Nad okužbe s pomočjo zdravilnih rastlin

Dobro počutje | jan. '20

Okužbe sečil so med najpogostejšimi okužbami, ki jih obravnavajo splošni zdravniki. Med njimi so v ospredju vnetja mehurja (akutni cistitis), ki so jim še posebej izpostavljene ženske, in sicer zaradi krajše sečnice.

Kar polovica žensk ima vnetje mehurja vsaj enkrat v življenju, žal pa se okužbe rade ponavljajo in povzročajo veliko preglavic. Znaki vnetja mehurja so močno in pogosto siljenje na malo potrebo, pekoča bolečina med uriniranjem, odvajanje majhnih količin seča, ki je moten in neprijetnega vonja, značilna je bolečina v spodnjem delu trebuha nad sramno kostjo.

Med povzročitelji okužbe sečil so največkrat bakterije, ki po sečnici pridejo v mehur in se tam razmnožijo. Med njimi je najpogosteje Escherichia coli, so pa še druge: Staphylococcus saprophyticus, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumonia, Enterococcus faecalis ... Če se zdravljenja vnetja lotimo že ob prvih znakih, je običajno kratkotrajno in uspešno. Pri tem si lahko pomagamo tudi z naravnimi sredstvi, ki spodbujajo splakovanje bakterij iz sečil: brusnice, peteršilj, luštrek, rožmarin.

Če se okužbe ponavljajo in pri hujši obliki vnetja, pa nam mora zdravnik predpisati antibiotike. Zavedati pa se moramo, da lahko pogosta uporaba antibiotikov povzroči spremembo mikrobioma in poveča tveganje za odpornost povzročitelja proti antibiotiku, kar se zadnja leta zaradi pretirane uporabe antibiotikov zelo pogosto dogaja. Strokovnjaki ocenjujejo, da je najpogostejši povzročitelj okužbe sečil bakterija Escherichia coli odporna že proti več kot četrtini uporabljenih antibiotikov. Zato iščejo alternative, ki bi bile učinkovite pri boju z bakterijami.   

S čim nadomestiti antibiotik?

Raziskovalci so v nedavni interventni klinični raziskavi iskali zlasti primerjavo med najpogosteje uporabljenim antibiotikom (fosfomicin) in zdravilom rastlinskega zdravila Canephron, ki vsebuje korenino luštreka, zel navadne tavžentrože in list rožmarina. Deluje protivnetno, protibakterijsko in diuretično. Zdravi vnetje, in sicer tako, da zmanjša pekoč občutek pri uriniranju ter ublaži krče v trebuhu. Preprečuje tudi ponovitev okužbe, in sicer tako, da zavira nadaljnje razmnoževanje bakterij ter hitro in učinkovito odstrani bakterije iz sečil. Pri čezmerno aktivnem mehurju sprošča mišice in normalizira njegovo delovanje.

V raziskavo, ki so jo izvajali v 51 centrih po Evropi, so vključili 659 žensk, starih od 18 do 70 let, z vnetji spodnjih sečil. Raziskava je bila dvojno slepa, kontrolirana. Učinke so spremljali še trideset dni po prenehanju terapije. Rezultati raziskave so pokazali, da 83,5 odstotka bolnic, ki bi jim bil v skladu s smernicami zdravljenja predpisan antibiotik, ni potrebovalo terapije z antibiotikom niti dodatnih ukrepov pri terapiji, ker je bilo zdravilo rastlinskega izvora pri zdravljenju okužbe dovolj učinkovito.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media