Dolgoletna tradicija izdelovanja ročnih del

Dobro je vedeti | apr. '20

Rokodelci

V krožku ročnih del so samo članice.

Pri Društvu upokojencev Javornik - Koroška Bela krožek ročnih del neprekinjeno deluje že 43 let in je med najstarejšimi v Sloveniji. Februarja leta 1977 je namreč 32 članic začelo ustvarjati svoje izdelke ročnih del. Prva voditeljica krožka je bila Štefka Bregant. Sledile so ji Angela Janša, Rozka Troha, Simona Tarman in Anica Kreuzer. Zadnjih deset let krožek uspešno vodi Marica Blažič ob pomoči strokovne svetovalke in umetniške vodje Janje Jamar.

Ustvarjanje članic se lepo sklada z mislimi, ki jih je leta 1977 v knjigo vtisov na razstavi ročnih del zapisal Lojze Tišov: »Namen razstav ni, da bi tekmovali, kdo je najboljši umetnik, pač pa hočemo prikazati, da tudi na jesen našega življenja ne mislimo samo na to, da smo že v napoto vsem mladim generacijam, pač pa pobudniki, da bodo hodili tudi oni po naših poteh, da ljubijo delo, s tem pa življenje v razvedrilu.«

Članice so se do zdaj preizkusile že v različnih tehnikah, kot so pletenje, kvačkanje, klekljanje, vezenje, rišelje, narodni vez in križci. Svoje izdelke so na ogled sprva postavile vsako leto. Zdaj pa jih vsaki dve leti razstavijo v prostorih društva na Slovenskem Javorniku. Lani so pripravile zelo uspešno razstavo na temo mozaika domače volne, ki je po mnenju obiskovalcev in strokovnjakov presegla visoko raven ročnega dela. Poleg tega se udeležujejo razstav v okviru Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske in v okviru Zveze društev upokojencev Slovenije.

Ta nadprt so članice skvačkale skupaj.

V krožku je trenutno aktivnih 15 članic. Zbirajo se vsak četrtek od 16. do 18. ure v prostorih društva. Ob različnih prireditvah domiselno okrasijo prostor. Svoje znanje so posredovale učencem Osnovne šole Koroška Bela, zdaj pa potekajo razgovori z vrtcem na Koroški Beli, da bi ustvarjale skupaj z malčki.

V letu 2018 so se vključile v projekt kvačkanja hobotnic za nedonošene otroke in za ljubljansko porodnišnico izdelale sto hobotnic. Lani pa so za porodniški oddelek jeseniške splošne bolnišnice izdelale 30 meduz in 60 parov copatk za dojenčke. Letos so našle nov izziv: pridružile so se Unicefovemu projektu Punčke iz cunj. Izdelati nameravajo dvajset punčk.

Za svoje delo so v preteklosti prejele priznanja, na katera so zelo ponosne: pisno zahvalo Gorenjskega muzeja Kranj za sodelovanje na razstavi Rade vezemo skupaj, priznanje za aktivno sodelovanje ob tednu vseživljenjskega učenja z naslovom Evropsko leto aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami, zlato plaketo Društva upokojencev Javornik - Koroška Bela, priznanje ZKD Jesenice za leto 2020 in malo zlato plaketo Zdusa.

Marjan Veber 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media