Velika noč – moč prebujenja

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Dobro počutje | apr. '20

Praznovanja ob veliki noči so bila vedno povezana s tradicijo. Velika noč je imela za vsakogar svoje sporočilo, nekomu je bila le navada, drugim nekaj veliko globljega. Prepričana sem, da se bo letošnja velika noč še prav posebej dotaknila vsakogar. Vsakdo bo nekaj pogrešal. Če drugega ne, prav gotovo druženje.

Priprave me spominjajo na praznovanje velike noči pri nas doma v mojem otroštvu. Nismo imeli veliko: za žegen majhno šunko iz plečeta, kruh, hren in pirhe, za kosilo pa juho z rezanci, skromno pečenko, krompir, regratovo solato in potico iz prepraženih drobtinic in čokoladnega prahu. Vedeli smo, da smo revni, zato nas je mama bodrila: »Vse bo dobro!« Oče pa je rad dodal: »Tisti Bog, ki je preizkušnjo poslal, jo bo tudi vzel.« A nikoli ni pozabil dodati, da si moramo najprej sami pomagati. Mama je imela navado reči: ko si v preizkušnji, mora v kuhinji nekaj zadišati. Vem, da je imela prav, saj prav tri vonjave, ki se skrivajo v goveji juhi z rezanci, pečenki s krompirjem in potici, naredijo človeka močnejšega in srečnejšega. 

Nekaj je nesporno: sedanja kriza s sadjem in zelenjavo, ki je posledica pretrganih trgovskih poti zaradi koronavirusa, je spet dala veljavo, kot pravimo, slovenskim kmetom. Ekološki kmet, ki ga poznam in mu zaupam in pri njem kupujem vse, kar mu zraste na njivi, mi je dejal, da ima te dni toliko kupcev kot še nikoli do zdaj. Podobno so začeli ljudje nenadoma oblegati kmečke mlekarne in sirarne. Mnogi ljudje so za čuda odkrili, da imamo v Sloveniji še vedno mlinarje, ki meljejo dobre moke vseh vrst, luščijo proso in ajdo in pripravljajo kaše ... Prav bi bilo, da bi ljudje razumeli, da imamo v Sloveniji veliko poštenih kmetov, in od njih kupovali tudi takrat, ko bo kriza mimo.

No, vrnimo se k veliki noči. Tudi če obilja ne bo toliko kot prejšnja leta, poskrbimo, da bo na mizi praznično. Bodimo inovativni. Ni treba veliko, a vklopimo razum in čustva in poiščimo pravo idejo, kako bi z vsem, kar imamo, naredili največ. Navajam primer, kako je mogoče »oplemenititi« navadno kokošje jajce. Je eno najidealnejših živil, saj ima s prehranskega vidika vse, razen vlaknin in vitamina C. 

Recepti

Bogata jajčna plošča

Kuhano jajce razpolovimo, odvzamemo rumenjak, ki ga uporabimo za nadev.    

- Prvi nadev: rumenjak zmešamo s polnomastno skuto, zmletimi orehi in sesekljanimi zelišči (peteršilj, drobnjak, majaron, bazilika), dodamo nekaj kapljic mleka in ščepec soli.                                                             

- Drugi nadev: rumenjak, nariban sir in korenček, zmleti lešniki, sol in poper.

- Tretji nadev: rumenjak, polnomastna skuta, sesekljana rdeča sladka paprika in sesekljan česen, pretlačen avokado, limonov sok, malo mleka in ščepec soli.

- Četrti nadev: rumenjak, pretlačena tunina ali sardela ali prekajeni losos, malo skute, sol, poper ali druge začimbe po želji.

Okrasimo z limonino rezino, narezanimi oljkami, paradižnikom češnjevcem, vrtno krešo, peteršiljem in podobnim. Vse jajčne polovice z nadevi damo na sredino pladnja, okrog naložimo šunkine rezine in solatne rezine.

Šunkini zvitki s hrenovo smetano: šunko narežemo na rezine. Posebej naredimo nadev: lonček kisle smetane stepemo s soljo in vanjo zamešamo po eno žlico sveže naribanega hrena, sesekljanega peteršilja in pomarančnega soka. To namažemo na šunkine rezine, zavijemo in nanje položimo rezine pomaranče in narezane koščke oljk.

