Pelji me na tisti kraj

Prosti čas | jan. '20

Majda Petan

»Štirje otroci smo bili, dve sestri in dva brata, živeli smo v Rogaški Slatini. Oče je rad igral na harmoniko in zelo lepo je pel. Petje je bilo v družini naš vsakdanjik. Ko sem imela deset let, je oče žal umrl in ostali smo sami. Odraščali smo z mamo, ki je bila pred tem tudi hudo bolna. Bali smo se zanjo in tako je bilo otroštvo kar precej prežeto z bolečino,« pove Majda Petan o prvih letih svojega otroštva.

Najprej je seveda prepevala otroške pesmice, nato pela v osnovnošolskem pevskem zboru, v srednji šoli pa je dve leti obiskovala solopetje v glasbeni šoli. »Bili so to časi, ko si se solopetja učil z namenom, da poješ operno glasbo, česar pa si nisem želela. Priznam pa, da mi je študij pomagal pri tehnikah petja,« se spominja svojih glasbenih začetkov. A prišel je čas, ko se je bilo treba odločiti za poklic. V osnovnošolskih letih si je sramežljivo želela postati poklicna pevka, v času študija pa je vse bolj razmišljala o delu v zdravstvu ali vsaj z ljudmi.

Pevski uspehi so prišli kmalu. Prijavila se je v oddajo Pokaži, kaj znaš in zmagala tako v Kamniku kot kasneje v Novi Gorici. Kot študentka je s pevskim zborom APZ Tone Tomšič v dveh mesecih prekrižarila Ameriko od vzhoda do zahoda.

K sodelovanju so jo vabili tudi ansambli in tako je prvič zapela z narodno-zabavnim ansamblom na Ptujskem festivalu, bili so to Kovinarji. Kasneje je s kvartetom Ultra nastopila na Slovenski popevki, Veseli jeseni, Splitskem in Zagrebškem festivalu. Leta 1980 jo je Oto Pestner povabil, da zapoje z njim v duetu na festivalu Melodije morja in sonca. In sta zmagala!

Kar 16 let je pela svetovno znane uspešnice ter glasbo Avsenikov in Alpskega kvinteta v avstrijskem ansamblu Štajerski vagabundi iz Gradca. Usklajevanje službe in nastopanja v tujini ni bila lahka reč. Skrb za varstvo njunih treh otrok je ob koncih tedna prevzela njena mama, ki je vedno rada priskočila na pomoč, pa tudi otroci so jo imeli zelo radi.

 Zelo je povezana z možem

Njeno kasnejšo glasbeno pot sta zaznamovali popevki Glej naprej in Pelji me na tisti kraj, vendar je Majda Petan sodelovala še z drugimi ansambli, kjer je pela narodno-zabavno glasbo. Tako je med drugim nastopala z ansamblom Vikija Ašiča, v skladbi Mamica, hvala ti pa je zapela celo z njegovo vnukinjo Ano.

Ali je kakšna razlika med petjem na tujem in doma? »Peti na tujem je bilo zame veliko lažje kot doma. Tudi zato, ker sem imela tu precejšnjo tremo in sem se bala, da se mi bo pri napovedih kaj zataknilo, onkraj meje pa sem bila brez teh skrbi. Na naših nastopih so fantje napovedovali v nemškem jeziku, jaz pa sem lahko samo pela. In ker nikogar nisem poznala, sem bila veliko bolj sproščena,« razgali ključ uspeha in dobrega počutja na odru.

V njenem življenju pa je imel in še vedno ima največjo vlogo mož Marjan Petan, član New Swing Quarteta, ki ji daje navdih, ji piše besedila in jo popolnoma podpira na njeni glasbeni poti.

Majda je najpogosteje nastopala v nemško govorečih deželah, a tudi z možem Marjanom sta kot duet veliko prepevala na tujem. Nepozabno ostaja njuno glasbeno potovanje po Kanadi. V letih skupnega življenja je postala njena tiha ljubezen črnska duhovna glasba. Zasvojila jo je, ko je slišala petje skupine New Swing Quartet in žametni bas svojega moža. Hodila je na njihove koncerte in uživala, kmalu pa si je zaželela, da bi tudi sama prepevala duhovne pesmi. In čez čas je posnela niz takšnih skladb, ki jih je posvetila Mahalii Jackson, največji črnski pevki te glasbe.

A vendar je bila glasba predvsem njen konjiček. Večino svojega delovnega obdobja je bila namreč zaposlena v osnovni šoli kot šolska svetovalka. Začela je kot socialna delavka na ljubljanski psihiatrični kliniki in hkrati ob delu študirala še psihologijo in sociologijo. Službovala je tudi v Tekstilni tovarni Prebold kot vodja kadrovske službe. Kmalu po poroki je diplomirala še na drugi stopnji in se zaposlila v II. osnovni šoli v Celju. Tam je ostala vse do upokojitve.

V zadnjem času Majda Petan poje sama ali s svojim možem po Sloveniji in v tujini, vsak teden vodi glasbene urice v dveh domovih starejših na Celjskem, je tudi članica priznane skupine Dame slovenske narodno-zabavne glasbe.

Vsebina pesmi, ki jih poje, odraža zgodbe iz njunega življenja. Pelji me na tisti kraj je ena takšnih. Ko jo je Marjan povabil na prvi zmenek, jo je namreč vprašal, kam naj jo povabi. In ker takrat še ni verjela, da misli resno, je kot iz rokava stresla Mozirski gaj. In peljal jo je »na tisti kraj, kjer spoznala sem ljubezen«.

Drago Vovk


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media