Obujajo spomine na glamurozni turizem

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Zgodbe | jun. '20

V elegantnih oblačilih se sprehajajo tudi na poletnih sobotnih promenadah.

 Ko so v 13. stoletju v današnji Portorož, tedaj še ribiško naselje v zalivu, imenovanem sv. Lovrenc, kjer so se ukvarjali tudi s pridobivanjem soli iz morske vode, prišli redovniki benediktinci, so na mestu današnjega hotela Metropol postavili samostan. V njem so s pomočjo morske vode in blata iz bližnjih solin v Luciji začeli zdraviti revmatična in druga obolenja, je zapisano v starih spisih.

Leta 1897 je bil Portorož z zakonom avstro-ogrske monarhije razglašen za zdraviliški kraj, kamor so na okrevanje napotili predvsem vojaške častnike. Nastanjeni so bili v delu kemične tovarne (v njej so iz slanice izdelovali kozmetične izdelke), ki so ga preuredili v poskusno zdravilišče. Leta 1910 so na mestu, kjer je stala tovarna, postavili hotel Palace s 175 sobami, namenjen sprejemu najzahtevnejših gostov. Z novim prestižnim hotelom se je Portorož uveljavil kot eden najpomembnejših turističnih krajev na Jadranu. Gostom je bilo kmalu na voljo več kot dvajset hotelov in penzionov, približno petdeset zasebnih počitniških hiš in igralnica.

Družba elitnih turistov

»Na zdravljenje v toplicah, na dopustovanje in uživanje v igrah na srečo so prihajali premožnejši avstrijski, ogrski, italijanski in češki častniki s svojimi damami in se radi postavljali v najmodernejših oblačilnih trendih tedanjega Pariza, Dunaja in Trsta. Posebno glamurozne so bile večerne obleke in klobuki dam, ki so se ozaljšale z veliko svile in brokata, bleščic, čipk in nakita. To je bil čas pred prvo svetovno vojno, ko je Portorož doživljal obdobje elegantnega turizma, razkošnih balov in razkazovalnih večernih sprehodov ob morju,« pripoveduje Branka Preden, članica Društva Rosa Klementina, društva za ohranjanje kulturne dediščine oblačil. Deset dam in štirje gospodi, večinoma upokojenci, na različnih dogodkih že deset let predstavljajo oblačilno kulturo iz začetka 20. stoletja.

Ob proslavljanju 100. obletnice odprtja hotela Palace, torej leta 2010, so se Portorožani Slobodan Simič Sime, Matej Peljhan in Greta Vanlinden domislili, da bi slavnostni večer popestrili z glamuroznimi oblekami iz časov izpred sto let. Tako so se prvič javno pokazali v starih oblačilih, ki so si jih izposodili v fundusu SNG Opera in balet Ljubljana. »Slovesnost je bila prav zaradi njih 'čarobna', obiskovalci so se na vsakem koraku želeli fotografirati z 'nenavadnimi' kostumi. Ker je nastop požel veliko ploskanja in pohval, se je skupina organizirala v društvo, ki je ime Rosa Klementina povzelo po vrsti vrtnice, ki cveti v portoroških negovanih parkih. Od takrat nastopamo na skoraj vseh občinskih kulturnih dogodkih in praznovanjih ter tako predstavljamo stare bleščeče čase portoroškega turizma,« še pove sogovornica.

Člani društva si zadnja leta za različne priložnosti nadenejo po meri narejena oblačila, ki jih sešije izkušeni krojač Matej David Peljhan, sicer tudi predsednik društva Rosa Klementina. Najbolj ponosen je na častniško obleko kapitana fregate avstro-ogrske mornarice, ki jo je v vseh podrobnostih ukrojil po modelu, ki ga hranijo v Piranskem pomorskem muzeju.

Društva, predstavite se!

Člane zanimivih, zabavnih, nenavadnih društev vabimo, da se nam javijo, in jih bomo predstavili v reviji. Verjamemo, da se boste ob branju zabavali, morda pa tudi sami ustanovili kakšno »posebno« društvo, kjer se boste v tretjem življenjskem obdobju dobro imeli.

 Vlado Kadunec, fotografija: Ubald Trnkoczy


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media