Mali cvetovi na balkonih

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Prosti čas | apr. '20

Avstralska marjetica

V času ocvetličenja balkonov kar tekmujemo, kdo bo imel najlepše ograje z razkošnimi cvetočimi cvetovi. Tudi v vrtnarijah je povpraševanje po rastlinah z velikimi cvetovi večje kot po rastlinah z manjšimi cvetovi. Vendar drobno cvetje prav z lahkoto tekmuje z vsakim še tako bogatim nasadom.

Prednosti rastlin z majhnimi cvetovi je več. Rastline na primer redko ostanejo brez cvetja. Posebej mi je všeč, da nam ni treba odstranjevati odmrlih cvetov. To nam prihrani številne bolezni, kot so plesni, saj se cvetovi enostavno posušijo in jih odpihne veter. Tako nam ni treba pogosto pometati dvorišča.

Modna modra zasaditev. Če želite imeti modno balkonsko zasaditev, potem morate vanjo vključiti tudi rastline z modrimi cvetovi.

Drobno modro cvetje v zasaditvi pripada avstralski marjetici z botaničnim imenom Brachyscome multifida. Enoletnica spada v družino košarnic. Poleti naredi bogato prevešajočo se preprogo, na kateri so nanizani številni cvetovi, podobni marjeticam. Ti dobro prenašajo dež. Številni barvni odtenki dopolnjujejo paleto barv. Najbolj iskan je moder odtenek, čeprav sta prav tako privlačni tudi rožnata in bela marjetica. Poleg uporabe v mešani cvetlični zasaditvi je primerna za zasaditve cvetličnih gredic in grobov. Rada je redno zalita in dognojevana, zato je njena primerna soseda v zasaditvi Lobularia maritima 'Princess in Purple' ali grobeljnik. Njegova bela različica nas že več let navdušuje z močnim vonjem po medu. Vijoličasta v zasaditvi zadaj pa se je lepo pomešala z različnimi modrimi odtenki brahikome.

Sončna kombinacija zasaditve dveh miniatur. Oranžno lepotico na fotografiji nemezijo ali 'Sunsatio' bi zelo hitro zamenjali za lobelijo. Če pa jo pogledate od blizu, boste videli, da so njeni cvetovi celo malenkost podobni drobnocvetnim orhidejam. Cvetove tvori zelo zgodaj, tako da listov sploh ne opazimo. Njena rast je pokončna. Večina sort zraste v višino 30 centimetrov. Nekatere sorte omamno dišijo po kokosu. Nemezija je drobnocvetna rastlina, ki jo lahko uporabite v številnih zasaditvah. Atraktivno bo videti tako v samostojnem cvetličnem lončku kot tudi v kombinaciji z drugim balkonskim cvetjem. Nežne rastline ponujajo čudovito barvno paleto enobarvnih in dvobarvnih cvetov. Desno od nemezije je posajena Sanvitalia procumbens. Ljubitelji balkonskega cvetja ji radi rečejo drobni rumeni sončki. Kako tudi ne, saj je njena blazinasta rast posuta z drobcenimi cvetovi, velikimi približno pol centimetra. Lepo se kombinira z oranžno nemezijo. Obe rastlini dobro uspevata v različnih kombinacijah, le da jim pustimo dovolj prostora za rast.

Namezija

Romantična kombinacija. Rožnati odtenki cvetov na zeleni podlagi drobnih listov Diascie barberae dajejo vtis nežne romantične zasaditve. Čudovita barva za katerokoli kombinacijo. Za dobro uspevanje je idealna sončna do delno senčna lega. Med njo prepletena modra bakopa je v sorodu z belo cvetočo bakopo, ki jo ljubitelji cvetja že dobro poznajo. Poznana je kot nezahtevna cvetoča enoletnica. Včasih ji zaradi poletne vročine zmanjka moči za cvetenje, vendar se ji povrne, takoj ko ji temperatura bolj ustreza. Obe rastlini lahko uporabite za zasaditve mešanih cvetličnih nasadov ali visečih košar.

Besedilo in fotografiji: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media