Druženje april

Druženje | apr. '20

GROBELNO

Društvo upokojencev (DU) Grobelno združuje 125 upokojencev s stalnim bivališčem v Šentjurju in Šmarju pri Jelšah, ker je kraj razmejen na obe občini. Kot je povedal Janez Žogan, predsednik društva, bodo letos začeli izvajati program Starejši za starejše, saj želijo starejšim krajanom pomagati ter jim zagotoviti večji občutek varnosti v svojem okolju. Pri izvajanju programa se bodo povezali z DU Šentjur in DU Šmarje pri Jelšah, ki že dalj časa sodelujeta pri tem programu. Pri organiziranju pomoči pa bodo sodelovali s Krajevno organizacijo Rdečega križa, Karitasom in centrom za socialno delo. Aktivni bodo tudi v krožkih ročnih del, pri telovadbi pod strokovnim vodstvom fizioterapevtke ter pevskih vajah. Vključevali se bodo v prireditve, ki jih bo organizirala Zveza društev upokojencev Kozjansko. Načrtujejo še planinske pohode in izlete.

(Besedilo: Milenka Blažević, fotografija: Radivoj Kos)

VELENJE

Društvo upokojencev Velenje, ki šteje 1503 člane, organizirane v devet pododborov, je v prvem tednu marca opravilo območne zbore, nato pa še skupščino. Delegati so soglasno podprli vodstveno ekipo ter predsednika Franca Vedenika pri urejanju lastništva za društvene prostore. Med Mestno občino Velenje ter društvom je namreč nesoglasje zaradi prostorov, ki so jih v Velenju zgradili v letu 1960, leta 1976 pa odkupili za potrebe takrat edinega društva upokojencev v Velenju. Ker po odkupu ni bil opravljen vpis v zemljiško knjigo, bodo zdaj po sodni poti in na stroške tožnika (mediacija ni uspela) poskušali urediti lastništvo. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

 

LJUBLJANA

Pred skoraj 20 leti je bil Maks Močnik, prvi predsednik Društva upokojencev Krim - Rudnik, pobudnik za ustanovitev društvene pevske skupine. In tako so nastali Ljudski pevci Društva upokojencev Krim - Rudnik, ki jih zadnjih 18 let vodi zborovodkinja Štefka Nemanič. Trenutno pevska skupina šteje sedem članov, poleg edinega pevca Viktorja Župančiča in Štefke Nemanič pojejo še Stanka Škodič, Ana Petrič, Gizela Sadar, Darinka Šuligoj in Marjeta Dejanovič. Vsa leta ostajajo zvesti prepevanju slovenskih ljudskih in narodnih pesmi, pojejo tudi pesmi svoje zborovodkinje. Nastopajo povsod, kamor jih povabijo: v domovih za starejše, šolah in vrtcih, nastopili so tudi na območnih revijah pevskih zborov in na Festivalu za tretje življenjsko obdobje. Kot pravijo, na pevske vaje prihajajo z veseljem, saj jim največ pomeni druženje, posebej pa so ponosni, ko zapojejo pred člani v svojem upokojenskem društvu. (Besedilo in fotografija: Jožica Hribar)

PIVKA

Literarni krožek Društva upokojencev Pivka z imenom Beremo skupaj že sedmo leto pripravlja kulturne dogodke in tako krepi kulturno zavest v kraju. Krožek sestavljajo s častno izjemo enega moškega same ženske, vsi radi berejo, med njimi pa so tudi ustvarjalci poezije in proze. Letos so pripravili literarni večer v počastitev kulturnega praznika, prvo marčevsko srečanje pa posvetili prazniku žensk. (Besedilo in fotografije: Jožica Knafelc)

ŠKALE

Februarja so v Društvu upokojencev Škale v »Pogovoru ob kaminu« gostili patra dr. Karla Gržana. Pater je obiskovalcem odstrl poglede na življenje sodobnega človeka in interakcije med generacijami, govoril je o božanskosti in neponovljivosti posameznikov, o sposobnosti in orodjih, ki jih ima vsakdo izmed nas, da postane prebujen, da osmisli, uresniči in osreči svoje življenje. Za glasbeno spremljavo sta poskrbela pevka Urška Bider in kitarist Franjo Jurovič. (Besedilo: S. Č., fotografija: Zvone Kodrun)

KOBILJE

Društvo upokojencev že 25 let povezuje upokojence iz Kobilja in Motvarjevcev. Društvo je v zadnjem času navezalo prijateljske stike z upokojenci iz Madžarske in Hrvaške ter z Društvom upokojencev Hrvatini na Primorskem. Na zadnjem srečanju članov so čestitali paroma, ki sta praznovala zlato poroko. To so Rozalija in Jože Ferencek ter Daniela in Pavel Bukovec. Društveno priznanje za dolgoletno delo sta prejeli Marija Sajko in Marjeta Vugrinec, ki je prejela še plaketo Zdusa. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