Pekoč šunkin namaz za pomoč pri prehladnih obolenjih: potrebujemo skuto iz mleka pašne reje, nekaj smetane ali masla, drobno sesekljan regrat, česen, na drobno narezano šunko, trdo kuhano jajce, polnovredni kruh in drobno sesekljan pekoči feferon. Zmešamo vse mlečne sestavine s sesekljanim regratom, feferonom in česnom in jih kot namaz namažemo na polnovredni kruh. Na vrh dodamo rezini šunke in trdo kuhanega jajca. Kot napitek si zmešamo tekoči jogurt in sesekljan drobnjak.

 Pri tem je pomen posameznih sestavin naslednji:

Skuta vsebuje veliko aminokisline lizin, ki je eden od zaviralcev herpesa. Ima tudi vse aminokisline, vitamine in minerale, ki so pomembni za imunski sistem.

Čili ima do osemkrat več vitamina C kot limona in vse pekoče jedi širijo dihalne poti, redčijo sluz, izpirajo sinuse, zato bolniki lažje dihajo.

Maslo in smetana imata dva pomembna vitamina A in E in od mineralov zlasti selen. Vsi trije ščitijo in krepijo imunski sistem in delujejo protivirusno in skrbijo za zdravo sluznico. Maslo in smetana iz mleka pašne živine imata do petkrat več konjugirane linolne kisline (CLA), ki močno spodbuja imunski sistem.

Jogurt spodbuja delovanje imunskega sistema tako, da nastaja več gamainterferona, s katerim se telo brani pred okužbami. 

Česen in čebula: s svojimi žveplenimi spojinami uničujeta več kot 200 virusov prehlada, ki napadajo predvsem zgornje dihalne poti. Najpogosteje gre za okužbe sluznice žrela, nosu in obnosnih votlin. Česen je v davnih časih ljudstvo uporabljalo za okrepitev organizma, imunskega sistema, pred prehladnimi obolenji, kroničnem bronhitisu in vnetjih pljuč. Česen deluje antibiotično in protiseptično in lajša izkašljevanje.

Drobnjak spada v družino čebulnic kot česen in čebula. Če ga sesekljanega damo v jogurt z mlečnokislinskimi bakterijami, dobi antibiotično moč. Krepi imunski sistem, dihalne poti in bronhialne sluznice, blaži vnetje glasilk in suho grlo.

Regrat ima vitamin C in nevtralizira proste radikale, ki povzročajo vnetja, spodbuja presnovo histamina, ki se sprošča med alergijskimi reakcijami, in sprošča gladke mišice. S svojimi grenčinami pospešuje presnovne procese in izločanje strupov iz telesa. Ima tudi inulin za boljšo absorpcijo kalcija in magnezija za krepak imunski sistem.

Ocvrte sirove kocke: narežemo sir na 2 cm debele kocke. Vsako ovijemo z rezino slanine, ki jo učvrstimo z zobotrebcem. Kocke paniramo in ocvremo v olju pri 160 stopinjah. Odcedimo na kuhinjskem papirju. Posebej naredimo omako iz tekočega jogurta s ščepcem soli in poprom ter zelišči (peteršiljem, drobnjakom, luštrekom, rožmarinom, koprcem in žajbljem). Ocvrte sirove kocke pomakamo v to omako.

Koktajl z artičokami: vložene srčke artičok in vloženo papriko razrežemo, dodamo strt česen, nato na četrtine narezana kuhana jajca. Vse to aranžiramo v visokih kozarcih za koktajl. Posebej zmešamo preliv iz kisa, soli, popra, oljčnega olja in zelišč (peteršilja, drobnjaka, timijana in žajblja) in z njim prelijemo koktajl.

Zelenina solata: gomolj zelene olupimo, operemo in naribamo kot repo. Sok zelene, ki nastane pri ribanju, zmešamo z dobrim oljem (orehovim, oljčnim ...), dodamo limonov sok, sol, sladkor in žlico jogurta. S tem prelijemo naribano zeleno, počakamo, da se prepoji, in ponudimo na solatnih lističih.

Varčna sladica v kozarcih: pogosto nam ostanejo koščki potice, keksov in podobnega, in to lahko uporabimo za varčno sladico. V široke kozarce po plasteh najprej dodamo ostanke potice, nanje stresemo zmrznjeno jagodičje, ki smo ga raztalili v ponvi. Namesto tega lahko uporabimo kompot iz jagodičja ali marmelado. Spet dodamo plast iz koščkov potice ali keksov, nato jabolčno čežano in na vrh stepeno smetano. Potresemo s čokoladnimi mrvicami in okrasimo z meto ali meliso.

Želim vam doživeto veliko noč in mnogo optimizma. Bodite zdravi.

 Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media