Nazdravimo z vodo

mar. '20

Turizem je postal ena najbolj rastočih gospodarskih panog. Ljudje vse bolj potujemo po vsem svetu, predvsem zaradi vse večje mobilnosti in tudi cenovne dostopnosti. Ob spoznavanju drugih dežel in kultur pa se spreminja tudi naš odnos do lastne domovine. Največkrat šele takrat vidimo, kakšno bogastvo imamo doma.

Vsaka dežela je po svoje lepa in nekaj posebnega. Na nedavnem potepanju po Malti, tej čudoviti mali otoški deželi sredi Sredozemskega morja, bogati s soncem, vetrom, kamnom in ljudmi, ki so mešanica številnih kultur, ki se na otoku prepletajo že stoletja, te najbolj preseneti, da nimajo rek, potokov in s tem pitne vode. Odvisni so od deževnice in razsoljevanja morske vode. Zato imajo malo zelenja in dreves, pa še ta morajo biti odporna proti vetru in suši.

Ali kdaj pomislimo, ko odpremo vodovodno pipo in si natočimo kozarec vode, da točimo naše zlato? In da ni samoumevno, da nam je vedno na voljo? Maltežani zelo radi obiskujejo Slovenijo, tudi po večkrat, zaradi naše zelene dežele, gozdov, rek in gora, ki jih oni nimajo, in tudi zaradi številnih divjih živali, ki jih najdemo pri nas v naravi.

Podnebje se spreminja, v veliki meri tudi zaradi našega onesnaževanja, zato ni samoumevno, da bomo imeli pitno vodo vedno v neomejenih količinah. Ko še ni bilo vodovoda, so ljudje gospodarnejše ravnali z njo. Uporabili so jo večkrat, na primer po pranju solate so z njo zalili rože in podobno. Danes ne varčujemo ne z vodo ne z energijo, z odpadki pa smetimo prek vseh meja. Pitno vodo uporabljamo za izplakovanje stranišč, pranje avtomobilov in zalivanje vrtov … Maltežane bi bolelo srce.

Voda je življenje in ni samoumevno, da je vedno na razpolago. Tako kot ni samoumevno, da so pravice, ki so jih ženske težko izbojevale, tu za vedno. Čuvajmo jih in bodimo ponosne nanje.

Drage bralke, čestitamo vam za dan žena in vam želimo lepo praznovanje. Nazdravite s kozarcem vode.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media