NOVOLETNI POSLANICI

jan. '20

Drage upokojenke in dragi upokojenci,

lahko smo zadovoljni, da smo v času gospodarske rasti, in vsi želimo, da se bo to nadaljevalo tudi v naslednjih letih. V letu 2019 so se pokojnine uskladile dvakrat (za 2,7 odstotka in 1,5 odstotka), kar lahko pričakujemo tudi v letu 2020, in po napovedih bo redna uskladitev višja kot lani. Za izredno uskladitev pa je določen znesek in ne odstotek, kar pa za sistem nikakor ni dobro. Letni dodatek je bil v nekoliko višjem znesku izplačan vsem upokojencem. Posledice ugodne rasti bruto domačega proizvoda se poznajo tudi v številu zavarovancev, ki je v lanskih zadnjih mesecih znašalo že čez 970.000, kar je skoraj za 140.000 več kot leta 2013, ko je bilo tudi najslabše leto v strukturi dohodkov od prispevkov, samo 66,1 odstotka, v primerjavi s približno 80 odstotki v letu 2019, kar posledično pomeni, da zavod iz proračuna dobi bistveno nižja sredstva. Reforma iz leta 2013 deluje in še vedno prinaša rezultate, kar se s strožjimi pogoji za upokojitev in stimulacijami za kasnejšo upokojitev kaže tudi pri majhnem povečanju števila novih upokojencev.

Dobršen del leta 2019 je potekal na usklajevanju, sprejemanju in sprejetju novele Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2G), ki prinaša višji odmerni odstotek za na novo upokojene in povečanje izplačila dela starostne pokojnine ob plači z 20 na 40 odstotkov za prva tri leta. Žal je bila novela sprejeta konec leta, kar je pri ljudeh spet vneslo kar precej nejasnosti in bojazni, kdaj se je najprimernejše upokojiti, prav tako pa to ni dobro tudi za izvajanje. Socialni partnerji so se dogovorili, da se bodo v letu 2020 začela pogajanja za reformo pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Pri tem jim želim veliko modrosti in uspehov, saj gre za veliko odgovornost tako do upokojencev, novih upokojencev, ki že trkajo na upokojenska vrata, aktivnih zavarovancev in ne nazadnje mladih, ki se komaj vključujejo v sistem obveznega zavarovanja, ki temelji na medgeneracijski solidarnosti.

V letu 2020 vam poleg višjih pokojnin želim trdnega zdravja in veliko srečnih trenutkov.

 Marijan Papež, generalni direktor Zpiza

Spoštovane bralke in bralci Vzajemnosti,

Slovenija je socialna država, zato je nesprejemljivo, da je toliko upokojencev in drugih ranljivih skupin v stiski. Življenjske razmere upokojencev se zaradi nenehnih podražitev ter nizkih in še vedno neusklajenih pokojnin nenehno slabšajo.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije si nenehno in po najboljših močeh prizadevamo, da bi se gmotni položaj izboljšal in bi vsak prebivalec živel dostojno življenje. Tako smo si v letu 2019 prizadevali, da bi:

  • uskladili letni dodatek po sistemskem zakonu in bi bil izplačan v celoti, tj. 178 milijonov evrov, a je bil po Zakonu o izvrševanju proračuna RS za kar 40 milijonov evrov manjši,
  • redna uskladitev potekala po sistemskem zakonu ZPIZ-2, izredna, tj. za 1,5 odstotka, pa bi bila izvedena v decembru 2020,
  • s peticijo pozvali vlado, da že končno sprejme nujen zakon o dolgotrajni oskrbi,
  • bi bila e-oskrba uresničena,
  • vlada namenila več sredstev, ne samo 10 milijonov evrov, za gradnjo domov za ostarele in ne le za vzdrževanje le-teh,
  • se uredila problematika dostopa do primerne ureditve stanovanj za starejše,
  • se uredila problematika dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a brez bojazni, da bi bilo stanje na tem področju še bolj problematično, kot je.

Ponosni smo, da smo v maju 2019 prvič organizirali tridnevno prireditev Dnevi medgeneracijskega sožitja v sodelovanju s strateškimi partnerji MeKoS, MDDSZ in MOP ter Gospodarsko razstavišče. Posebej veseli smo bili, da je bil pokrovitelj prireditve predsednik vlade g. Marjan Šarec in se je za tako obliko medgeneracijskega sodelovanja zavzela ministrica za delo mag. Ksenija Klampfer. 

Še bolj nas veseli, da bomo enake podpore deležni tudi v letu 2020, zato vas že zdaj vljudno vabimo na druge Dneve medgeneracijskega sožitja, ki bodo od 19. do 21. maja 2020 potekali na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, tokrat na temo »stanovanjska problematika in stanovanjska mobilnost«. Poleg odličnega strokovnega programa bodo tu še kulturni dogodki, rokodelske delavnice in drugo. Veseli bomo vašega obiska. 

 V novem letu 2020 vam želim predvsem veliko zdravja, sreče in zadovoljstva.

Janez Sušnik, predsednik Zdusa


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media