Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | mar. '20

 DELO PRI KONKURENCI

Bralec je po poklicu čevljar in je pri obrtniku zaposlen s polnim delovnim časom. Pred kratkim ga je znanec, ki ima prav tako čevljarsko obrt, vprašal, ali bi mu lahko občasno pomagal. Zanima ga, kako naj to izpelje. 

Najprej kaže bralca opozoriti na določbo 37. člena Zakona o delovnih razmerjih ZDR-1, ki opredeljuje konkurenčno prepoved, ki je zaradi umestitve v zakon tudi opredeljena kot zakonska prepoved konkurenčne dejavnosti. Iz te zakonske določbe izhaja, da med trajanjem delovnega razmerja delavec ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki spadajo v dejavnost, ki jo delodajalec dejansko opravlja, in zanj pomenijo ali bi lahko pomenili konkurenco.

To hkrati pomeni, da s pisnim soglasjem načeloma lahko dela tudi pri drugem delodajalcu, toda pri tem se zastavlja vprašanje, na kateri podlagi bi to lahko opravljal, da ne bo nič narobe tako za bralca kot tudi za enega ali drugega delodajalca. Če sta obrtnika v dobrih odnosih, se zdi še najbolj optimalna rešitev v t. i. dopolnilnem delu, ki je sicer opredeljeno v 147. členu ZDR-1.

Delavec, ki dela polni delovni čas, sme na tej podlagi izjemoma skleniti pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom z drugim delodajalcem, vendar največ za osem ur na teden, po poprejšnjem soglasju delodajalca, pri katerem je zaposlen s polnim delovnim časom, če gre po podatkih zavoda za zaposlovanje za opravljanje deficitarnih poklicev ali za opravljanje vzgojno-izobraževalnih, kulturno-umetniških in raziskovalnih del.

Bralec naj se pri območni enoti zavoda za zaposlovanje pozanima, ali je ta njegov poklic deficitaren ali ne. Za pridobitev ocene o deficitarnosti poklica je treba podati pisno vlogo, ki je dosegljiva tudi na spletnih straneh Zavoda za zaposlovanje Slovenije. 

Tudi za opravljanje dopolnilnega dela mora skleniti pogodbo o zaposlitvi, katere obvezna sestavina je tudi določitev načina uresničevanja pravic in obveznosti iz tega delovnega razmerja glede na pravice in obveznosti delavca pri delodajalcu, pri katerem je zaposlen s polnim delovnim časom.

Takšna pogodba mu preneha veljati po poteku časa, če je sklenjena za določen čas, zaradi drugih zakonskih razlogov, seveda pa tudi v primeru, če delodajalec, kjer je delavec v delovnem razmerju s polnim delovnim časom, umakne soglasje.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 11. marca, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media