Higiena rok je zelo pomembna 

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Dobro počutje | apr. '20

Na koži je stalna mikrobna flora, ki ima zaščitno in varovalno vlogo. Njeni mikroorganizmi so s človekom v soodvisnem sožitju, pomembni so za normalno delovanje našega telesa in preprečujejo naselitev patogenih bakterij. V primeru znižane imunske odpornosti se ti mikroorganizmi lahko prekomerno razmnožijo in povzročijo bolezen.

Z dotikanjem predmetov in drugih oseb dobimo na roke prehodno mikrobno floro. Začasno se na koži lahko naselijo patogeni mikroorganizmi in povzročijo bolezen, kadar se dotikamo okuženih oseb in predmetov (kljuka, telefonska slušalka, računalniška tipkovnica, denar …) ter pri prehodu z okuženega predela telesa, kot je dotik oči z okuženimi rokami. Patogeni mikroorganizmi se hitreje naselijo na suho, vneto in poškodovano kožo, zato moramo skrbeti za roke in jih negovati s primerno kremo. Poškodovano kožo in ranice na rokah zaščitimo z vodoodpornim obližem. Mikroorganizmi se zadržujejo v vlažnih predelih med prsti na rokah, pod dolgimi nohti, zato naj bodo nohti kratko pristriženi. Odstranimo jih s pravilnim umivanjem in razkuževanjem rok.

Umivanje naj bo temeljito

Roke si vedno umivamo ob prihodu domov, kadar imamo na rokah vidno umazanijo, pri pripravi hrane, pred jedjo in po jedi, po uporabi robčka pri kihanju, kašljanju, brisanju nosu, po uporabi sanitarij, pred jemanjem zdravil, pri prijemanju čistega perila, po dotikanju živali, odpadkov, kadar se dotikamo predmetov, ki se jih dotikajo tudi druge neznane osebe, in bi zato lahko bili okuženi.

Pred umivanjem odstranimo nakit in uro. Odpremo pipo ter naravnamo primerno temperaturo in pretok vode. Roke najprej zmočimo in nanje iztisnemo tekoče milo. Z večkratnimi gibi (5- do 10-krat) milimo dlan ob dlan, hrbtišče obeh rok, medprstne prostore, palca obeh rok, konice prstov obeh rok in zapestje, ki ga umijemo s krožnimi gibi. Z rok dobro speremo milo in jih temeljito obrišemo s papirnato brisačo ali svojo brisačo, ki jo redno menjujemo. Vsak član družine naj ima svojo brisačo. Pipo zapremo s komolcem ali papirnato brisačo, ne z umito roko, še posebno, kadar nismo doma.

Pri razkuževanju rok uporabimo alkoholne pripravke v obliki raztopin ali gela. Na dlan nanesemo razkužilo, ki ga vtiramo v kožo z večkratnimi gibi, in sicer dlan ob dlan, konice prstov obeh rok, medprstne prostore, palca obeh rok, hrbtišči obeh rok. Razkužilo vtiramo tako dolgo, da je koža suha.

Razkuževanje rok ne bo učinkovito, kadar razkužilo nanesemo na vlažne roke (koncentracija se zmanjša), če so ostanki mila na koži, kadar na roke nanesemo premalo razkužila, izpuščamo predele kože (zlasti konice prstov in predele med prsti) in če si prej namažemo roke s kremo.

Roke zmočimo in na dlan ene roke nanesemo milo. Milimo dlan ob dlan, hrbtišče obeh rok, medprstne prostore, palca obeh rok, konice prstov obeh rok in zapestje, ki ga umijemo s krožnimi gibi.

Rokavice in maske preprečujejo okužbo

Za dodatno zaščito in preprečevanje okužbe uporabimo rokavice. Te so iz različnih materialov, kot so lateks, nitril (primeren je pri preobčutljivosti za lateks), vinil in drugi. Lahko so talkane (s smukcem) in netalkane (brez smukca). Ob uporabi talkanih rokavic moramo po uporabi rokavic roke najprej umiti, šele nato jih razkužimo. Rokavice s smukcem lahko povzročajo draženje kože in alergijske reakcije ter puščajo sledi smukca na oblačilih.

