Sava še vedno šumi …

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Zgodbe | jun. '20

Srečko Čož na predstavitvi ene izmed svojih prejšnjih zbirk

Vrednote niso le tema za filozofe, vrednote so kot začimba zmožnosti in možnosti našega boljšega bivanja, so v pristojnosti vseh ljudi, in to ne glede na starost, spol, izobrazbo, ideologijo. Vrednote so namenjene vsem nam, da jih spoštujemo in razdajamo. Spoštovanje naše zgodovine je ena najdragocenejših vrednot.

Tako je svojo najnovejšo, že sedmo pesniško zbirko z naslovom Odsev vrednot na pot pospremil pesnik, dolgoletni novinar, urednik in podjetnik, Ljubljančan Srečko Čož. Pesmi, ki govorijo o temeljnih vrednotah človeštva, kot so poštenost, moralnost, odgovornost, tovarištvo, humanost, spoštovanje, solidarnost …, so prišle med bralce kot naročene v času, ko se pod vplivom pandemije vsi sprašujemo, kam drvi človeštvo.

S pesmimi se odziva na aktualna dogajanja v družbi in posameznikovi intimi. Je tudi avtor besedil pesmi številnih slovenskih glasbenikov, v širši javnosti je najbolj znana njegova že kultna Sava šumi nekoč prav tako kultne skupine Dekameroni, kar ve le malokdo. »Odraščal sem v Štepanji vasi v Ljubljani in tam so se zbirali fantje in poskušali igrati, prosili so me, ali bi bil njihov menedžer, pa sem sprejel, vsi smo bili še mulci. Tako je nastala skupina Dekameroni. Predlagal sem jim, da naredimo svoje skladbe, člani skupine so pisali glasbo, jaz pa besedila. Imeli smo 40 lastnih komadov, ravno dovolj za ves večer igranja,« se spominja svojih začetkov. Zelo priljubljena skupina je poleti zabavala goste na plesiščih po vsej tedanji skupni državi. Leta 2010 je na Slovenski popevki za pesem Romantičen večer prejel nagrado za najboljše besedilo, skladbo je zapela Kristina Oberžan.

Verzi in šport

Srečko Čož ponosno pove, da sta ga za lepo slovensko besedo in pesmi navdušili njegovi učiteljici slovenščine – Dana Valič na Osnovni šoli Maksa Perca ter Vera Slodnjak na srednji šoli. Ker je stanoval v bližini Kodeljevega, se je kot mnogi njegovi vrstniki okužil tudi z nogometom, dolga leta je igral pri Slovanu. Čeprav je po izobrazbi ekonomist, ga je poklicna pot najprej vodila v profesionalno politiko, a večino svoje delovne dobe je bil novinar: najprej urednik občinskega glasila, nato sedem let komentator na Radiu Slovenija. Ob zamenjavi političnega sistema se je podal med samostojne podjetnike in združil svoje novinarsko znanje s športom. Ustanovil je najprej podjetje Eurospekter, ki se je ukvarjalo s tržnimi komunikacijami, in kasneje še podjetje E-šport, ki je kar 17 let izdajalo revijo Šport, kjer je bil tudi glavni urednik. Ob tem se je ukvarjal tudi z organizacijo in prenosi različnih športnih prireditev, snemanjem reklam, organizacijo dogodkov. Za prireditve je pisal scenarije, pogosto jih je tudi sam režiral, in tako so pesmi nastajale spontano. V želji, da poskusi kaj novega, se je pogumno lotil izbora za miss športa, ki je potekal kar 13 let. »Namen tega izbora je bil združiti šport in zabavo, predvsem pa promocija mladih športnic,« ponosno pove. Ko se je upokojil, je predal revijo in izbor za miss svojim naslednikom, a je oboje žalostno propadlo. 

Med kandidatkami miss športa leta 2014

Še vedno je scenarist in režiser različnih slovesnosti in proslav, ki so v celoti njegovo avtorsko delo, z njegovimi pesmimi. Posebej rad dela z otroki, zanosno se loteva proslav ob obletnicah zgodovinskih dogodkov, njegov oče je bil partizan, mama pa interniranka v Ravensbrücku in skozi njuno vzgojo in pripoved je oblikoval svoj odnos do sveta in vrednot ter ljubezen do domovine, jezika, kulture. Svoji zadnji pesniški zbirki Odsev vrednot, ki jo je izdala ZZB za vrednote NOB Moste-Polje je zato dodal fotografije narodnih herojev in spomenikov v nekdanji moščanski občini. Načrtovan kulturni dogodek s predstavitvijo zbirke na predvečer obletnice osvoboditve Ljubljane in dneva Evrope so v začetku maja preprečili takrat še veljavni ukrepi. A njegove pesmi bodo zagotovo našle pot med bralce, ki spoštujejo zgodovino in niso pozabili, da bomo preživeli le, če bomo ostali drug drugemu – človek. Ali kot sam pravi:

»Srce ne bo nikoli prazno,

ko odsev vrednot zares začutiš

in pogum zaslutiš

prepričljivo v sebi,

da treba je na bolje.«

 

Jožica Hribar, fotografiji: osebni arhiv S. Č. 


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media