KRATKE ZDRAVSTVENE

Dobro počutje | jan. '20

Pretirano pitje je škodljivo

Pri nas je odnos družbe do alkohola preveč strpen, opozarjajo strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Skoraj polovica odraslih Slovencev pije čezmerno. Zaradi prometnih nezgod in drugih razlogov, povezanih z alkoholom, vsako leto v povprečju umre 927 oseb. Prav zaradi teh razlogov so leta 2015 zasnovali pilotni projekt Sopa – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola. Več kot 500 usposobljenih strokovnjakov iz zdravstvenega in socialnega sektorja ter nevladnih organizacij na terenu predstavljajo alkoholno problematiko in spoznanja o škodljivosti alkohola ter skušajo pomagati čezmernim pivcem. Do zdaj so opravili 20.000 pogovorov, približno 4000 ljudi je v procesu zmanjševanja čezmernega pitja alkohola, 441 pa je uspešno ozdravljenih.

Zdrava hrana – boljše zdravje

S primerno prehrano je v veliki meri mogoče preprečiti kronične nenalezljive bolezni, na primer diabetes ali povišan krvni tlak. Tega se zavedajo tudi živilska podjetja. Tista, ki želijo prispevati k bolj zdravemu življenjskemu slogu prebivalcev, se odločijo za zmanjšanje vsebnosti sladkorja ali soli v izdelkih, za ustrezno označevanje in primerno oglaševanje, pristopajo v projekt Zaveza odgovornosti pri GZS. V sektorju brezalkoholnih pijač se je enajst podjetij zavezalo, da ne oglašujejo otrokom, vsako leto potrošniku ponudijo več izdelkov izboljšane sestave ter podpirajo rekreativne dogodke. Leta 2017 se je pridružilo projektu sedem mlekarn, ki si prizadevajo za izboljšanje sestave izdelkov z zmanjšanjem vsebnosti sladkorja ter za zmanjševanje energijskega vnosa. Decembra lani pa se je osem podpisnikov na področju pekarstva zavezalo, da bodo do konca leta 2022 zmanjšali vsebnost soli v svojih izdelkih za pet odstotkov ter povečevali delež polnozrnatih sestavin.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media