Jedi s stročnicami

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Dobro počutje | jun. '20

Pisana riževa solata z grahom

Stročnic (fižol, leča, grah, čičerka, soja, bob) se stežka naveličamo, saj so različnih oblik, okusov in barv. Leča je na primer na voljo v rdeči, zeleni in rjavi barvi, grah je privlačno zelen, medtem ko so suha fižolova zrnca kot barvna paleta mavrice in vzorcev, ki bi jih risal umetnik. Z nekaj domišljije znamo pripraviti imenitne in nasitne jedi.

Uživamo seme, ki je v stroku, od tod ime skupine, medtem ko lupine strokov zavržemo. Izjemi sta stročji fižol in sladkorni grah, kjer pri kuhi uporabimo kar celoten strok z drobcenimi semeni. S kilogramom suhega fižola lahko družina kar nekaj dni prav okusno in zelo zdravo je, medtem ko je enaka količina mesa hitro premalo že pri enem obroku. V prehrani velikokrat uporabljamo stročnice kot zamenjavo za meso, predvsem takrat, ko jih v obroku povežemo z žiti (ali z jajci, mlečnimi živili), obenem pa z njimi bistveno povečamo vsebnost vlaknin. Znano je, da jih v sodobni prehrani veliko premalo pojemo. Stročnice poleg beljakovin rastlinskega izvora in vlaknin vsebujejo še škrob in rudnine. Zaradi nukleinskih kislin pospešujejo obnovitvene procese v telesu, ki nas pomlajujejo.

Vlaknine ločimo na topne, ki jih najdemo pretežno v sadju, zelenjavi in stročnicah, in na netopne, ki so pretežno v žitih, oreščkih pa tudi stročnicah. Topne pomagajo znižati količino holesterola in glukoze v krvi, medtem ko netopne vplivajo na količino blata in tako pomagajo pri zaprtju ter nas očistijo nekoristnih/neuporabnih snovi. Za dobro zdravje naj bi uživali oboje. Vlaknin sicer naš organizem ne more razgraditi, tu zato priskočijo na pomoč črevesne bakterije, ki jih žal pretvorijo v nadležne pline.

Marsikdo se stročnic na jedilniku izogiba, saj mu že uro ali dve po obroku v trebuhu začne brbotati, malce kasneje se mu začne oglašati še črevesje. Nadležno napenjanje in vetrove lahko vsaj delno ukrotimo, če poznamo nekaj preprostih trikov. Suhe stročnice namočimo v vodo čez noč, vodo zatem odlijemo in jih pristavimo v sveži vodi. Še bolje je, da vodo, ki je zavrela, odlijemo in fižol znova pristavimo s svežo vodo, v kateri ga skuhamo do mehkega. Tako zmanjšamo delež topnih vlaknin, če lupino stročnic sesekljamo v pire, pa skrajšamo čas razgradnje in posledično napenjanja.

Z namakanjem suhih zrn pred kuhanjem sprožimo proces kaljenja, s katerim začnemo razgradnjo vlaknin. Če pustimo namakati dlje, da seme dejansko vzklije, in ga šele takrat skuhamo, je verjetnost za napenjanje že skoraj zanemarljiva. Kljub vsem ukrepom moramo razumeti, da smo nekateri bolj ali manj občutljivi za delovanje črevesnih bakterij in morda vse to vseeno ni dovolj. Takrat pač napenjanje razumemo kot nekaj, kar pride v kompletu z zdravimi stročnicami. Napenjanje omili tudi dodatek zelišč (šetraj, lovor, kumina). Le ščep šetraja ali lovorov list v fižolovi juhi za štiri ni dovolj. Dodati moramo več, da je kaj učinka, jed pa je ob tem mnogo okusnejša.

Začinjena čičerka kot prigrizek

Potrebujemo:

2 skodelici kuhane čičerke

po četrt žličke soli, popra, mlete rdeče paprike

3 stroke česna ali pol žličke suhega česna v prahu

po želji košček feferona ali kajenskega popra

2 žlici oljčnega olja

Priprava: Pečico segrejemo na 220 stopinj. Nizek pekač obložimo s papirjem za peko.

Čičerko dobro odcedimo in po potrebi še osušimo s kuhinjsko papirnato brisačo. Odstranimo vse lupinice, ki so med kuhanjem odstopile. Stresemo v posodo.

Potresemo s soljo, poprom, papriko, drobno sesekljanim česnom in feferonom, prelijemo z oljem in dobro premešamo. Vse skupaj stresemo v pekač ter porinemo v segreto pečico za 25 minut, da se čičerka posuši in postane hrustljava. Med peko vsaj enkrat premešamo.

Dobili smo slasten in zdrav slan prigrizek iz domače kuhinje po receptu z ameriške spletne strani.

Koristen nasvet: Čičerka vsebuje vseh 8 esencialnih aminokislin, večino vitaminov skupine B ter povprečno dvakrat višje (nikakor zanemarljive!) količine mineralov (mangan, kalcij, železo, cink) v primerjavi s fižolom. Po nekaterih podatkih uživanje čičerke v sklopu zdravega življenjskega sloga zavira rakava obolenja.

 Pisana riževa solata z grahom

Potrebujemo:

100 g dolgozrnatega riža

2 pesti zamrznjenega ali svežega graha

2 pesti sveže špinače

2 rdeča in 1 vijoličasti korenček

malo pločevinko koruze

sol, sok pol limone, olje, poper

Priprava: Riž na rešetu oplaknemo in v slani vodi skuhamo skoraj do mehkega, nato med riž dodamo grah in kuhamo vse skupaj toliko časa, da se riž in grah zmehčata. Odcedimo (vodo prihranimo za juho za naslednji dan) in ohladimo.

Posebej blanširamo špinačo, jo odcedimo, ohladimo in res drobno sesekljamo.

Korenčke očistimo, naribamo v skledo z rižem. Dodamo špinačo, koruzo iz pločevinke. Prelijemo z oljem, limonovim sokom, solimo, popramo, dobro premešamo in postrežemo kot samostojen obrok za večerjo.

Korenčkova juha z rdečo lečo in lovorjem

Potrebujemo:

4 stroke česna

4 velike rdeče korenčke

žlico masla

sol

3 pesti rdeče leče

približno 1 l vode

vsaj 2 lovorova lista

Priprava: Česen očistimo in stremo. Korenje ostrgamo in narežemo na kolesca. V kozico damo maslo in česen, prepražimo, da zadiši, nato dodamo še korenje in pražimo približno tri minute. Potem potresemo z rdečo lečo, prilijemo polovico vode, dodamo lovorova lista in zavremo. Ogenj zmanjšamo in juho pokrito kuhamo 15 minut, da se zelenjava in leča zmehčata.

Potem prilijemo preostanek vode, odstranimo lovorova lista in juho do gladkega pretlačimo s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Solimo po okusu.

Recepti


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media