Ustvarjalnost lokavških žena in Primorskega škljoca

Dobro je vedeti | maj '20

Rokodelci

Fotografska sekcija Primorski škljoc

Tečejo, tečejo nitke, nitke življenja in nitke blaga … prepeva Marija Ahačič Pollak. Tudi naše nitke tečejo in se prepletajo že od leta 2008, ko se je v Krajevni skupnosti Lokavec začel projekt Ljudske univerze Ajdovščina »Obudimo kulturno življenje na vasi«. V vseh teh letih je bilo veliko študijskih krožkov, najbolj pa so se »prijela« ročna dela.

V skupini, ki jo vodi Mojca Pergar, je do 15 članic, deluje pa pod okriljem Društva upokojencev Ajdovščina, koordinatorka je Nevenka Vidmar, društvena predsednica komisije za kulturo. Ženske, mlajše in starejše, se redno srečujejo ob sredinih večerih, ustvarjajo skupaj, potarnajo o težavah, se veselijo ob lepih dogodkih …

Vsako leto pripravijo razstavo izdelkov v prostorih Krajevne skupnosti Lokavec, kjer se srečujejo in ustvarjajo. Med letom obiskujejo sorodne razstave in rokodelske sejme, medse pa rade povabijo mentorice, da se kaj novega naučijo. Posebno veselje pa je sodelovanje z mladimi ljubitelji ročnega dela na podružnični šoli Lokavec in Osnovni šoli Šturje.

Razstava ročnih del v prostorih KS Lokavec

Lani so članice skupine za društva upokojencev severne Primorske pripravile Rokodelsko razstavo v Ajdovščini. Sodelovalo je devet društev in podružnična šola iz Lokavca. Na lanskih prvih Dnevih medgeneracijskega sožitja pa sta Mojca Pergar in Nevenka Vidmar vodili delavnico vezenja.

Ob deseti obletnici delovanja rokodelske skupine je izšel zbornik o njihovem delu, Krajevna skupnost Lokavec ji je podelila priznanje, RTV Maribor pa je posnel oddajo Sledi, ki je bila predvajana v letu 2019. V oddaji so sodelovale pevke Zarja iz Društva upokojencev Ajdovščina.

Fotografi skrbijo za spomine

V Društvu upokojencev Ajdovščina deluje tudi fotografska sekcija Primorski škljoc. Njihov vodja in tudi ustanovni član je Roman Žonta, koordinatorka skupine pa Nevenka Vidmar. Ob deseti obletnici delovanja je skupina izdala zbornik in prejela priznanje župana Občine Ajdovščina Tadeja Beočanina.

Od začetnega fotografiranja društvenih dogodkov so izobraževanje, udeležba na fotografskih delavnicah pod vodstvom mentorjev in učenje obdelave fotografij z računalniškimi programi skupino dvignili na višjo raven. Vsako leto pripravijo zanimive razstave v Ajdovščini, Novi Gorici in Lokavcu, kjer je tudi stalna razstava novih fotografij. Člani so med drugim pripravili video o nastanku Ajdovščine in posneli pevke DPS Zarje v Vipavskem Križu. Redno snemajo dramske nastope Zarje, društvene dogodke in občinske prireditve. V Ajdovskih novicah so štiri leta sodelovali s fotografijami in članki. Pred leti so aktivno sodelovali s fotografi društev upokojencev severne Primorske. Zdaj pet moških in tri ženske članice Primorskega škljoca pot nadaljujejo sami, a nič manj aktivno, saj se z veseljem ukvarjajo s to dejavnostjo. Sodelujejo na mnogih natečajih v občini in širše in so za svoje fotografije velikokrat nagrajeni.

Nevenka Vidmar, fotografiji: arhiv DU Ajdovščina 


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media