci so primerni za prt velikosti 120 x 120 cm. Po potrebi jih povečamo ali pomanjšamo s pomočjo fotokopirnega stroja. Vzorec obrobe A prerišemo na svileni papir in ga dopolnimo z vogalnim vzorcem B. Ponavljamo do želene dolžine stranice prta, končamo z vogalnim vzorcem. Vzorec ponovimo še na drugih treh stranicah, tako da ga smiselno sklenemo v celoto. Sredinski vzorec C, poljubno oddaljen od bordure, prerišemo štirikrat ali samo dvakrat.

Svileni papir s prerisano borduro položimo na rob blaga. Sredinski vzorec položimo na sredino prta. Vmes vložimo kopirni papir za tkanine. Ob straneh papir in blago pripnemo z risalnimi žebljički, da se med prerisovanjem vzorca ne premika. Vzorec bordure prerišemo še na preostale tri stranice prta, da ga smiselno sestavimo v celoto. Prerišemo še sredinski vzorec.

Z dvema nitkama vezilne prejice s sprednjimi vbodi podložimo vse oblike. Ko pri podlaganju pridemo do mostička, napeljemo tri niti od prve do druge obrisne črte (vsako nit prišijemo z majhnim vbodom) in jih obšijemo z zančnim vbodom. Ko podložimo vse oblike in obzankamo vse mostičke, z bombažno biserno prejico obzankamo z gostim zančnim vbodom oblike motivov.

Po končanem vezenju položimo na prt vlažno krpo in ga prelikamo. Nato na notranji strani, tik ob obzankanem robu, previdno izrežemo osnovno blago.

Vzorec A

Vzorec B

Vzorec C

Povečati ali pomanjšati po potrebi

Toplo ovito

Čipkasta volanica elegantno dopolni prijetno mehak in topel plet iz moherja.

Velikost: 75 x 150 cm

Potrebujemo: 150 g belega moherja, primernega za kvačko št. 4,5.

Vzorci. Osnovni vzorec: nasnutek je deljiv s 5 + 2 + 3 verižne petlje za obračanje. Kvačkamo po vzorčni risbi 1. Vsako vrsto začnemo s 3 verižnimi petljami, ki nadomestijo 1. šibično petljo, nato kvačkamo petljo pred vzorčno enoto (VE), ponavljamo VE in končamo s petljo po VE. Kvačkamo od 1. do 5. vrste, nato ponavljamo 4. in 5. vrsto. Volanica: nasnutek je deljiv z 12 + 1 + 1 verižna petlja za obračanje. Kvačkamo po vzorčni risbi 2 od 1. do 6. vrste.

Poskusni vzorček: 17 petelj in 7 vrst osnovnega vzorca da kvadrat s stranico 10 cm. Volanica: visoka 12 cm.

Izdelava: skvačkamo 257 verižnih petelj + 3 verižne petlje za obračanje in kvačkamo osnovni vzorec po vzorčni risbi 1. Za poševni stranici pustimo na obeh straneh v vsaki 2. vrsti 50-krat po ½ VE nepokvačkane. 73 cm od začetka dela končamo delo na preostalih petljah VE.

Poševni stranici obkvačkamo z volanico po vzorčni risbi 2. Obe poševni stranici obkvačkamo skupaj z 265 gostimi petljami, kar da 21 VE ter začetno in končno gosto petljo. Sredinska VE volanice mora biti v konici pleta.

½ pleta

Vzorčna risba 1

Vzorčna risba 2

Delovni znaki:

= verižna petlja

= gosta petlja

= šibična petlja

= dvojna šibična petlja

= trojna šibična petlja

= pikot: 3 verižne petlje, 1 gosta petlja v 1. verižno petljo

Kjer se znaki stikajo spodaj, kvačkamo petlje v isto vbodno mesto.

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media