Ko te prevzame motiv

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Zgodbe | apr. '20

Ana Cvetka Borštnar

»Fotoaparat vedno nosim s seboj, saj zelo rada fotografiram. Kamor koli grem, kar naprej iščem lepe motive. Včasih me pogled na kakšen motiv tako prevzame, da ga še naslikam: največkrat na platno z akrilnimi barvami. Članstvo v Fotoklubu Ljubljana mi hkrati omogoča, da se družim z ljudmi, ki imajo tako kot jaz radi fotografiranje. Veliko se pogovarjamo, predvsem o novi tehnologiji, ki se tudi na tem področju hitro in kar naprej spreminja,« pripoveduje Ana Cvetka Borštnar, nekoč znana ljubljanska kozmetičarka, ki se je fotoklubu pridružila pred štirimi leti.

Klub ima 88 let, v njem pa je več kot štirideset članic in članov. V publikaciji »88 – Fotoklub Ljubljana«, ki so jo izdali, lahko preberemo, da so v Ljubljani pred 130 leti, točneje leta 1889, ustanovili prvi fotografski klub na slovenskih tleh. Leta 1931 se je oblikoval Fotoklub Ljubljana, ki je bil ljubiteljsko združenje. Takratnih članov je bilo okoli 50 in celo desetletje so igrali odločilno vlogo v slovenski avtorski fotografiji in razvijali bogato razstavno dejavnost ter postavili na noge prvo slovensko fotografsko knjižnico. Dali so tudi pobudo za ustanovitev Zveze slovenskih fotoamaterskih klubov in svoje dejavnosti zapisovali v Kroniko FKl (Fotoklub Ljubljana). Med drugo svetovno vojno je fotoamaterska dejavnost zamrla, po vojni pa znova zaživela in se razmahnila. Ustanavljali so številne klube po državi, tudi na fakultetah in študentskih domovih. Še danes so znani mojstri fotoamaterji Oskar Karel Dolenc, Joco Žnidaršič, ki je kasneje postal legendarni fotoreporter dnevnika Delo, Stojan Kerbler, letošnji Prešernov nagrajenec, Janez Korošin, Tihomir Pintar, Marjan Smerke in drugi.

Priljubljene krajine in portreti

Da bi obudili spomine na uspešno istoimensko predvojno fotografsko združenje, se je leta 2003 Fotoklub Avtotehna Canon preimenoval v Fotoklub Ljubljana. Klub nima svojih prostorov, temveč gostuje v Študentskem kampusu v Šiški, razstave pa prireja v galeriji ŠOLT v Rožni dolini. Izdajajo tudi elektronsko glasilo Fokus. V klubu so izkušene starejše mojstrice in mojstri fotografije ter mlajše članice in člani, ki si delijo znanje in skupaj uspešno nastopajo na slovenski in mednarodni fotografski sceni. Nekatere bolj zanimajo krajine, druge portreti, ulična fotografija, arhitektura ali akti.

Jesen v mestu, nagrajena fotografija Ane Cvetke Borštnar

Digitalni fotoaparati so revolucionarno posegli v način fotografiranja, izbor kakovostnih fotografij pa je zaradi njihove množične uporabe še težji. Marsikateri fotograf stare šole je težko prešel k novi tehnologiji. Zanimivo je, da se nekateri spet vračajo k črno-beli fotografiji, svojim starim aparatom in izdelovanju fotografij v svojih temnicah. Velika večina amaterskih fotografov začne fotografirati pokrajino. Pa tudi slikanje portretov je priljubljeno, pravi sogovornica.

Ana Cvetka Borštnar še pojasni, da so letos pripravili kakovostno klubsko razstavo v Mestni knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani z naslovom Jesen v mestu. Vsak član je ovekovečil ta letni čas na svoj način. Prvo nagrado je dobila prav naša sogovornica, ki je za konec povedala: »Pri iskanju ustreznega motiva moraš znati zabeležiti pravi trenutek. To pa lahko storiš, če hodiš po svetu z odprtimi očmi in srcem, ki dojema lepoto srca. Potem pa je potrebno še nekaj znanja. Pomembno je, da znaš uporabljati računalniške programe za izboljšanje fotografij.«

Milena Majzelj, fotografiji: Ana Cvetka Borštnar 


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media