SEMIČ

V Društvu upokojencev Semič so ustanovili rokodelsko sekcijo, ki jo vodi Jana Draganjec. V prostorih društva se bodo članice in člani zbirali vsako sredo od 18. do 20. ure. Vse, ki imate radi ročna dela, vabijo, da se jim pridružite. Prav tako pa v društvo vabijo nove upokojenke in upokojence, ki si želijo prosti čas preživljati v dejavnostih na področjih kulture in literature, pri projektu Starejši za starejše, na ustvarjalnih delavnicah, pri športnih dejavnostih ali na izletih in pohodih. Dejavnosti društva si lahko ogledate na spletnem naslovu: www.posrcumlad.si/semic/novice. (Besedilo in fotografija: Irena Mali)

ZADVOR

Društvo upokojencev Zadvor, ki ima blizu 500 članov, je sredi februarja izvedlo občni zbor. Na njem je predsednik društva Franc Košir poročal o dejavnostih, ki so jih opravili lani. Že enajsto leto v okviru projekta Starejši za starejše prostovoljci obiskujejo več kot 250 starejših krajanov, ob koncu leta obiščejo in obdarujejo najstarejše in bolne krajane. Dobro sodelujejo z drugimi društvi v sklopu Četrtne skupnosti Sostro, udeležili so se čistilne akcije, golažijade in Praznika jeseni. Pripravili so devet enodnevnih izletov in enega večdnevnega, letovanje v Izoli in občasne kopalne izlete. Večino teh dejavnosti bodo nadaljevali tudi letos. (Besedilo: Jože Drab, fotografija: F. K.)

CERKNICA

V Društvu upokojencev Cerknica so za članice društva iz pesmi, glasbe in besede spletli barvit šopek v počastitev dneva žensk, prihoda pomladi in materinskega dne. Nastopili so ŽePZ Lipa pod vodstvom Gertrude Zigmund,  Boris Rupar je zaigral na harmoniko, Cveta Levec je recitirala pesmi, Mirjam Boštele pa je ganila nastopajoče z igranjem na svojo 56 let staro harmoniko. (Besedilo: Cveta Levec, fotografija: Zdenka Zakrajšek)

ČESTITAMO NAROČNIKOM

 V mesecu marcu je 90. rojstni dan praznovala Milena Sekirnik. Rojena je bila v kmečki družini Zajc na Velikem Obrežu pri Dobovi. Med drugo svetovno vojno so bili z družino izseljeni v Nemčijo. Od leta 1965 živi v Celju. Do upokojitve je delala kot računovodkinja v gostinstvu v Velenju. Kljub zdravstvenim težavam je vedra in optimistična. Uživa v družbi hčerke Irene, vnukinje Saše ter pravnukov Naje in Jaša.

PRAZNOVALI SO

 Viktor Miklič iz Mačkovca pri Novem mestu je med najstarejšimi Slovenci, saj je sredi februarja praznoval 103. rojstni dan. Še vedno veliko bere, družbo pa mu dela maček Filip. Ob lepem vremenu se odpravi na sprehod v bližnjo okolico. Ponosen je na sina in dve hčerki, osrečujejo ga vnuki in pravnuki.

 Petindvajsetega februarja je 90 let praznovala Jožefa  Popovič - Pepca, doma s Črešnjevca pri Semiču, zadnje leto pa oskrbovanka doma za starejše občane v Pribincih, kjer jo redno obiskujejo mlajša sestra Malka in njeni otroci. Za rojstni dan se je najbolj razveselila čestitke, ki so ji jo narisale pranečakinje.

 V januarju je 90 let praznovala Valburga Vanda Novak, dolgoletna članica društva upokojencev in Krajevnega odbora RK Maribor Tezno. Živi s sinom in vnukom na Teznem, obiskovalce pa rada pričaka s pesmijo na ustih.

 Častitljivih 90 let je praznovala Marija Jakopič iz Avč, članica Društva upokojencev Kanal. Z možem sta imela hčer in sina, danes pa ji družbo delajo štirje vnuki. Nekoč je delala pri železnici in v cementarni Anhovo. Še vedno pa rada plete nogavice, kuha, tre orehe in lušči fižol, bere časopise in gleda televizijo.

(podpis slike) 

Na lanski božič je 90 let praznovala Ivanka Likovič iz Laz, dolgoletna poverjenica in članica Društva upokojencev Dolsko. Zanjo lepo skrbijo domači, razveseli pa se tudi obiskovalcev.

 V svoj šopek življenja je položila 90. cvet članica Društva upokojencev Šmarje pri Jelšah Marija Kolar z Babne Gore pri Svetem Štefanu. Žal je noge ne ubogajo več, ima pa še vedno krasen spomin. Zanjo lepo skrbijo sin Franci z ženo Marjano in hči Marica, ki živi blizu in jo pogosto obišče.

 

 Devetdeset let je praznoval tudi Franc Kramer. Rodil se je na Babni Gori pri Svetem Štefanu, danes pa živi v Pečovju nad Štorami z življenjsko sopotnico Amalijo. Je član Društva upokojencev Štore in vinogradniškega društva. Zelo rad je obdeloval svoj vinograd, dokler mu je zdravje to dopuščalo. Rad spremlja šport in tudi politiko.