Rokavice uporabljamo, kadar imamo poškodovano kožo na rokah, pri čiščenju, uporabi kemikalij in dotikanju umazanih predmetov. Pri negovanju bolnika uporabimo rokavice pri izvajanju osebne higiene (pri higieni ustne votline, anogenitalni negi, če so prisotne spremembe na koži, pri negi nog in nohtov, če so prisotne spremembe na koži in nohtih), pri stiku z izločki (urin, blato, kri, znoj, slina, izbruhana vsebina), če ima starostnik okužbo.

Za učinkovito zaščito je pomembna pravilna uporaba rokavic. Izberemo ustrezne rokavice glede na velikost rok. Rokavice so za enkratno uporabo in jih po uporabi zavržemo. Pred uporabo rokavic in po odstranitvi si roke vedno umijemo, po potrebi tudi razkužimo. V škatlo z rokavicami segamo samo s čisto roko. Menjamo jih, če se raztrgajo ali onesnažijo z izločki.

Nekateri uporabljajo rokavice pri nakupovanju, da bi se izognili okužbi prek rok z dotikanjem izdelkov. Pravilno ravnanje je, da se dotaknemo samo tistega izdelka, ki ga vzamemo.

Rokavice vzamemo iz škatle samo s čisto roko in si jih nataknemo na roke. Snamemo jih tako, da z eno roko nagubamo rokavico v dlani druge roke.

Rokavico potegnemo z roke tako, da je obrnjena z zunanjo stranjo navznoter. Sneto rokavico pridržimo v roki ali pa jo takoj odvržemo v koš. S kazalcem in sredincem gole roke sežemo za notranji del rokavice na drugi roki. Z roke jo potegnemo tako, da je obrnjena navznoter. Rokavice odvržemo in si umijemo ter po potrebi razkužimo roke.

---

 Za zaščito pred okužbo dihal uporabljamo maske za obraz, ki so za enkratno uporabo. Uporaba maske je učinkovita le, če je pravilno izbrana, pravilno nameščena in nošena ves čas, ko je uporabnik izpostavljen okužbi ali kontaminaciji.

Maska mora pokrivati usta, nos in brado ter dobro tesniti. Pomembno je, da si pred nameščanjem in po odstranitvi maske razkužimo roke. Pri odstranjevanju maske se dotikamo le trakov. Kadar se maska ovlaži z izdihanim zrakom, jo zamenjamo.

Razlikujemo kirurške in respiratorne maske za obraz. Kirurška maska preprečuje prehod izdihanih bioloških delcev uporabnika v okolje. Ne zaščiti uporabnika pred okužbo dihal, temveč preprečuje kontaminacijo drugih oseb in okolja (predmetov) z izločki iz dihal. Kirurško masko primemo za zgornji in spodnji rob ter jo razpremo. Na zgornjem delu maske je nosna sponka, ki jo upognemo in s prsti obeh rok pritisnemo ob koren nosu. Maska ima elastični zanki ali trakova za pritrditev. Zanki namestimo za ušesa, trakova pa zavežemo nad ušesi in v zatilju. Pravilno nameščena maska se prilega obrazu in pokriva nos, usta in brado.

Respiratorna maska omogoča dvosmerno zaščito. Zaščiti uporabnika in druge osebe, ker preprečuje prehod nevarnih delcev (tudi najmanjših), ki so v zraku. Zamenjamo jo, če se ovlaži, onesnaži, poškoduje ali če dihanje postane oteženo oziroma upoštevamo navodilo proizvajalca.

Rabljene rokavice, maske, robce ter krpe za razkuževanje spravite v plastično vrečko za smeti, tesno zaprite in odložite v posodo za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov. Ti namreč ne sodijo med biološke odpadke ali embalažo iz plastike.

Videoposnetke o umivanju ter razkuževanju rok in uporabi rokavic si lahko ogledate na izobraževalni spletni strani http://video.grafenauer.si/.

Alojzija Fink, dipl. med. sestra, spec. patr. zdr. nege, fotografije: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media