NOVICE OD VSEPOVSOD 

mar. '20

Valentinovo na hrvaški obali

Skupina bralcev Vzajemnosti je sredi februarja preživela dva lepa dneva v Istri. Uživali so v čudovitem vremenu, sprehodu ob morju v Rabcu in ogledovanju znamenitosti Reke, Opatije, Pulja in Vodnjana, kjer je nastala ta fotografija ob starodavnih kažunih, to so pastirske hiške iz kamna, narejene v tehniki suhe gradnje. (Fotografija: Stanislav Kodelja)

 Kako možgani zaznavajo medosebne odnose

Človek ni otok se glasi naslov letošnjega Tedna možganov, ki ga za ozaveščanje laične in strokovne javnosti že vrsto let prireja SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost, v sodelovanju z drugimi organizacijami in posamezniki. V tednu med 16. in 22. marcem 2020 bodo s predavanji, filmi in delavnicami osvetlili odnose, s katerimi se srečujemo vsak dan. To je priložnost, da prisluhnemo znanosti, ki »utira pot resnici in naj nas brani pred zavajanjem in neresnicami«. Največ dogodkov bo v Ljubljani, odvijali se bodo v Peterlinovem paviljonu Fakultete za matematiko in fiziko, v Atriju ZRC ter v Slovenski kinoteki. Predavanj in delavnic pa se lahko udeležite tudi v Mariboru, Kopru, Novem mestu, Tolminu in Mirnu. Program najdete na spletni strani: http://www.sinapsa.org/TM. Priporočamo še obisk spletne strani: www.zamozgane.si.

Z nostalgijo na mednarodni sejem zbirateljstva

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo 13. in 14. marca 2020 potekal že 14. mednarodni sejem zbirateljstva Collecta. Več kot sto zbirateljev iz različnih držav bo pokazalo in tudi prodajalo zbirke s področij filatelije, numizmatike, kartofilije, militarije, antikvitet, gramofonskih plošč in zgoščenk, stripov, figuric (Kinder, Pez, Lego), mineralov, fosilov, dragih kamnov ter različnih drugih zbirk. Antikvariat Glavan bo izvedel že tradicionalno dražbo. Izšlo bo novih 11 znamk, s katerimi bodo filatelisti obogatili svoje zbirke, prvič bo sodelovala Hrvaška pošta, otroci bodo lahko narisali svojo znamko.  V sklopu razstave Slovenci skozi čas bodo na ogled predmeti iz muzejev, Zmago Jelinčič Plemeniti bo predstavil zasebno zbirko z naslovom Japonska in samuraji, zagotovo pa bo marsikoga pritegnila »retro« razstava Nostalgija z izdelki legendarnih blagovnih znamk. Collecta bo odprta v petek od 9. do 19. ure, v soboto pa od 9. do 17. ure.

Kako dolgo zdržite brez alkohola?

Slovenska kultura velja za »mokro«, saj alkohol spremlja vse družabne dogodke in obrede od rojstva do smrti. Kot kažejo statistični podatki, Slovenci na leto popijemo povprečno 10,5 litra alkohola – kar velja le za registrirano porabo, vemo pa, da veliko alkohola pridelamo doma. Pretirano pitje povzroča hude posledice v družini in na delovnem mestu, od manjše storilnosti in pogostih bolniških odsotnosti do slabih medosebnih odnosov, nasilja, kriminalnih dejanj in duševnih težav. Kar tretjino prometnih nesreč zakrivijo pijani vozniki.

Na škodljive posledice pitja opozarja akcija 40 dni brez alkohola, ki jo je že 15. leto zapored pripravila Slovenska karitas skupaj z Agencijo za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net ter drugimi deležniki. Akcija spodbuja ljudi, da se od pepelnične srede do velike noči oziroma do 11. aprila vzdržijo alkohola. Ni še prepozno, da se ji priključite in naredite nekaj dobrega za svoje zdravje.

