Bolezni, ki jih pri psih prenašajo klopi  

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Prosti čas | apr. '20

Klopi so iz skupine pajkovcev in so poleg pršic najmanjši sitni krvosesi. So prenašalci številnih škodljivih mikroorganizmov: borelij, babezij, erlihij, virusnega klopnega meningitisa. Imajo več faz razvoja in najaktivnejši začnejo postajati predvsem v teh toplejših spomladanskih dneh. Ker potrebujejo v svojem razvoju najmanj tri gostitelje, je toliko večja nevarnost prenosa bolezni na več naslednjih gostiteljev.

Tako kot pri ljudeh se tudi pri živalih pogostnost klopno prenosljivih bolezni povečuje, sploh zdaj, ko imamo tako zelo blage zime, vsaj kar zadeva temperature in količino snega. Klopom se nikoli ne moremo popolnoma izogniti niti ljudje niti psi, zato je največji poudarek na preventivni zaščiti. Tako seveda zmanjšujemo možnosti prenosljivih bolezni in skrbimo za svoje zdravje in zdravje svojega kosmatinca.

Na trgu je veliko izdelkov za zaščito psov v obliki tablet, ampul, ovratnic, pršil, o čemer smo že pisali v enem izmed prejšnjih prispevkov, zato tokrat nekaj več o boleznih, ki jih lahko prenašajo.

Klopa čim prej odstranimo

Lymska borelioza je bolezen, ki jo povzroča spiralasta bakterija Borrelia burgdorferi in lahko povzroči bolezen tako pri ljudeh kot tudi pri psih. Okužba je mogoča prek prisesanega klopa, ki mora biti prisesan vsaj tri dni. Prej ko odstranimo prisesanega klopa, več imamo možnosti za preprečitev prenosa bolezni. Prvi znaki okužbe se lahko pojavijo šele po nekaj mesecih, klinični znaki niso specifični, lahko je povišana temperatura, ni pa nujno, včasih opazimo znake šepanja, v kasnejši fazi lahko pride do obolenja jeter, ledvic, srca. Bolezen diagnosticiramo na osnovi testiranj s hitrimi diagnostičnimi testi ali v laboratorijih, terapija traja tudi do dva meseca, žal pa se lahko bolezen konča tudi tragično.

Babezioza je bolezen, ki jo povzroča pražival Babesia, ki zajeda rdeče krvne celice. Eritrociti začnejo ob napredovali bolezni pokati, tipični znaki so blede sluznice, krvav urin, zlatenica. Brez hitre veterinarske oskrbe lahko pes pogine.

Anaplazmoza je povzročena z bakterijo Anaplasmo, prvi znaki okužbe se pojavijo v dveh tednih po okužbi, največkrat se začne s povečano telesno temperaturo, zaspanostjo, oslabelostjo, v hujši obliki se pojavijo šepanje in otečeni sklepi. Če začnemo dovolj zgodaj zdraviti, lahko bolezen ustavimo z dalj časa trajajočimi antibiotičnimi terapijami. Bolezen določimo s hitrimi testi in laboratorijsko diagnostiko.

Klopni meningoencefalitis je bolezen, ki jo povzroča virus, ki se razmnožuje v slinskih žlezah klopa in se v blagi obliki kaže z nespecifičnimi znaki, v hujših primerih pa se kažejo hudi znaki poškodb centralnega živčnega sistema.

V vseh primerih klopno prenosljivih bolezni je preprečevanje ugriza klopa tisto, kar nas lahko obvaruje pred hujšimi zdravstvenimi težavami in posledicami. Veterinarji zato tolikokrat poudarjamo, naj lastniki pravočasno in redno uporabljajo eno izmed kakovostnih zaščitnih sredstev in redno pregledujejo svoje pse.

Iris Selan, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media