Kaj lahko naredimo starejši v sedanji epidemiji?

Dobro počutje | apr. '20

Sedanja pandemija je velika preizkušnja za zdravstvene sisteme vseh držav. Kako učinkovit bo v tej preizkušnji naš javni zdravstveni sistem, na katerega smo bili tako ponosni, a ga je močno načela nenadzorovana (pol)privatizacija? Kako se bodo odzvali naši (pol)zasebni specialisti? Ali bodo pomagali preobremenjenim kolegom v javnem zdravstvu? Na preizkušnji so učinkovitost organizacije slovenskega zdravstva, kakovost in hitrost odzivnosti, medsebojna informiranost nivojev, kakovost izobraževanj zdravstvenih delavcev, sodelovanje med strokovnjaki v zdravstvu in med njimi in drugimi službami, odgovornimi za kakovost življenja prebivalstva.

Epidemija je tu in starejši smo najbolj ogroženi. Sami lahko veliko naredimo, da se okužba ne bo širila med nami. Ostanimo doma, ne obremenjujmo zdravstvenih domov s svojimi kroničnimi problemi, ki ne zahtevajo hitre pomoči. Prosimo otroke, da se povežejo z našimi zdravniki po elektronski pošti in nam tako zagotovijo zdravila, ki so nam pošla. Ne hodimo sami v lekarne ponje. Ne zahtevajmo od otrok in vnukov, da nas obiskujejo, če ni treba. Ozrimo se po soseščini in ugotovimo, kje je kdo, ki je sam in potrebuje pomoč. Organizirajmo se v lokalnem okolju, pomagajmo drug drugemu. Če ne bomo hodili v javnost, bo možnost okužbe med nami majhna. Prostovoljke in prostovoljci projekta Starejši za starejše, nesite na občino imena in priimke naših vrstnikov, ki živijo sami in potrebujejo pomoč okolja, da bodo pristojne službe lahko organizirale pomoč s hrano in zdravili, opozorite patronažne sestre na tiste, ki jih morajo pogosteje obiskovati. Strokovne službe potrebujejo vašo pomoč bolj kot kadarkoli prej. Povežite se s civilno zaščito, zahtevajte učinkovite maske, in če le morete, obiščite tiste, ki vaše obiske najbolj potrebujejo. Občinski svetniki med nami, odprite v občinskih svetih vprašanje pomoči starejšim, ki živijo sami, in zahtevajte od pristojnih služb načrte, kako bodo poskrbeli za te ljudi. 

Ko smo bili mladi, smo si znali pomagati med seboj. Premagajmo sedanjo odtujenost, pokažimo mlajšim, da znamo ceniti solidarnost.

Dr. Mateja Kožuh Novak 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media