Da bodo cvetoči balkoni spet privabljali poglede

Prosti čas | maj '20

Petunija Amore

Pomladno navdušenje ob sajenju v balkonska korita lahko zelo hitro mine, če ob tem ni pričakovanega uspeha. V želji, da bralci ne boste deležni razočaranj, vam ponujamo nekaj priporočil.

Uporaba starih cvetličnih korit. Preden se lotimo sajenja, vedno preverimo, v kakšen stanju so korita. Če jih jeseni pred spravilom nismo očistili, to nujno opravimo pred novim sajenjem. V ostankih zemlje in korenin se namreč lahko skrivajo bolezni in škodljivci, ki se bodo pojavili na novih rastlinah.

Korito z vodno rezervo je rešitev za manj zalivanja, vendar izkušnje kažejo, da je treba upoštevati nekaj pravil, da bodo rastline v njih res dobro uspevale. V navodilih piše, da v rezervoar za vodo 60 cm dolgega cvetličnega korita nalijemo 2,5 litra vode. Če po sajenju ne upoštevamo, da mlade rastline nimajo takoj korenin pri dnu korita, kjer se zbira voda, bomo rastline kmalu posušili ali pa utopili. Zato je zelo pomembno, da vsaj prve tri tedne rastline zalivamo z vrha, torej po substratu. Po treh tednih začnemo vodi dodajati gnojilo, takrat so korenine že primerno dolge, da lahko nalijemo vodo tudi v rezervoar korita. Kljub temu priporočam, da vodo polijete še po substratu. Občasno preverite, ali ne ostaja preveč vode na dnu korita, ta namreč v južnih legah postane zelo vroča in bo delovala kot vroča pečica pod koreninami rastlin.

Izbira kakovostnega substrata je pomembna glede na izbor rastlin. Naj bo še neuporabljen in neokužen. Sestavljen naj bo iz primerne mešanice različnih šot ter z določeno vsebnostjo glinenih delcev, zaradi katerih se substrat ne bo tako hitro izsuševal. V vrtnarijah lahko kupite že pripravljene substrate za določene vrste balkonskega cvetja. Petunijam ali surfinijam in milijon zvončkom so namenjeni specialni substrati s kislim pH in večjo vsebnostjo železa.

Neprimerna velikost posode ali preveč rastlin v enem loncu. Tako gosto zasaditev, kot je na fotografiji, izberemo le takrat, ko želimo zelo kmalu doseči bogato cvetoč videz (recimo za slavnostni dogodek v začetku julija). Če pa želimo, da bodo rastline imele vse poletje dovolj prostora za rast, v tradicionalno cvetlično korito dolžine 60 cm posadimo 3 do 4 rastline. V korito z vodno rezervo pa lahko še dve do tri več (do 8 rastlin).

V koritu naj bo manj rastlin kot na fotografiji. 

Izbiro rastlin lahko prepustite vrtnarjem. Ko sadite sami, pa za mešane zasaditve izberite rastline, ki uspevajo v podobnih življenjskih pogojih. Rastline, primerne za senčne lege, naj bodo skupaj in rastline za sončne lege skupaj. Upoštevajte, da tudi njihove potrebe po vodi niso enake.

Rastline počasi navajamo na zunanje razmere. Večina balkonskih rastlin je gojena v toplih rastlinjakih, kjer je nočna temperatura enaka dnevni. V maju so lahko temperature ponoči še zelo nizke, zato načrtujmo, kam jih bomo umaknili, če se bo temperatura spustila pod 10 stopinj. Preselitev v drugo okolje je za rastlino stresna in potrebuje privajanje na nove razmere. Posajene rastline zalijemo ter na balkonu postavimo ob steno v zavetje. Ob nepričakovanem poslabšanju vremena jih dodatno zaščitimo z vrtno kopreno. Tradicionalne rastline, kot so pelargonije, surfinije, verbene, jo po navadi odnesejo brez večjih poškodb, zato so primerne za prve zasaditve. Pazimo pa, da ne sadimo prezgodaj kopriv, trav, okrasnega krompirja, begonij in drugih rastlin, katerih domovina so južni predeli sveta.

Besedilo in fotografiji: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media