Pasti na družbenih omrežjih

Evropski potrošniški center Slovenija opozarja, da postajajo pasti na socialnih omrežjih (Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Tinder, CouchSurfing, Flickr, LinkedIn in druga) vse bolj prefinjene. Nekatera podjetja izkoriščajo predvsem nepozornost in čustva uporabnikov, ki se odzivajo na privlačne oglaševalske ponudbe, nagradne igre, brezplačne preizkusne ponudbe, prošnje za pomoč, sodelujejo v klepetalnicah, v katerih nevede izdajo zasebne podatke. Najpogostejše so t. i. »nakupovalne prevare«, pri katerih potrošnike z zvijačo zvabijo v (neželene) naročnine ali nakup izdelkov, ki so lažni ali ne obstajajo. Svetovalci EPC svetujejo potrošnikom, da preden kliknejo na oglas na družbenih medijih, naredijo preventivni posnetek zaslona s prikazom sumljive vsebine. Na ta način bodo povečali svojo pozornost in zmanjšali impulzivni vzgib, ne nazadnje pa shranili dokaz v primeru dejanske spletne pasti. Več o potrošniških pravicah preberite na spletni strani: http://epc.si.

Marjanov večer za ljubitelje citer

V Velenju so konec januarja pripravili kulturni dogodek v spomin na Marjana Marinška, literata, ki je v Šaleški dolini pustil velik pečat. Na Marjanovem večeru so sodelovali citrarska skupina Marjanke Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje in citrarji Neli in Karmen Zidar Kos ter Peter Napret. Marinšek je bil namreč pred 31 leti pobudnik prireditve Prešmentane citre, ki še vedno privablja citrarje iz Slovenije in tujine, pred dvema desetletjema je ustanovil Citrarsko društvo Slovenije. Kot dolgoletni ravnatelj kulturnega centra je bil med pobudniki Pikinega festivala, prijateljeval je s pisateljico Astrid Lindgren, prevajal njena dela in pisal tudi svoje knjige. Bil je tudi vnet zbiratelj čitank za prvi razred osnovne šole. V velenjski knjižnici so lani postavili poseben spominski kotiček, v katerem je na ogled njegova zbirka 1600 prvih beril v 165 jezikih iz kar 140 držav. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

Iskanje dostopnih mest

Gibalno ovirani ljudje so prikrajšani za marsikatero doživetje, prav tako imajo tudi pri vsakdanjih opravkih pogosto težave zaradi stopnic, preozkih vrat in drugih ovir. Društvo za mobilnost invalidov Moja pot išče rešitve, ki bi jim omogočile, da kljub zmanjšanim telesnim sposobnostim premikanja enakovredno obvladujejo svoj življenjski prostor. Na spletnem portalu mojaPot.net (http://mojapot.net/) objavljajo novice o dostopnosti krajev ter gostinskih in turističnih objektov, novih medicinsko-tehničnih pripomočkih, spremembah zakonodaje ter druge koristne informacije o možnostih za večjo mobilnost invalidov. Stik z društvom lahko navežete po e-pošti: drustvo@mojaPot.net ali navadni pošti: Društvo za mobilnost invalidov Moja pot, Trg Franca Kozarja 7, 1430 Hrastnik.

Inovativna živila, tudi iz ajde

Inštitut za nutricionistiko je že šesto leto zapored izbral najbolj inovativna živila. To so tista, ki so proizvedena v Sloveniji in sledijo smernicam zdravega življenja, torej vsebujejo manj soli, sladkorja ali maščob.

Nagrade za inovativnost so prejeli: Bio dobrote – Kmetija Žgajnar za jogurt z lanenimi semeni, Ljubljanske mlekarne za gosti jogurt Siggi's skyr (zgoščeni jogurt brez maščob in z visoko vsebnostjo beljakovin), Don Don za kruh Proteinc (iz ovsene in pšenične polbele moke z dodanimi semeni) in Mercator IP za zelenjavni namaz Veganski tatarc blagovne znamke Minute. Letos so posebej ocenjevali izdelke iz ajde in nagradili te izdelke: Polenta naše none z ajdo (mešanica koruze in ajde, Mlinotest); kruh Tatarski hlebček (Spar Slovenija); Ajdovi hrustavčki (pripravljeni z nakaljevanjem hladno oluščene ajdove kaše, Kmetija Klepec); Ajdov narastek s tofujem (Minute, Mercator IP); testenine Zlate tatarske bio ajdove valvice (iz moke ekološko pridelane tatarske ajde in zdroba ekološko pridelane pšenice durum, Mlinarstvo Rangus).

Posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je prejelo podjetje Panorganix iz Ljutomera za linijo slovenskih rezanih solat. Podjetje Mercator Emba pa je prejelo posebno nagrado za inovativnost za zmanjševanje vsebnosti sladkorja pri kakavovem prahu Benquick in desertnem prelivu Sladki greh.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media