Zabavajo se na smučeh in kolesih

Zgodbe | maj '20

Loški Rovtarji na eni od "evropskih turnej"

Zagotovo ste na kateri izmed prireditvi videli skupino ljudi, ki so bili oblečeni tako, kot so se oblačili pred stoletjem, na starodobnih kolesih, če je bila zima, pa na starodobnih smučeh. Verjetno so bili iz Društva Rovtarji, smučanje in kolesarjenje po starem iz Škofje Loke.

Člani so si zadali nalogo, da življenje na stara leta preživijo čim bolj aktivno in zabavno, pri tem pa obujajo spomin na nekdanje čase in običaje. Stara kolesa in smuči zbirajo na podstrešjih in v kleteh, oblačila pa dajo sešiti po starih skicah in fotografijah.

Ideja za gostilniškim omizjem

Ansambel Suha špaga dodatno poskrbi z dobro voljo.

Kot se rado zgodi, se je tudi ideja za smučanje po starem zaživela v Gostilni na Vidmu nad Škofjo Loko leta 1998. Druščina fantov v zrelih letih je namreč moževala, kako čim lepše preživeti, kar jim je še živeti, med drugim so obujali spomin na to, kako so preteklo zimo sodelovali na prvem tekmovanju smučarjev starodobnikov v Kranjski Gori, ki ga je organiziral novinar Črt Kanoni. »Zakaj ne bi česa podobnega organizirali v Škofji Loki,« se je strinjalo omizje in naslednje leto so se smučarji po starem že zabavali na Starem vrhu, ko so se po hribu spuščali s čim bolj starimi smučmi in v oblačilih, primernih tistim časom. Brane Tavčar, današnji predsednik Društva Rovtarji, se je na smučišče pripeljal kar s kolesom. Tako se je porodila dodatna ideja o tem, da bi se druščina poleti pozabavala še s kolesarjenjem po starem.

Replika kolesa iz leta 1870

Danes društvo šteje okoli 40 članov, večinoma so starejši, čeprav se ne branijo mlajših. Na leto skoraj 40 koncev tedna preživijo na raznih prireditvah, polovico na kolesarskih, nekaj manj na smučarskih. Večinoma gostujejo po Sloveniji, večkrat pa gredo tudi v tujino, saj se sorodni festivali dogajajo od Portugalske do Estonije. Rovtarji so vedno opazni, saj so praviloma edini, ki predstavljajo tako smučanje kot kolesarjenje.

»Na takih srečanjih je zelo lepo in zanimivo, saj se srečujemo z ljudmi dobre volje iz vse Evrope. Kolesa in smuči naložimo na najet kombi ali avtobus, z nami gre običajno hišni ansambel Suha špaga, ki s svojimi vižami dodatno poskrbi za dobro voljo,« pove Brane Tavčar, ki pozimi smuča v uniformi ljubljanskega strelskega voda izpred sto let, poleti pa vzbuja pozornost z repliko kolesa iz leta 1870.

Društva, predstavite se!

Radi bi predstavili zanimiva, zabavna, nenavadna … društva, zato člane takih društev in bralce prosimo, da nam sporočijo podatke. Verjamemo, da se boste ob branju zabavali, morda pa tudi sami ustanovili kakšno »posebno« društvo, kjer se boste v tretjem življenjskem obdobju dobro imeli.

 Vlado Kadunec


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media