Težave s suhimi očmi

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Dobro počutje | apr. '20

Težave s suhimi očmi najpogosteje občutimo kot praskanje ali zbadanje v očeh. A tudi pretirano solzenje je znak suhih oči, ki so občutljivejše za zunanje dražljaje, kot sta veter in mraz, ter se odzovejo s pretiranim solzenjem.

Starost neredko povzroči, da se proizvodnja solz upočasni. Med najpogostejšimi razlogi za suhe oči so prav zmanjšano nastajanje solz in spremembe v sestavi solznega filma, ki zato očesa ne ščiti več dovolj. Tako se težava s suhimi očmi pogosto pojavlja pri starejših, ker se takrat zmanjša izločanje solz. Včasih gre tudi za starostne spremembe solzne žleze, ki je pogosta pri ženskah v menopavzi. Težave zaradi suhih oči sicer pogosteje opažajo ljudje, ki veliko časa preživijo pred računalniškimi in drugimi zasloni. Ker pri takšnem delu premalokrat pomežiknemo, se solzni film na očeh ne obnavlja dovolj pogosto. Težave s suhimi očmi povzroča tudi zadrževanje v suhih in klimatiziranih prostorih. Uporaba kontaktnih leč ima prav tako neugoden vpliv na nastanek ustreznega solznega filma.

Pomagamo si s kapljicami 

Prvi korak pri reševanju težav s suhimi očmi je, da razmislimo o mogočih vzrokih. Poskrbimo, da zrak v prostorih, kjer bivamo, ni preveč suh – priporočljiva je vsaj 50-odstotna vlažnost zraka. Izogibamo se klimatiziranim in zakajenim prostorom, kolikor je le mogoče. Ob težavah s suhimi očmi se je dobro za nekaj časa odpovedati gledanju televizije in delu z računalnikom ali pa vsaj uvedemo premore, med katerimi je priporočljivo gledati v daljavo, da se oči sprostijo. Omejimo tudi gledanje v zaslone telefonov ali tabličnih računalnikov. Zelo koristno je, če zavestno popijemo čez dan dovolj tekočine, saj tudi ustrezna hidracija telesa pripomore k izboljšanju stanja. Ko nastanejo težave s suhimi očmi, poskusimo tudi zavestno več mežikati. Ob mežikanju se namreč solze lepo enakomerno razporedijo po površini očesa ter ga tako navlažijo. Pomaga, če se ob težavah s suhimi očmi prej odpravimo spat. Na ta način oči spočijemo ter jim omogočimo, da ostanejo navlažene. Čeprav suhe oči praviloma ne povzročajo trajne škode, vsekakor zelo vplivajo na vsakodnevno počutje. Poleg tega so zelo suhe oči tudi dovzetnejše za različne klice, kot so bakterije, virusi in glivice, ki lahko povzročijo okužbo.

Pri suhih, utrujenih in razdraženih očeh je zato priporočljiva uporaba kapljic za oči. »Umetne solze« vsebujejo sredstvo za vlaženje, ki nadomešča naravni solzni film in oči enakomerno vlaži. Pri izbiri kapljic je treba paziti, da ne vsebujejo konzervansov, saj ti lahko sprožajo alergije in bi bil njihov učinek celo nasproten. Pri dolgotrajnejši uporabi je pomembno tudi, da kapljice dobro prenašate in da ne povzročajo neželenih učinkov. Pazite tudi, da vsebujejo pH-vrednost, ki je očem prijazna, in na to, kako dolgo po uporabi oči ostanejo vlažne. Kot zelo ugodna se je izkazala kombinacija hialuronske kisline in izvlečka iz navadne smetlike, ki pomaga navlažiti površino očesa, ščititi oko pred prekomernim hlapenjem solzne tekočine ter tako ublažiti draženje. 

 M. Č.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media