Vadba z otroki kot igra …  

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Dobro počutje | apr. '20

Kotaljenje po tleh

  

… ima že sama po sebi toliko koristnih učinkov na organizem, da bi jih lahko naštevali vse do konca članka. Omenimo le najpomembnejše: spretnost, usklajenost gibanja ali bolj učeno koordinacija gibanja telesa, razvijanje ravnotežja in ustvarjalnosti, veselje ob vadbi, krepitev moči in gibljivosti, izboljšanje medsebojnega sporazumevanja in sodelovanje, sreča in iskrice v očeh … Ali je sploh še treba kaj dodati? 

Preden začnete, naj poudarim, da se danes ni treba nič učiti in tudi nikogar nič popravljati. Poiščite le rekvizit, ki ga večina že ima doma. Tokrat je to obroč iz stiropora, ki je lahko različnih velikosti. Če ga nimate, v obroč zvijte karkoli, na primer veje ali žico, ki jo ovijete v brisačo in povijete z vrvico …

Ogrevanje opravimo s prvo izjemno koristno vajo. Valjanje po tleh (slike od 1 do 1b) je gibanje, ki je lastno vsakemu zdravemu organizmu. Ogreje, okrepi in razgiba celo telo. Koristno je, da ga opravljamo v vseh starostih, saj ta vaja pomaga vsem dobesedno preživeti. Valjajte se v obe smeri toliko časa, kolikor zmorete. Počivajte leže do umiritve. Obenem pa premislite, kako bi se počutili, če bi vas nekoč morali v postelji obračati drugi in bi se ob tem zavedali, da ste k temu veliko pripomogli zaradi lastne osebne gibalne zanemarjenosti. To je največji razlog, da se valjanju posvetite redno in ne glede na vse pomisleke in komentarje.  

Metanje in lovljenje obroča spadata skupajPotrudite se metati obroč čim lepše in na veliko različnih načinov (pod nogo, nad glavo, od strani). Bodite čim bolj ustvarjalni. Ko vidite, da je lovljenje vedno bolj uspešno, pa si lahko začnete tudi majčkeno nagajati in z nepredvidenimi meti se bo tisti, ki lovi obroč, moral bolj potruditi. Igrajte se do zadihanosti ali tako dolgo, da vas bo smeh ob lastnih nerodnostih prisilil k prenehanju. Takrat bo vse skupaj popolno!

Besedilo in fotografiji: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media