Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | mar. '20

KRONIČNA BOLEČINA V HRBTENICI

71-letna bralka, ki je bila pred 30 leti operirana na hrbtenici, sprašuje, kako naj se reši neznosnih bolečin. Po operaciji se je zmanjšal samo občutek bolečine v nogi. Z leti se je ta širila vzdolž celotne hrbtenice. Ponoči ne spi, ne upa si v trgovino, ker ne ve, ali bo zmogla priti nazaj. Trideset let jemlje enaka protibolečinska zdravila, ki ji zadnja leta ne pomagajo več. Samo poleti, ko gre z upokojenci na morje, nima bolečin.  

Ob takih vprašanjih smo zdravniki običajno nemočni in ne znamo povedati, kako naprej. Oseb s kronično bolečino je ogromno, po podatkih jo ima vsak peti prebivalec v Evropi. Bolniki krožijo med različnimi specialisti, ki vsak po svojih močeh poskuša dokazati, za kaj gre, in pomagati z različnimi terapijami. Dokazljive spremembe pa pogosto niso v skladu s težavami. Nekateri imajo hude težave z minimalnimi slikovno vidnimi obrabami skeleta, spet drugi ob hudih spremembah živijo normalno življenje. To je tudi vzrok, da posameznikom ne verjamejo in njihove težave jemljejo kot pretiravanje. Zaznavanje in občutenje bolečine sta različna in individualna, prav tako tudi vpliv le-te na kakovost življenja. Za bolnike s kronično bolečino moraš imeti veliko posluha, potrpljenja in časa, ki ga je v ambulantah na vseh nivojih premalo. Predpis zdravil je izhod v sili in občutek, da si vsaj nekaj naredil.

Današnji pristop do bolnikov s kronično bolečino je timski. To se pravi, da bolečino obravnavajo zdravnik, fizioterapevt, delovni terapevt, psiholog, socialni delavec in še kdo. Bolnik mora vedeti, zakaj nastane njegova bolečina, kako preprečiti dejavnosti, da do nje ne bi prišlo, in kako si v danem trenutku pomagati z različnimi tehnikami. Žal so takšni programi s celovito obravnavo kronične bolečine za zdaj težko dosegljivi.

Kaj naj svetujem naši bralki? Svetla stran njene zgodbe je dejstvo, da so bolečine neznatne takrat, ko je na morju, v drugem okolju, družbi, razbremenjena vsakdanjih skrbi. Ne, ne mislim, da bi se morala preseliti na morje. Je pa bivanje tam priložnost za razmislek o tem, kaj je tisto, kar vpliva na njeno takratno zaznavanje bolečine. Delčke spoznanj je verjetno mogoče prenesti tudi v vsakdanje spremembe življenja in graditi na tem. V teh dneh je gospa naročena v protibolečinski ambulanti. Želim ji dober pogovor s terapevtom in da bosta našla tudi učinkovito zdravljenje s primernejšimi zdravili.

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 9. marca, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53. 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media