Nega kože je zdaj še pomembnejša

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Dobro počutje | apr. '20

V preteklih tednih smo se navadili bolj zaostrene higiene rok. Poleg razkuževanja nam je bilo naročeno tudi pogostejše umivanje rok. To so osnovni ukrepi, ki lahko za sabo pustijo vidne posledice na naši koži. Agresivne čistilne sestavine v milih in visoka vsebnost alkohola v razkužilih uničujejo delovanje zaščitne funkcije kože, kar pa vodi v večjo dovzetnost za okužbe in izsušitev kože.

Kdaj smo bolj dovzetni za okužbe in izsušitev kože? Zdrava koža ima več funkcij, med drugimi tudi zaščito pred izgubo vode ter vdorom mikroorganizmov. Veliko vlogo pred izhlapevanjem vode iz kože ima rožena plast oziroma stratum corneum. Ta je sestavljena iz korneocitov (mrtvih celic), ki so obdani z lipidi, pomanjkanje le-teh pa se kaže s povečano izgubo vode. Te barierne okvare pripeljejo do suhe in hrapave kože. Premajhna vsebnost lipidov vodi tudi v pretirano luščenje kože, ki je sicer v zdravi koži uravnovešeno in preprečuje, da bi se mikroorganizmi razširili do spodnjih celičnih plasti. Pred vdorom patogenih bakterij in virusov pa ima veliko vlogo tudi kisel hidrolipidni plašč. Le-ta omogoča kisel pH kože (pH = 5,5), ki je neugoden za razmnoževanje tovrstnih mikroorganizmov.  

Katerih sestavin se moramo izogibati?

Spodaj je naštetih nekaj sestavin, za katere je bolje, da se jih v primeru suhe, poškodovane ali občutljive kože izogibate. Imena INCI lahko preverite na seznamu sestavin na primarni ali sekundarni embalaži kozmetičnega izdelka.

ETANOL, IZOPORPANOL (ime INCI: Ethanol, Isopropyl Alcohol) – obe sestavini spadata med alkohole in povzročata izsušitev kože.

NATRIJEV LAVRIL SULFAT (ime INCI: Sodium Lauryl Sulfate) – sestavina, ki je najpogosteje v milih za roke ali šamponih za lase. Znana je kot ena izmed najagresivnejših površinsko aktivnih snovi (penilcev) in lahko povzroča draženje, luščenje kože in poškodbo normalne kožne bariere.  

DIŠAVE (INCI: Fragrance) – umetne dišave, ki potencialno povzročajo alergijski kontaktni dermatitis.

ETERIČNA OLJA – imajo lahko sicer ugodne učinke, kot je protimikrobno delovanje, vendar so v nekaterih eteričnih oljih prisotni pogosti alergeni (INCI: Citronellol*, Limonene*), ki predvsem pri občutljivi koži povzročajo neželene učinke, kot so draženje ali alergijske reakcije.

PARAFINI (INCI: Paraffinum) – to so okluzivi, ki na koži ustvarijo zaščitni film (kot plastična folija) in tako preprečijo izhlapevanje vode. To je za trenutno izboljšanje izsušene kože odlična rešitev, vendar daljša uporaba le-teh vodi v poslabšanje stanja, torej še večjo izsušitev. Koža se nanje navadi in neha opravljati potrebne funkcije za vlaženje kože.

Kaj suha in občutljiva koža zares potrebuje?

- ZMERNO ČIŠČENJE – zjutraj in zvečer je dovolj. Prekomerno čiščenje lahko povzroči, da se zaščitna funkcija kože ne more več obnavljati. S prekomernim čiščenjem kože se odstranjujejo naravno prisotne maščobe (lipidi), kar lahko posledično kožo poškoduje.

- UPORABA KREME Z VELIKO VSEBNOSTJO LIPIDOV IN BLAŽILNIH SESTAVIN – koži povrnite lipide, ki so v pomanjkanju, tako pa ji pomagate tudi pri delovanju. Lipidi so v kozmetičnih izdelkih v obliki rastlinskih olj in masla, kot so oljčno olje (INCI: Olea Europaea Fruit Oil), mandljevo olje (INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil), konopljino olje (INCI: Cannabis Sativa Seed Oil), karitejevo maslo (INCI: Butyrospermum Parkii Butter). Pomembna je tudi vsebnost blažilnih sestavin, kot sta pantenol (INCI: Panthenol) ali alantoin (INCI: Allantoin), saj regenerirajo kožo in ji vračajo normalno delovanje.

Naštete sestavine najdete tudi v kremi Qapla, specializirani kremi za suho kožo, nagnjeno k dermatitisu in ekcemom. Več o kremi si lahko preberete na spletni strani: https://base-cosmetics.co/.

Petja Škufca in Vita Jašovič, obe diplomirani kozmetičarki


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media