Od doma po košček kulture

Prosti čas | maj '20

Galerija Equrna, razstava Zeleni rez

Kdaj bomo lahko potešili željo po odhodu nekam (daleč) stran, hrepenenje videti (razstavo), doživeti (predstavo), gledati film, prebrati knjige, ostaja neznanka. Pa so nam prišli naproti kulturniki z ogledi prek virtualnih naprav, pripravili so virtualno resničnost, pokazali, da se le-ta in kultura lahko dopolnjujeta. Podatke smo zbirali do 28. aprila, zdaj pa le preverite, saj je marsikatera kulturna ustanova že odprla  vrata obiskovalcem.

MUZEJI IN GALERIJE

Vsi največji evropski muzeji in galerije so »odprti« in vabijo k ogledu virtualnih razstav. Podobno je pri nas. Tehniški muzej Slovenije ponuja dve možnosti. V Bistri si lahko virtualno ogledate njihove zbirke, v Muzeju pošte in telekomunikacij pa raziščete zbirko zvokov in digitalno zbirko predmetov. Podobno je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, ki vas vabi tudi k sodelovanju na nagradnem stripovskem natečaju Življenje v času koronavirusa. S 6-sličnim stripom ilustrirajte, kako živite v tem času, in prispevajte k razstavi o življenju v času korone. V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane oblikujejo Korona projekt. Prosijo meščane, naj sodelujejo pri zgodovinskem projektu, v katerem do konca maja zbirajo vtise, fotografije, posnetke in predmete iz življenja v izolaciji; da bodo nove generacije vedele, kaj je epidemija pomenila za Ljubljano. Na portalu Narodne galerije so pripravili ogled z oznako Umetnina dneva. Klik na izbrano sliko vodi do podrobnejšega opisa in zvočnega posnetka. Priljubljene so še kratke objave v obliki kviza; ob ponedeljkih predstavljajo mite, ob torkih občasne razstave, ob sredah kratke videoprojekcije naših najlepših umetnin, četrtki pa so rezervirani za avtorje in njihova dela. Ob nedeljah k izbrani sliki ponudijo še verze naših in evropskih poetov.

KNJIŽNICE

NUK in prazna čitalnica

V času epidemije vrata Narodne in univerzitetne knjižnice nekatere storitve poskušajo zagotavljati na daljavo. Tako Digitalna knjižnica Slovenije ponuja prost in brezplačen dostop do več kot 850 tisoč enot raznovrstnih digitalnih gradiv s področja znanosti, umetnosti in kulture (knjig, revij, rokopisov, slikovnega gradiva, zemljevidov in drugih digitaliziranih gradiv). Vsebine v javni domeni so dostopne vsem, članstvo v knjižnici ali prijava nista potrebna. Branje knjig si je mogoče izposoditi na portalu Biblos, kjer lahko izbirate med 1300 elektronskimi knjigami v slovenskem jeziku. Na voljo pa je tudi portal informacijskih virov Mrežnik. V NUK-u nemoteno deluje tudi informacijska služba, in sicer od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro na telefonski številki 01/20 01 205 ali po elektronski pošti (ali spletnem obrazcu Vprašajte NUK). Vsem, ki imajo doma izposojeno gradivo, so rok izposoje podaljšali za dodatnih trideset dni. V okviru možnosti omogočajo medknjižnično izposojo, digitalizacijo knjig po naročilu, sprejemajo tudi naročila za kopije člankov. Prav tako poteka sistem oddaje obveznega izvoda.

Izkazale so se slovenske splošnoizobraževalne knjižnice, ponujajo številne priložnosti. Nekaj primerov: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto vsem polnoletnim fizičnim osebam, ki bi se v tem času želeli vpisati v knjižnico, ponuja možnost brezplačnega vpisa prek spleta s spletnim obrazcem, kamor vnesejo svoje osebne podatke, kot so navedeni v njihovem osebnem dokumentu. Spletni obrazec in navodila za spletni vpis najdejo na spletni strani novomeške knjižnice. Po opravljenem spletnem vpisu lahko člani knjižnice iz domačega naslanjača dostopajo do oddaljenih knjižničnih storitev, prebiranja dnevnih časopisov in revij iz zbirke PressReader ter brskajo po preostalih e-virih (dLib, Kamra, Tax-Fin-Lex itd.), ki jih knjižnica ponuja. Zbirka PressReader pa omogoča računalniško prebiranje aktualnih izdaj časopisov in revij z vsega sveta, in sicer do sedem tisoč naslovov na dan. Med prosto dostopnimi časopisi najdete več slovenskih časnikov ter vse pomembnejše svetovne časopise: The Guardian, The Independent, Il Corriere della Serra, Die Presse, Večernji list, USA Today in druge.

