Iz koška ročnih del

Prosti čas | maj '20

Žametne vrtnice

Maja najlepše cvetijo in omamno dišijo rdeče žametne vrtnice.

Njihovo neminljivo lepoto bomo s pomočjo križnega vboda lahko vedno znova občudovali na velikem prtu in prtičkih.

Križce vezemo na blago, na katerem lahko štejemo niti. Vzorca A in B ponavljamo na sredini ali robovih prta. Vzorec C vezemo na enega od vogalov na servietah.

Da bomo videli, kako velik bo želeni vzorec, moramo najprej prešteti križce na obeh predlogah, nato preštejemo niti na tkanini. Blago preganemo po dolgem in počez in vse štiri sredinske zagibe označimo s sprednjimi vbodi. Vesti začnemo od sredine navzven. Križce vezemo čez 2 x 2 niti na blagu s tremi temno rdečimi nitmi deljive prejice.

temno rdeča

Bela čipka

S tanko kvačko in belo prejo ustvarimo prelep čipkast vzorec. In četudi prtiček ne bo vrhunske izdelave, nam bo pogled nanj pregnal vsakodnevne skrbi.

Velikost: približno 47 cm premera.

Potrebujemo: približno 80 g belega kvačkanca, primernega za kvačko št. 2 ali 2,5.

Izdelava: skvačkamo 12 verižnih petelj in jih s polgosto petljo sklenemo v krog. Z dvema verižnima petljama nadomestimo 1. gosto petljo, nato v krog kvačkamo še 23 gostih petelj. Krog sklenemo s polgosto petljo v začetno verižno petljo. Nadaljujemo po vzorčni risbi. Vsak krog začnemo z označenim številom verižnih petelj, ki nadomestijo prvo petljo v novem krogu, sklenemo pa ga z eno polgosto petljo v začetno petljo kroga. Kjer je označeno, preidemo s polgostimi petljami v naslednji krog. Številke označujejo začetek vsakega kroga. Narisan je samo en del vzorca, ki ga smiselno ponavljamo tako, da ga sklenemo v celoto.

Delovni znaki:

= 1 verižna petlja

= 1 polgosta petlja

= 1 gosta petlja

= 1 šibična petlja

= 1 dvojna šibična petlja

= 1 trojna šibična petlja

= 1 štirikrat ovita šibična petlja

= 29 verižnih petelj

Marjetični vbod

Po drobnih marjeticah se imenuje eden od priljubljenih vezilskih vbodov. Z njim hitro in zlahka okrasimo prtičke, okrasne blazine, zavese ipd.

Posamezen verižni vbod, ki ga z malim sprednjim vbodom prišijemo na blago, imenujemo marjetični vbod (skici 1 in 2). Po navadi razvrstimo več marjetičnih vbodov v krogu v obliki cveta. Če je marjetični vbod večji, ga popolnimo s sprednjim ali ploščatim vbodom.

 Marjetični vbod

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media