Lažje odstranjevanje plevela in rahljanje tal

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Prosti čas | jun. '20

Odstranjevanje plevela na enostaven in hiter način.

Ali želite odstraniti plevel na vrtu brez napora in težav s hrbtom? Delo bo s pomočjo ročne freze potekalo več kot petkrat hitreje kot z motiko. Odstranjevanje plevela in rahljanje tal opravite po padavinah, ko za delo porabite najmanj energije. Pravilno pripravite tudi tla za poletne setve in sajenje. Tako bo več časa ostalo za uživanje na vrtu, ki vas bo bogato nagradil s pridelkom.

Plevel najlažje in najhitreje odstranimo z malo ročno frezo. Zelo je uporabna tudi za rahljanje tal, ker uspešno nadomešča motiko. Vse več vrtičkarjev v Sloveniji jo uporablja in so z njo zadovoljni. Odstranjevanje plevela in rahljanje tal z malo ročno frezo, ki tehta samo 1,6 kilograma, poteka pet- do sedemkrat hitreje kot z motiko. Pred začetkom del je treba preveriti, da se zemlja ne oprijema obutve ali orodja. Potem se z njo samo sprehodimo (vozimo) po vrtu in spodrežemo plevel. Tako nimamo težav s hrbtom in križem. Delo najlažje opravimo po dežju, ko je zemlja rahla, delo pa poteka hitro in brez zapletov. Delovna širina orodja je 12 cm, zato je še posebno primerno za odstranjevanje plevela v medvrstnem prostoru. Orodja ni treba dvigovati, ker se preprosto vozi po gredicah. Tudi plevela ni treba pobirati, ker bo spodrezan v dnevu ali dveh ovenel. Tako se pri rahljanju in okopavanju ni treba sklanjati.

Tla na vrtu je treba rahljati vsakih 14 dni ali po vsakem močnejšem poletnem dežju. Močnejši nalivi so še posebno težavni pri mladih sadikah, ki so v začetku rasti. Takrat je treba tla redno rahljati, ker le tako ohranjamo rahla in vlažna vrtna tla, ki niso zaskorjena. Z rahljanjem je razmerje vode, zraka in trdnih delcev v zemlji idealno za rastline. Samo v rahlih tleh voda ne bo površinsko odtekala v primeru močnejših neviht. Manjše bo tudi izhlapevanje vode v poletnih dneh. Hkrati se izboljša tudi oskrba z vodo iz nižjih plasti tal. Tako je treba vrtne grede manj zalivati, kar je vsekakor dobrodošlo za vsak vrt.

V zadnjih letih se srečujemo s sušo v pomladanskih in poletnih mesecih. Tudi zato je redno rahljanje tal z malo ročno frezo priporočljivo. Samo tako tla ne bodo zbita. Plevel na vrtnih gredicah tekmuje z vrtninami in porabi veliko hrane in vode. Najbolje je, da ga iz grede izločimo v začetnem obdobju rasti. V težjih tleh je to dan ali dva po močnejšem dežju. V lahkih peščenih tleh lahko začnemo rahljati še isti dan, če tla niso preveč mokra.

Velika ročna freza je idealno orodje za zaključno pripravo tal v drobno grudičasto strukturo. Vrtno gredo za poletne, pomladanske in jesenske setve, sajenje najlažje pripravimo s pomočjo ruskih vil in velike ročne freze. S frezo tako zemljo brez motike in grabelj zdrobimo v manjše grude, ki so na površini tal ostale po globokem rahljanju. Vrt je potem pripravljen na setve in sajenje. Velika ročna freza je nekoliko težja kot mala freza, saj brez lesenega držala za motike tehta štiri kilograme. Tudi veliko frezo po vrtu potiskamo ali vlečemo. Orodja ni treba dvigati, zato delo ni težko.

Pomoč rastlinam v stresu

V zadnjih letih smo priča vse večjim temperaturnim in podnebnim spremembam. Vročinski vali so vsakoletna stalnica. Vsako leto nas obišče tudi toča. V poletnih dneh bodo rastlinam v pomoč visokokoncentrirane aminokisline. Rastline bolje rastejo, lažje prenašajo pomanjkanje vode, se počasneje starajo, boljša je obnova celic v primeru poškodb (neurja, toča, insekti), manj je tudi bolezni. Predlagam, da rastline vsakih 15 dni škropite z biostimulatorjem iz visokokoncentriranih aminokislin. Ne pozabite tudi biostimulatorja iz morskih alg. Morske alge ne mešamo z biostimulatorjem iz visokokoncentriranih aminokislin, ker se v primeru mešanja pripravka sesirita. Uporabljamo ju ločeno.

 Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media