Fotografska skupina Fotofirbci

Druženje | jun. '20

Rokodelci

Takle svet "vidijo" Fotofirbci.

Fotofirbci smo ljubiteljski fotografi, ki se pod okriljem Društva upokojencev Mislinja srečujemo že sedmo leto. V skupini nas je enajst. Radi fotografiramo naravne lepote od Pohorja do Kozjaka, kulturne znamenitosti naše občine, utrinke s prireditev, domače živali in živali v naravi pa tudi potepanja zunaj občine.

Veliko nam pomeni naše druženje. Dobivamo se dvakrat na mesec in pogledamo, kaj smo opazili s fotoaparati v zadnjem času. Uživamo, ko ujamemo enkratne trenutke, pa naj bodo to sneg na cvetočih jablanah, nenavadni oblaki ali enkraten dogodek v družini.

Veselje in sreča sta prava takrat, ko jih lahko deliš z drugimi. In to počnemo tudi Fotofirbci. Kar nekaj kotičkov naše občine je, ki jih še ne poznamo vsi, zato se včasih razvije zanimiva debata: ali je to res tam, pa od kod si to posnel … Tudi nasmejimo se, saj nas narava velikokrat preseneti, ko na primer v skali prepoznamo leva, v vejah, obloženih s snegom, palčke in velikane, račko v sadežu paradižnika, velikega pajka iz krompirja ... Fotografije radi postavimo na ogled krajanom, saj imamo kar dve razstavišči, in sicer v Lopanu (trgovski in kulturni center) ter mislinjski knjižnici. Na razstavišču v Lopanu pripravljamo tematske razstave ob občinskih praznikih ali dogodkih drugih društev. Trenutno razstavljamo fotografije pod naslovom Okna.

Tudi na strokovno plat fotografiranja ne pozabljamo, saj dva člana obiskujeva razna izobraževanja in prenašava znanje drugim. Ena najpomembnejših stvari pri fotografiranju je izbor motiva. Če je ta dober in če smo ujeli ustrezno svetlobo, potem ni tako pomembno, ali fotografiramo s kompaktnim ali zahtevnejšim fotoaparatom. S fotografijami smo uspešni tudi na natečajih, saj nas je nekaj članov že prejelo nagrade Koroške zveze upokojencev, na Festivalu za tretje življenjsko obdobje in nazadnje na Dnevih večgeneracijskega sožitja. Predstavili smo se v oddaji Dobro jutro in na VTV Velenje. Ob petletnici razstavljanja smo prejeli priznanje Občine Mislinja, na kar smo še posebej ponosni.

Oživljanje preteklosti

V zadnjih štirih letih svojo dejavnost širimo, in sicer z računalniško podprto predstavitvijo fotografij v knjižnici, ki ji dodajamo še druge vsebine. Tako smo fotografirali kolesarsko stezo Štrekno, zbrali kar nekaj starih fotografij nekdanje železniške proge, jih kombinirali s sedanjim stanjem in vse to nadgradili s pripovedovanjem spominov obiskovalcev na vlak. Krajani so predstavitev odlično sprejeli. Naslednji projekt je bil Mislinjski graben, kjer smo zbrali stare fotografije, posneli »Graben« v različnih letnih časih ter naprosili nekdanje prebivalce, da so nam pripovedovali o življenju v njem. Ta projekt je dobil svojo nadgradnjo s knjigo Mislinjski jarek – grabn; nekoč poln življenja, danes šumov narave. Knjigo je izdala občina. V uredniškem odboru sva zelo aktivno sodelovali dve »fotofirbki«, sicer pa je bila sestava večgeneracijska. V knjigi so na vsaki drugi strani fotografije. To knjigo smo predstavili tudi v slovenjgraškem domu starostnikov. Zelo velik odmev je doživela predstavitev »Huda luknja – romantična soteska in znamenita podzemeljska votlina« v oktobru lani. V tem primeru smo stare in nove fotografije kombinirali s prebiranjem 125 let starega članka o tej jami, objavljenega v Planinskem vestniku, ter s pesnitvijo puščavnika Emerita, ki je nekaj časa živel ob vhodu v jamo. Trenutno pa je pred nami projekt o drugem delu občine: Dolič in Kozjak.

Že kar nekaj let pripravljamo fotografije za koledar društva na temo, ki jo izberejo v organih društva. Za letošnji koledar smo fotografirali vse cerkve v Mislinji in njeni okolici, ki jih obiskujejo člani društva, nekatere pa tudi turisti zaradi velike kulturno-umetniške vrednosti. Skratka, smo zelo fotografsko »firbčni« in svoje veselje s fotografijo radi delimo z našimi občani.

Marica Rošker, fotografija: arhiv Fotofirbcev


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media