Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | mar. '20

DOPLAČILO BREZ KARTICE ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA

Bralec, ki je že krepko prekoračil 80 let, je opisal svojo izkušnjo z osebno zdravnico. K njej se je odpravil zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja, vendar je pozabil kartico zdravstvenega zavarovanja. Zdravnica mu je zaračunala pregled, čeprav je polno zdravstveno zavarovan. Zanima ga, ali je to dopustno in kako ravnati, če bi zdravstveno kartico izgubil.

Kartica zdravstvenega zavarovanja je javna listina, s katero zavarovana oseba uveljavlja pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in s katero zdravstveno osebje dostopa do podatkov, ki so potrebni za uveljavljanje teh pravic. Izvajalci zdravstvenih storitev in pooblaščeni delavci ZZZS lahko zaradi preverjanja istovetnosti imetnika zdravstvene kartice zahtevajo od zavarovane osebe tudi osebno izkaznico ali drug osebni dokument.

Vidimo torej, da je kartica zdravstvenega zavarovanja eden izmed tistih dokumentov, za katere velja, da jih morate tako rekoč stalno nositi s seboj (podobno kot osebno izkaznico). To velja še toliko bolj za obisk zdravnika ali lekarne. Če namreč pri obisku zdravnika oziroma zdravnice ali pri dvigu zdravil zdravstvene kartice nimate s seboj oziroma nimate s seboj vsaj potrdila, ki nadomešča kartico, velja, da ste skladno s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja samoplačnik. Edina izjema velja za primere nujne medicinske pomoči, v katerih lahko zdravstveno osebje pacientu opravi potrebno storitev v celoti v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja tudi brez predložitve kartice.

Ker domnevam, da v vašem primeru ni šlo za nujno medicinsko pomoč, je vaša osebna zdravnica ravnala (formalno) pravilno. Verjamem pa, da bi lahko ravnala tudi drugače in vam, upoštevajoč vaše zdravstveno stanje in starost, omogočila zdravstveni pregled brez plačila in pod pogojem, da zdravstveno kartico predložite kasneje. 

Če bi zdravstveno kartico izgubili, vam svetujem, da čim prej naročite novo na najbližji območni enoti ali izpostavi ZZZS in ob tem predložite osebno izkaznico ali potni list. Novo kartico boste najkasneje v dveh tednih prejeli po pošti kot priporočeno pošiljko. V tem času bo zdravstveno kartico nadomestilo začasno pisno potrdilo. V primeru izgube je treba novo kartico plačati.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media