Včeraj sem videla postovko

Prosti čas | maj '20

V naši mladosti je prijatelj napisal knjigo Klic daljnih svetov. Takrat še ni kar vsak človek potoval v tuje dežele, moji kolegi in jaz pa smo sanjali o spoznavanju sveta in ljudi tam daleč, požirali smo zbirko Ljudstva sveta in zavzeto gledali diapozitive. V podjetjih, krajevnih skupnostih, kulturnih domovih in tudi doma smo z odprtimi usti poslušali tiste, ki so pogledali malo dlje v svet.

Knjiga Klic daljnih svetov je imela posvetilo: »Majhna ti je hišica ljubljanska, … bodi malo svetovljanska!« O seveda, hotela sem biti, hotela sem iti, hotela sem videti, spoznati, občutiti, doživeti svet izza domačega plota! Vendar nisem imela ne časa ne denarja, in videla sem le malo sveta. Vsa moja potovanja, nabrana skozi vsa desetletja, se ne morejo niti od daleč primerjati z vsem, kar si lahko in tudi si privoščita naslednja in naslednja generacija: »Nisi še bila na Siciliji? Uf, tam je lepo, vzemi si kakšen lep konec tedna, pravzaprav si vzemi ves teden, pa se zapelji pogledat vsaj glavne znamenitosti! Všeč ti bo,« me je prav pred kratkim navduševala maturantka. Marsikaj skoraj nedosegljivega je postalo skoraj povsem dosegljivo … in potovanja so vsaj zame res lep del te spremembe. Bila. Do te pomladi.

Zdaj pa je korona prizemljila letala, ustavila vlake in prekrižala načrte vsem popotnikom. Ta mali nevidni virus je po vsem svetu povzročil nemogoče: zgodilo se je nekaj nepredstavljivega za vsemogočno civilizacijo. Vse stoji, vse je prazno, nihče ne more nikamor, vsak je v svojem domu in se srečuje sam s sabo in z vprašanji, ki si jih ni morda še nikoli postavljal. Z vprašanji o smeri, cilju in smislu – kam smo se podili noč in dan vsi vsepovsod?

Kot je spoznal Mali princ ob železniški progi, kjer kretničar pošilja potnike v zavojih po tisoč na vse strani sveta, zelo se jim mudi in še sami ne vedo, kam hočejo: »Nihče ni nikdar zadovoljen tam, kjer je. Spijo ali zehajo,« pravi kretničar. Koliko je resnice v tem, počasi spoznavamo zdaj, ko nas je nalezljivost prisilila, da smo doma. »Prisilite jih, da se ustavijo!« Kot otroka ustavi ljubeča mama, tako da ga stisne v objem in odnese stran od dogajanja, najbolje počivat. Da se ustavi, umiri in pogleda okoli sebe. Tako nas je previdnost prisilila v sestop z vrtiljaka norenja, hitenja, vsakršne naglice in nervoze – kar naenkrat je mogoče bivanje doma in v okolici!

Kako bomo živeli zdaj?

O, videli smo severni sij, korale v sinjih morjih pa ekvator in južni križ, naravna čudesa sveta in čudovita dela človeških rok – domačega polja pa nikoli nismo imeli časa spoznati! Se sprehoditi do zadnje hiše v vasi, se ozreti proti domačim gričem in spoznati drevesa ob poti, se napotiti do domačega, morda že davno opuščenega vodnjaka … Počasi ...

Včeraj sem videla postovko na polju in sem se spomnila: »Kako postovka leta? Takole, takole, nebeški strop ometa.« Da, pesnik Zupančič je imel čas gledati ptice na polju ...

Zdaj smo povabljeni, da bi našli novo veselje za vsakim grmom in v vsaki domači vasi, kajti skrivnosti in lepote so tudi doma, pa jih ne vidimo. (Pri nas jih občudujejo Japonci in Korejci, ki se pripeljejo čez pol sveta, da za nekaj dni obiščejo čudovitosti naše dežele!)

Ko sem kot otrok gledala diapozitive veličastnih stavb, nas je ljubitelj lepote pri vsaki sliki vprašal: »Bi šli radi pogledat?« Odgovor je bil vedno pritrdilen in on je vedno rekel: »To boste našli v Parizu, v Atenah, v Rimu …« Vedno je našteval neke neznane daljne kraje. Nekega dne pa nam je pokazal majhno umetnino, in ko smo zatrdili, da bi jo seveda radi videli, je rekel: »Kar na trolejbus! To krstilnico je Plečnik naredil v Črnučah!«

Koliko je še skritih zakladov naše nam neznane domovine, ki jih nismo imeli časa spoznati, ker smo se zapodili na drug konec sveta? Zdaj bodo zlati časi za vse. Za domače.

Mira Dobravec


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media