Imate težave z glivicami?

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Dobro počutje | apr. '20

Ali so vaši nohti rumeni, odebeljeni ali na vogalih celo odlomljeni? Se vam lušči koža in vas med prsti srbi? Zaznavate neprijeten vonj? Vse to so znaki, da imate glivice.

Vsak izmed nas komaj čaka, da odvrže nogavice in zaprte čevlje. A ko vaše noge napadejo glivice, se nohti postopoma spremenijo v krhke, poroženele, rumenkaste in odebeljene nohte, v nekaterih primerih pa lahko noht celo odpade. Ne zakrije jih niti najboljši lak za nohte niti stalno nošenje zaprte obutve. In čeprav glivice sprva niti ne bolijo niti ne srbijo, jih ne smemo prezreti. Če se namreč dovolj hitro ne odločimo za uničenje glivic, bodo naše nohte počasi uničevale naprej. Po več mesecih ali letih se lahko razširijo tudi na stopala, lahko pa tudi na nohte na rokah ali celo kamor koli na koži.

Rade se ponavljajo

Prvo pravilo je, da se te nadloge lotimo celovito. Glivice namreč v večini primerov ne uspevajo samo na nohtu, sploh če se s to nadlogo borimo že dalj časa, ampak so tudi med prsti, čeprav tam navadno ne čutimo težav. Poleg tega pa se glivice rade prenašajo s kože tudi na copate in obutev ter seveda obratno.

Večinoma se jih ne moremo rešiti, če jih ne zatiramo povsod hkrati. Če bi se jih lahko tako zlahka znebili, potem se s to nadlogo ne bi spopadalo kar 20 odstotkov populacije in bi že zdavnaj izumrle. Glivice so nalezljive, trdovratne in zahrbtne – če pozabite razkužiti ene same copate, pilico, čevlje za posebne priložnosti, zimsko obutev, poletno obutev ..., se lahko vrnejo in v veliko primerih tudi se. Zato je treba biti pozoren tudi potem, ko jih že uničimo.

Uničiti jim moramo tako na nohtih, pod nohti, med prsti, na stopalu, obvezno pa razkužiti tudi obutev in prekuhati nogavice. Glivice na nohtih so trdovratni zajedavci, ki se ne uničijo sami od sebe in se celo zelo radi ponavljajo. In prav zato je hitro in celostno ukrepanje ključnega pomena.

T. G. 


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media