TRZIN

Žerjavčki, pohodniki Društva upokojencev Trzin, se običajno ob torkih odpravijo na pohod v trzinski gozd. Ker so letos prejeli spominsko plaketo Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske, so ta dogodek želeli zaznamovati s prijetnim druženjem, zato so se z nekega pohoda odpravili na ogled nove Galerije Homan na Ljubljanski cesti. Avtor slik je Tomo Homan, ki barv ne meša, ampak jih nanaša kar na platno, pri čemer pa se izogiba črni barvi. Povedal nam je, da slika že 15 let ter še vedno izpopolnjuje svoje znanje na ljubljanski univerzi za tretje življenjsko obdobje. Kot umetnika so ga vedno zanimali akti, a da je uničil najmanj 800 platen, preden je bil prvič zadovoljen z naslikanim aktom. Sicer pa rad slika tudi tihožitja, tudi teh je v njegovi zbirki že precej.

(Besedilo in fotografija: Milica Erčulj)

Večno mladi Bloški plesalci

V Novi vasi sredi Bloške planote od poletja 2019 deluje Plesno-rekreacijsko društvo Bloški plesalci. Vse, ki v društvu sodelujejo, povezujeta ljubezen do glasbe in plesa ter želja, da vsak teden kakovostno preživijo nekaj ur. Hkrati pa prispevajo k popularizaciji družabnega plesa in bogatenju kulturnega življenja v svojem okolju. Strokovni vodja je plesni učitelj Ivan Korelc, ki ima bogate izkušnje na plesni sceni, asistira mu Irena Elsner. Plešejo standardne in latinskoameriške plese, zabavne skupinske plese, tudi kak modni ples, pa seveda Jenkovo četvorko.

Društvo je tudi član Slovenske filantropije in pridruženi član Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. S plesnim in tudi recitatorskim programom so nastopili v treh domovih starejših občanov, kjer so jih bili zelo veseli. 

Člani društva so pretežno seniorji, ki učenje plesa pojmujejo kot plesno rekreacijo. Vadbi nekega plesa lahko posvetijo več časa, saj dajejo poudarek lepoti gibanja, in ne količini slik. Za mlajšo generacijo pa so organizirali začetni in nadaljevalni tečaj standardnih in latinskoameriških plesov, ki ga vodi plesalka Jasmina Arko. Ples je ena najbolj zanimivih in zdravju koristnih oblik rekreacije. Veliko prispeva k zdravju, vitalnosti, energijskemu ravnovesju in zato dobremu počutju. Da je to res, dokazujejo člani društva, oba mentorja in plesalci, zato je njihov slogan: S plesom večno mladi.

(Besedilo: Erna Uran, fotografija: Ivan Korelc)

V Delfinu poje že dvajset let

Marjetka Popovski je pevka in ljubiteljica lepih slovenskih ljudskih pesmi. Poje že od ranega otroštva doma, v svoji Izoli, in po vsej Sloveniji, s svojo kitaro pa gostuje tudi v zamejstvu in po svetu. Najbolj jo poznajo in cenijo gosti hotela Delfin v Izoli. Tukaj je Marjetka začela prepevati pred 20 leti in neprekinjeno – na željo gostov – prepeva še danes. Skupaj z njimi. Zadnja tri leta so skupna pevska srečanja vsako sredo zjutraj na »Prebujanju s pesmijo«. Pa tudi poleti s »Pesmijo na plaži« je zabavno: noge v morje, klobuk na glavo in s pesmijo veselo naprej ...

V letošnjem februarju je na željo številnih oboževalcev posnela že četrto zgoščenko ljudskih pesmi, ki jih poslušalci najraje poslušajo – TOP 20 za 20 let petja. Snemanje je potekalo v živo, ob prisotnosti obiskovalcev, ki so tudi peli zraven. Spremljali so jih Marjetkini glasbeniki: Savo Kralj na bas kitari, Miran Pečenik na harmoniki in Marko Petelin na tolkalih. Kdor želi, lahko zgoščenko dobi pri njej.

Dvajsetletnico prepevanja pa namerava Marjetka Popovski proslaviti z dvema koncertoma. Prvi bo v četrtek, 28. maja, ob 20. uri v hotelu Delfin. V sklopu občinskega praznika Izole pa bo 9. julija nastopila na Manziolijevem trgu. »To bosta dva velika koncerta, ki sem si ju morda želela samo v sanjah. Pravijo, če verjameš, se ti lahko tudi uresničijo. Hvala hotelu Delfin za zaupanje, da bom ljudsko pesem obdržala živo in jo tudi nosila naprej ... In seveda hvala vsem, s katerimi smo se srečevali tako v Izoli kot naokoli in skupaj prepevali. Prav vsakič je bilo lepo in nepozabno!« Tako je dejala Marjetka, vzela svojo kitaro in spet veselo zapela … (Besedilo in fotografija: P. M.)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media