Kako se v lokalni skupnosti pripraviti na morebitne okužbe

Dobro počutje | jun. '20

Svetovna zdravstvena organizacija je izdala priporočila starejšim, kako naj se pripravijo na pojav bolezni covid-19 v lokalni skupnosti (v vaški ali krajevni skupnosti, občini). Priporočila utegnejo koristiti marsikomu od nas. Starejši v Sloveniji se moramo zavedati, da nizka stopnja okuženosti v naši deželi pomeni resno in dolgotrajno (mesece, leta?) grožnjo našemu zdravju in življenju, zato se moramo dlje in resnejše držati navodil zdravstvenih strokovnjakov in se pripraviti na možnost pojava bolezni v naši najbližji okolici. Življenje si lahko uredimo tako, da bomo zmanjšali možnost okužbe, hude bolezni in smrti na minimum.

Kaj nam priporoča Svetovna zdravstvena organizacija?

  • Ugotoviti moramo, kateri posebni ukrepi so predvideni v primeru pojava okužbe v našem lokalnem okolju, kaj nam lokalna skupnost zagotavlja v času lokalne epidemije in kateri so v tem času verodostojni viri informacij (na primer dostava na dom, psihosocialna pomoč, spletna stran ministrstva za zdravje, katere so druge možnosti, če bi se kaj zataknilo pri pokojnini).
  • Napraviti moramo seznam osnovnih potrebščin, ki jih bomo potrebovali za najmanj štirinajst dni, in jih nabaviti, če le moremo (na primer nepokvarljivo hrano, pripomočke za vzdrževanje osebne in stanovanjske higiene, baterije za aparate, ki jih dnevno uporabljamo, ter zdravila, ki jih jemljemo). Prositi moramo družinske člane, negovalke, sosede ali lokalne voditelje, da nam pomagajo, če se okužba pojavi v našem okolju. Poskrbimo, da bo naš telefon ves čas uporaben, in določimo varno mesto, kjer ga bomo redno polnili, da bomo lahko vzdrževali stike z družino in prijatelji ter poklicali zdravstveno urgenco, če jo bomo potrebovali.
  • Napraviti moramo seznam urgentnih telefonskih številk (na primer lokalno telefonsko številko za pomoč pri okužbi, številko najbližje bolnišnice in urgentne zdravstvene službe, številko za pomoč žrtvam zlorab in psihološko pomoč, številko patronažne sestre in socialne delavke, društva upokojencev, občine ali krajevne skupnosti). Kdor živi sam, naj se vnaprej dogovori s sosedi, družinskimi člani ali patronažno sestro oziroma socialno oskrbovalko za reden stik po telefonu ali videonapravi v primeru lokalne epidemije.  
  • S svojim zdravnikom se moramo dogovoriti, kako moramo skrbeti za svoje zdravje v primeru pojava covida-19 v lokalni skupnosti (na primer, kako dolgo lahko odlašamo z rednimi zdravstvenimi pregledi in cepljenji, ali lahko vzdržujemo z njim/njo redne stike po telefonu, videonapravi ali elektronski pošti).
  • Kdor ima dnevno pomoč negovalke, naj se z njo dogovori, katera oseba, ki ji zaupate, bi jo lahko nadomestila, če ona ne bo mogla priti. Skupaj naredita seznam storitev nege in pomoči, ki jih potrebujete in kako je treba te storitve izvajati, in ga pokažite osebi, s katero ste se dogovorili za morebitno pomoč, da vam bo pripravljena in znala pomagati v sili.
  • Kdor neguje drugo osebo, ki je odvisna od nege (na primer vnuk, zakonec, otrok s posebnimi potrebami), mora najti osebo, ki ji on/ona in pomoči potrebna oseba zaupata in bo v primeru bolezni pripravljena prevzeti njegovo/njeno nego. Ugotovite, ali imate v svojem lokalnem okolju strokovne in prostovoljske organizacije, ki bi vam lahko pomagale v takem primeru, in se z njimi dogovorite za morebitno pomoč.
  • V veččlanskem gospodinjstvu moramo, če je le mogoče, določiti posebno sobo ali prostor, kjer bomo lahko takoj izolirali družinskega člana, ki bo imel simptome bolezni. Če takega prostora nimamo, moramo povprašati lokalne voditelje ali zdravstvene delavce, ali so v lokalni skupnosti na voljo prostori, kjer bi lahko koga iz svojega gospodinjstva začasno izolirali.
  • Razmisliti moramo, kaj je najpomembnejše pri negi, vključno z zdravljenjem, če ne bomo mogli sami sprejemati svojih odločitev. Lahko se pogovorimo s svojim zdravnikom ali nekom, ki mu zaupamo, in napravimo natančen načrt za zdravljenje in nego, to zapišemo in dokument pokažemo ljudem, ki jim zaupamo.

Ali menite, da ste že naredili vse to? Mislite, da okužba v vaše okolje ne more priti? Ob prevajanju priporočil sem ugotovila, da nisem napravila še prav nobenega od priporočenih korakov. Zato bom začela kar danes. Nič ni hujšega, kot če v hudi stiski ne najdeš telefona ali ne veš, kam se obrniti, ali ne?

Dr. Mateja Kožuh Novak                                                            


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media