Padna v znamenju olja in bledeža 

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Prosti čas | apr. '20

Vsepovsod lahko občudujete stare murve.

Padna, ena najbolj ohranjenih razglednih vasi v slovenski Istri, konec aprila na prireditvi Praznik olja in bledeža gosti obiskovalce, ki cenijo dediščino, domače pridelke in odlične jedi. Bledež pravijo blitvi in menda so prav z njo vaščani zaslužili dovolj, da so dali leta 1885 postaviti cerkveni zvonik. Preživetje še danes nekako odročne vasi je bilo nekoč pač odvisno od pridelkov, ki so jih prodajali predvsem v Trst.

Stari del Padne je strnjen na razglednem pomolu. Številne kamnite hiše so obnovljene, mnoge pa še čakajo na obnovo. Med stisnjenimi hišami obiskovalca preseneti Galerija Božidarja Jakca. Umetnik sicer nikoli ni živel v vasi, a so tu več kot desetletje bivali njegovi starši in na pokopališču je pokopan njegov brat Josip Anton, ki je umrl kmalu po rojstvu. Zato se je Jakac pogosto vračal na obisk in z domačini stkal pristne stike. Za prijazen sprejem se jim je oddolžil s svojimi deli, ki so razstavljena v galeriji.

V zgledno obnovljeni kamniti hiši, nekdanjem hlevu, na začetku vasi je urejen turističnoinformacijski center. Nekdanja šola je zanimiva zgradba iz sredine preteklega stoletja. Ko so jo zaradi pomanjkanja otrok zaprli, so na pobudo vaščanov v njej uredili kulturni dom. No, morda pa bodo vsaj podružnično šolo spet potrebovali, saj je v vasi vedno več prebivalcev. Trenutno okoli 180. Sicer še vedno vsaj pol manj kot pred stoletjem, a mladi se vračajo in ostajajo, saj vidijo tu priložnost za življenje stran od mestnega vrveža.

Bližnja baročna cerkev sv. Blaža je znana po bogati okrasitvi. Posebnost pa je marmornata plošča s pletenim ornamentom iz 9. stoletja, nameščena pod kropilnikom. Pod cerkvijo so kamnite stopnice, ki vodijo do pred letom skrbno obnovljenega izvira. Skriva se pod kamnitim obokom, v koritu pa se zbira bistra studenčnica, ki je nekoč pomenila pomemben vodni vir. Izvir je bil hkrati kraj za druženje ob klepetu.

Za vas so značilne murve, ki so bile od nekdaj dobrodošle na domačem dvorišču. Tako za senco kot tudi za posladek in okras. Stare murve z debelimi debli so še posebno zanimive spomladi, ko začnejo brsteti in kmalu tudi cveteti ter razvijati plodove. Veje jim jeseni običajno porežejo prav do debla, a drevo vsako leto znova oživi s številnimi novimi poganjki. Na ravnem delu pred vasjo valovi manjše polje sivke. Strma pobočja okoli vasi pa na terasah z vseh strani obkrožajo oljke in trte.

Ko vaščani stopijo skupaj

Padno mnogi ljudje obiščejo predvsem zaradi miru, neprekosljivih razgledov in prijaznih domačinov. Prireditev v obliki istrske tržnice pa so prvič pripravili leta 2012. V istem letu so namreč v vas začeli množično prihajati gostje z ladij križark, ki se ustavljajo v Kopru. »Obiskovalce že od začetka najbolj navdušuje pristen stik z domačini, ti pa so počasi začeli dobivati sliko, kakšno priložnost jim ponuja turizem. Z leti je začela ponudba vasi dobivati prepoznavno podobo,« pravi eden najbolj aktivnih domačinov, dolgoletni predsednik krajevne skupnosti Denis Goja, ki skupaj z Društvom za trajnostni razvoj Negotium in v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož organizira prireditev. 

Domačini odprejo svoja dvorišča.

Na Praznik olja in bledeža, ki bo letos 25. in 26. aprila, vaščani odprejo svoja dvorišča in gostom ponujajo domače izdelke – od oljčnega olja (tudi z limono ali pomarančo), žganja, vina, marmelad, olivnih namazov, kandiranih oliv, čajev, medu, mesnih izdelkov pa do vedno bolj domiselnih lokalnih spominkov. Na stojnicah ponujajo tradicionalne in sodobnejše jedi, med katerimi so blitvina rulada s skuto, zelenjavne in sadne pite, zavitek s tartufi in blitvo, blitvina lazanja, frtalje, različne sladice ...

Prireditev popestrijo še s koncertom in godbo na pihala, za obiskovalce organizirajo pohod po okolici, kolesarski izlet, ogled vasi, projekcijo filma o Padni, gledališko predstavo. Pred informacijskim središčem pod pergolo potekajo otroške ustvarjalne delavnice. Zadnji dan razglasijo zmagovalca tekmovanja za najboljšo blitvino jed.

Cesta iz doline Dragonje je zelo strma, parkirišč pa v vasi ni prav veliko. Zato v času prireditve organizirajo brezplačni avtobusni prevoz iz Pirana, Portoroža in Lucije. Marsikateri gost je tega vesel. Mogoče je tudi prenočiti, saj je v vasi na voljo okoli trideset sob, za ogled okolice pa si lahko izposodite električna kolesa.

Besedilo in fotografiji: Igor Fabjan


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media