Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | mar. '20

ODMERA 40 ODSTOTKOV STAROSTNE POKOJNINE

Bralec navaja, da bo pogoje za starostno pokojnino izpolnil spomladi letos, ko bo dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa, star pa je že 61 let. Razmišlja, da bi ostal še naprej v zavarovanju s polnim delovnim časom in užival 40 odstotkov starostne pokojnine. Iz izračuna višine pokojnine, ki ga je prejel od zavoda, je razvidno, da ima zagotovljeno višino starostne pokojnine 538 evrov, njegova pokojnina pa bi znašala 475 evrov. Zanima ga, ali mu bodo 40 odstotkov starostne pokojnine odmerili od zagotovljene pokojnine ali od njegove pokojnine.

Od veljavnosti Zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, to je od 1. oktobra 2017 naprej, so bili do 500 evrov pokojnine upravičeni vsi zavarovanci, ki so se ali se bodo starostno ali invalidsko upokojili s pokojninsko dobo, ki je predpisana za pridobitev pravice do starostne pokojnine pri najnižji starosti. Pravico do zagotovljene pokojnine od 1. oktobra 2017 imajo tudi vsi uživalci, ki so že uveljavili pravico do starostne ali invalidske pokojnine po veljavnem zakonu, kot tudi vsi uživalci, ki so jo uveljavili po prej veljavnih predpisih in dopolnili pogoj pokojninske dobe, ki je bil po takrat veljavnem predpisu določen za pridobitev pravice do starostne pokojnine pri najnižji starosti ali brez pogoja starosti, če ta ni bil predpisan.

Bralec bo šele v primeru uveljavitve starostne pokojnine upravičen do zagotovljene starostne pokojnine, saj bo imel izpolnjen pogoj najmanj 40 let pokojninske dobe brez dokupa, če bo njegova starostna pokojnina, odmerjena na podlagi njegovih dohodkov, še vedno nižja od zneska zagotovljene pokojnine.

Zakon namreč izrecno določa, da so do zagotovljene pokojnine upravičeni izključno zavarovanci, ki so se ali se bodo starostno ali invalidsko upokojili, ne pa tudi zavarovanci, ki uživajo 20 ali 40 odstotkov pokojnine.

Novela zakona, ki velja od 1. januarja 2020 naprej, namreč predvideva, da bodo do 40 odstotkov izplačila pokojnine (do konca leta 2019 je bilo to izplačilo 20 odstotkov) upravičeni le tisti zavarovanci, ki so zaposleni s polnim delovnim časom in izpolnjujejo pogoje za starostno pokojnino ali se bodo kot starostni upokojenci ponovno vključili v obvezno zavarovanje s polnim delovnim oziroma zavarovalnim časom. Bralcu bo tako 40 odstotkov starostne pokojnine odmerjeno od starostne pokojnine, upoštevaje dopolnjeno pokojninsko dobo od pokojninske osnove, izračunane na podlagi 24-letnega povprečja valoriziranih plač oziroma zavarovalnih osnov, torej od njegove dejanske pokojninske osnove.

 

POGOJI ZA IZPLAČILO DELA POKOJNINE

Bralka navaja, da je od zavoda prejela odločbo, s katero ji je bilo zavrnjeno izplačevanje 20 odstotkov predčasne pokojnine. Zahtevo je vložila že decembra 2019, dopolnila je tudi več kot 60 let starosti ter 39 let in 10 mesecev pokojninske dobe, od tega ima 8 mesecev prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje v letu 2015. Zanima jo, ali res ni upravičena do dela predčasne pokojnine z dopolnitvijo 40 let pokojninske dobe.

Bralki je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije izdal pravilno odločbo, da ni upravičena do 20 odstotkov predčasne pokojnine, čeprav je zahtevek vložila že decembra 2019, saj do konca leta 2019 ni izpolnila pogojev za predčasno pokojnino. Bralka bi morala 40 let pokojninske dobe, v katero se šteje tudi 8 mesecev prostovoljnega zavarovanja, dopolniti že do konca leta 2019, da bi bila upravičena do izplačila 20 odstotkov predčasne pokojnine, ki bi ga potem obdržala tudi po 1. januarju 2020.

Sprememba zakona, ki velja od 1. januarja 2020 naprej, namreč predvideva, da bodo do 40 odstotkov izplačila pokojnine upravičeni le tisti zavarovanci, ki so zaposleni s polnim delovnim časom in izpolnjujejo pogoje za starostno pokojnino ali se bodo kot starostni upokojenci ponovno vključili v obvezno zavarovanje s polnim delovnim časom. Uživalci predčasne pokojnine, ki so uveljavili 20 odstotkov predčasne pokojnine do konca leta 2019, obdržijo izplačilo 20 odstotkov predčasne pokojnine tudi po 1. januarju 2020, z izpolnitvijo pogojev za starostno pokojnino pa lahko uveljavijo izplačilo 40 odstotkov starostne pokojnine.

Bralka bo lahko v primeru nadaljevanja zaposlitve s polnim delovnim časom uveljavila izplačilo 40 odstotkov starostne pokojnine, ko bo izpolnila pogoj 40 let pokojninske dobe brez dokupa, torej brez upoštevanja pokojninske dobe 8 mesecev, kolikor je bila leta 2015 prostovoljno vključena v obvezno zavarovanje. Izplačilo 40 odstotkov starostne pokojnine ji bo pripadalo od prvega naslednjega dne po vloženi zahtevi, vendar največ od dneva izpolnitve pogojev za starostno pokojnino.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v v četrtek, 12. marca, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media