Predale lahko pospravi vsak

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Prosti čas | apr. '20

Tale nevidni sovražnik, mikroskopsko majhen, res je neverjeten! Kako lepo ime ima, korona me spominja na krono, na nekaj lepega – on pa prinaša bolezen in včasih celo smrt. Prinaša skrbi, strah, ukrepe, ustavitev tako rekoč vsega sveta, napore zdravnikov in še mnogih … 

Pa je to lahko kljub vsemu tudi nekaj lepega?

Neki pomembni mož je rekel, da smo v vojni. Ja, res, ta virus je vendarle tudi nekaj dobrega! Če je že bilo treba človeka ustaviti v njegovi nori naglici hlastanja in uničevanja samega sebe in narave, potem hvala bogu, da je to samo virus, ne vojna! Bijemo bitko, vendar ne človeka proti človeku, ampak imamo vsi enega samega skupnega sovražnika, samo virus je! Kljub vsemu hudemu se še primerjati ne more z vojnimi grozotami!

Neviden se je pojavil na enem koncu in se razmnožil po vsem svetu, v tej lepi pomladi je spremenil obličje Zemlje. Pravijo, da se Kitajski zid po dolgem času onesnaženosti Zemljinega ozračja spet prav lepo vidi iz vesolja, tako čist zrak imamo po samo kratkem času brez avtomobilskih izpuhov in tovarniških dimov. Planine moje ljube domovine se jasno in bleščeče vidijo prav iz prestolnice kot še nikoli. Zemlja začenja dihati s čistimi pljuči – samo človeka je moral ustaviti en virus!

Zemlja, kjer vse deluje po znanih in neznanih zakonih, kjer ima vse svoj namen in smisel. In v vsem tem čudovitem stvarstvu bitje, ki ni žival in ni bog, pa se vendar vede slabše kot žival in je domišljavo, kot bi bilo bog! Vse dela po svoje, tudi proti naravnim zakonom, vse noro in nesmiselno in obenem domišljavo dokazuje, da je pametno ... Narava nekaj časa prenaša, potem pa – en neviden in neskončno majhen virus ustavi vse to noro divjanje tega predrznega bitja!

Svet se je ustavil in marsikaj se bo zgodilo. Nekaj ljudi bo umrlo, šele pozneje bodo analizirali, zakaj so umrli ravno oni in koliko med njimi bi jih v tem času tako in tako umrlo. Ali kasneje, kajti enkrat kasneje itak umre vsak človek. Vsak ima svojo pot in začrtana je in nihče ne more svojemu življenju dodati niti trenutka.

Premnogi bodo utrujeni za vedno ohranili spomin, kako resno so si prizadevali pomagati ljudem; to bodo zgodbe zdravnikov, medicinskih sester, trgovk, negovalk v domovih, vzgojiteljic v vzgojnih zavodih, delavcev v civilni zaščiti, policistov, morda tudi vojakov, gasilcev, reševalcev in še mnogih nevidnih podpornikov nujnega sistema, ki mora delovati. In mnogo je prostovoljcev, ki delajo drobna dobra dela. Ljudje, ki zanje nikoli ne izvemo, pa bi se brez njih vsa družba sesula.

Otroci se bodo tega časa spomnili kot časa, ko so ugotovili, da je hoditi v šolo lepo ...

Mladi zaljubljenci sanjajo o skrivnem sprehodu v dvoje, vsak na svojem koncu hrepenijo po bližini. Za vedno si bodo zapomnili, kako neskončno je bližina dragocena ...

Premnogi se bodo tega časa spomnili po tem, da so odkrili svojo družino in resnico o sebi. O tem, kako je v srcu, ko ni nobenega izgovora, ki bi jih gnal od doma. Marsikdo bo našel premrlo ljubezen, ki je že skoraj izdihnila od sestradanosti. Če jo bo nahranil s pozornostjo in morda celo zalil s solzami obžalovanja, si bo opomogla in na novo vzbrstela kot nova mladika v tej novi pomladi ...

Vsak posebej bo ob tem ustavljenem času nehote pogledal sebe in svet in prevrednotil vrednote, premislil o vsem in našel nove, osupljive odgovore na vprašanja, ki si jih prej morda ni nikoli zastavil.

Marsikdo, posebno starejši, pa bo osamljen še bolj, kot je bil prej – kaj naj počne on? Kako naj si osmisli ure, ko ne more biti na sprehodu, noče kar naprej zreti v televizijo in klepetati po telefonu? Vem: predale lahko pospravi vsak! In to nikakor ni dolgočasno delo! Delo, za katero nikoli ni bilo časa in ki je vedno potrebno. Vsak dan en predal ali eno omarico, pa bo dom popolnoma drugačen. Glej, kaj lahko postane čas po koronavirusu: čas pospravljenih predalov. Pospravljenih domov. Kdor ima pospravljeno okolico, ima vse pospravljeno tudi v glavi.

Dober čas prihaja.

Mira Dobravec


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media