Mestna knjižnica Ljubljana vabi, da začnete uporabljati e-vire in e-knjige. Člani imate na voljo več kot 9000 različnih naslovov. Obenem vam na spletni strani razložijo, kako lahko prenesete knjigo na pametni telefon. Objavljajo namige za odrasle in mlade, kako lahko v dneh, ko je knjižnica zaprta, ustvarjalno in bralno preživljajo prosti čas v domačem okolju.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper pa občanom Kopra in Ankarana omogoča izposojo z brezplačno dostavo knjižničnega gradiva na dom. Dostavljajo samo gradivo, ki ga potrebujejo za učenje in študij, le upokojenci pa lahko naročajo tudi knjige za branje v prostem času. Naročila sprejemajo vsak delavnik med 9. in 15. uro na telefonski številki 05 66 32 605 (Knjižnica Koper) ali 041 324 839 (Knjižnica Ankaran). 

FILM

Kinodvor na svoji spletni in Facebookovi strani vsak dan objavi izbrano filmsko vsebino, ki je na ogled brezplačno. Običajno so vsebine povezane z avtorji in festivali, ki potekajo v Kinodvoru. Portal Baza slovenskih filmov omogoča spletni ogled slovenske filmske produkcije. Člani Mestne knjižnice Ljubljana si lahko prek platforme Kanopy brezplačno ogledate odlične filme, na voljo je več tisoč naslovov. Brezplačen izbor filmov ponujajo tudi Slovenski filmski ustvarjalci, Slovenski filmski center in Filmoteka.

GLEDALIŠČA

Tudi igralka Bernarda Oman pomaga v času korone.

Skoraj vsa slovenska gledališča v teh dneh samoosamitve ohranjajo stik z gledalci prek spleta, čeprav pogrešamo stik v živo, gnečo pred vstopom in med odmorom v bifeju, celo škripanje stolov, ki je bilo včasih moteče. Pa vendar: Mestno gledališče ljubljansko je postavilo na ogled komedijo Trač, dramo Peer Gynt, komedijo z žalostnim koncem Menjava straže, dramo Nevihta in komedijo Vitez čudes. Poleg tega so se mnogi igralci MGL priključili prostovoljcem Mestne občine Ljubljana, ta je vzpostavila mrežo le-teh, ki krajšajo čas seniorjem s prijaznimi klepeti. Med drugim so se pobudi odzvali: Tjaša Železnik, Viktorija Benčič Emeršič, Bernarda Oman, Jernej Gašperin, Nina Rakovec, Mirjam Korbar ... Pridružili so se jim igralci številnih gledališč. Vsak petek in nedeljo ob 20. uri predvajajo na kanalu YouTube ljubljanske Drame predstave, ponovitev pa sledi naslednji dan, torej v soboto in ponedeljek ob isti uri. Poleg tega na omrežjih predstavljajo literarna branja priznanih slovenskih igralcev s skupnim naslovom Branje s kavča. Slovensko mladinsko gledališče ponuja na spletu video- in avdioposnetke svojih predstav. Pridružuje se Mini teater Ljubljana. Na Facebookovo stran Male ulice so preselili svoje aktivnosti – nasvete (starim) staršem, kako izkoristiti čas izolacije za igro z otroki, kako narediti lutko, tu so zgodbe o kruhu, slovenskih rekah, škratih ... Razmeram se je pridružila ekipa Gledališča Koper, ki se je lotila projekta Gledališče je doma. Igralci se z občinstvom v živo pogovarjajo in prek videokonference odigrajo gledališko predstavo. Načrtujejo še bralne uprizoritve. Gledališče Glej letos praznuje petdeseto obletnico. Na svoji spletni strani so odprli bogat arhiv, tam si ogledate razpored ponudbe, ko je predstava odklenjena, ostane na ogled teden dni. Slovensko stalno slovensko gledališče Trst ponuja letošnje in predstave prejšnjih sezon, na ogled so ob nedeljskih večerih. Vrhunske gledališke predstave lahko spremljate na osrednjem gledališkem portalu Sigledal.

GLASBA

Andrea Bocelli je sloviti italijanski tenorist, ki naj bi pred koronavirusom nastopil v ljubljanskih Stožicah, pa se ni izšlo. Njegov koncert so prestavili na 28. november. Medtem je pripravil velikonočni koncert z geslom Z glasbo za upanje v prazni milanski katedrali, ki si ga je prek YouTubea v trinajstih urah ogledalo več kot 24 milijonov ljudi.

Slovenska filharmonija na spletni strani omogoča ogled in poslušanje spletnih koncertov različnih izvajalcev. Prebirate lahko njihov dvomesečnik, kjer so pripravili tudi rubriko Oglašamo se od doma. Njihovi zaposleni omogočajo vpogled v svoj vsakdan.

Fotka: Orkester Slovenske filharmonije  

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media