Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Pulini

Dobro je vedeti | maj '20

ENKRATNI SOLIDARNOSTNI DODATEK

Bralka navaja, da je uživalka vdovske pokojnine v višini 260 evrov, drugo polovico pa prejema možev nezakonski sin. Zanima jo, kolikšen znesek enkratnega solidarnostnega dodatka ji pripada glede na višino vdovske pokojnine.

Na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije z izplačilom pokojninskih prejemkov za mesec april 2020 izplačal enkratni solidarnostni dodatek vsem upokojencem s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, če prejemajo pokojnino v višini 700 evrov ali manj, in sicer v zneskih od 130 evrov do 300 evrov glede na višino njihovih prejemkov.

Poleg upravičencev, ki prejemajo pokojnino, so bili do tega dodatka upravičeni še prejemniki invalidskih nadomestil, ki so brezposelne osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, če je njihovo nadomestilo 700 evrov ali manj. Omenjeni dodatek so prejeli tudi upokojenci, upokojeni za ožji obseg pravic, upokojenci po zakonu o starostnem zavarovanju kmetov in prejemniki kmečkih preživnin ter prejemniki dodatka k tuji pokojnini.

Enkratni solidarnostni dodatek je bil izplačan upravičencem, katerih prejemki so enaki ali nižji od 500 evrov, v višini 300 evrov, v višini 230 evrov tistim, katerih prejemki znašajo od 500,01 do 600 evrov, in 130 evrov tistim, katerih prejemki znašajo 600,01 do 700 evrov.

Glede na to, da bralka uživa vdovsko pokojnino po pokojnem možu, istočasno pa uživa družinsko pokojnino še družinski član, njegov nezakonski sin, se za višino enkratnega solidarnostnega dodatka upošteva skupna višina vdovske in družinske pokojnine. Vdovska kot družinska pokojnina je namreč odmerjena za dva družinska člana v višini 80 odstotkov osnove za odmero vdovske oziroma družinske pokojnine in je vsakemu upravičencu izplačana v polovičnem znesku, kar po navedbah bralke znaša vdovska pokojnina 260 evrov, torej skupni znesek obeh pokojnin znaša 520 evrov. Enkratni solidarnostni dodatek se torej določi na skupen znesek obeh pokojnin in znaša 230 evrov in se izplača v sorazmernem delu glede na število uživalcev pokojnine. Bralki, uživalki vdovske pokojnine, je bila ob izplačilu pokojnine za mesec april 2020 tako izplačana polovica prej navedenega zneska, torej 115 evrov, družinskemu članu, ki uživa družinsko pokojnino, pa preostala polovica, torej tudi v enaki višini 115 evrov.

ODMERA VDOVSKE POKOJNINE

Bralko zanima, kolikšna bo osnova za odmero vdovske pokojnine po pokojnem možu, ki še ni bil upokojen. Do marca letos je bil še v delovnem razmerju in je dopolnil že 43 let in 4 mesece pokojninske dobe brez dokupa in starost 64 let. Iz izračuna o višini starostne pokojnine, ki ga je konec lanskega leta prejel od zavoda, je namreč razvidno, da bi imel 12 odstotkov ugodnejšega vrednotenja pokojninske dobe brez dokupa, skupaj bi bil odmerni odstotek 69,25 odstotka pokojninske osnove.

Novela Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je začela veljati 1. januarja 2020, določa ugodnejšo osnovo za odmero vdovske pokojnine. Do konca leta 2019 je bila osnova za odmero vdovske pokojnine le invalidska pokojnina, ki bi jo imel glede na vzrok smrti zavarovanec, uživalec delne pokojnine oziroma uživalec pravic na podlagi invalidnosti iz obveznega zavarovanja, torej zavarovanec, ki mu do smrti še ni bila priznana starostna ali invalidska pokojnina.

Od veljavnosti novele naprej pa je za osnovo vdovske pokojnine lahko upoštevana tudi starostna pokojnina, do katere bi imel zavarovanec pravico na dan smrti, če je ta ugodnejša od invalidske pokojnine.

Glede na bralkine navedbe, da bi imel njen pokojni mož glede na skupno dopolnjeno pokojninsko dobo brez dokupa in dopolnjeno starost poleg odmernega odstotka za 40 let pokojninske dobe brez dokupa (v letu 2020 je odmerni odstotek 58,50 odstotka) še 12 odstotkov ugodnejšega vrednotenja pokojninske dobe brez dokupa, se bo kot osnova za odmero vdovske pokojnine upoštevala njegova starostna pokojnina, do katere bi bil upravičen ob smrti. V tem primeru je namreč ugodnejše, da se bralki vdovska pokojnina odmeri v višini 70 odstotkov izračunane moževe starostne pokojnine, pri kateri se upošteva še ugodnejše vrednotenje pokojninske dobe brez dokupa, kar pri invalidski pokojnini ne bi bilo mogoče in bi se odmerni odstotek določil le na podlagi skupne pokojninske dobe brez ugodnejšega vrednotenja.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v v četrtek, 14. maja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.

Milena Paulini


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media