Nageljni, dišeči klinčki ... 

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Prosti čas | jun. '20

Nežno dišeča trajnic "Kahori"

Nagelj spada v družino klinčnic, zato se ga drži tudi ime klinček. Izbira je zelo pestra in v vsakem letnem času se najde kakšna cvetoča sorta. Njihov cvet je tudi velikokrat upodobljen na slovenskih vezeninah. Pri nas je najbolj poznan gorenjski nagelj, čeprav se v naši vrtnariji včasih pošalim, da mi vzgajamo samo dolenjskega … V resnici pa ta avtohtona rastlina pripada gorenjski pokrajini. Najbrž zato, ker mu ugajajo tamkajšnje podnebne razmere.

Gorenjski in švicarski nagelj

 Pravi gorenjski nagelj ima živo rdeče cvetove. Njegova posebnost je vonj, ki se v večernih urah še bolj razvije. Najbolj mu ustreza zavetna lega, pod nadstreškom, kjer ne bo izpostavljen dežju in vetru, ki bi ga lahko polomil. Uspeva tudi na soncu, vendar ne bo nikoli tako lep kot na vzhodnih in severnih legah. Ljubitelji cvetja ga radi zamenjujejo s švicarskim. Ta ima temnordeče cvetove, širše liste in je odpornejši proti boleznim in škodljivcem. Oba pa potrebujeta za rast dobro odcedni substrat in prezimita pri temperaturi 8 stopinj Celzija. Vendar jima kratko obdobje nizkih temperatur pod lediščem ne škoduje.

Dišeča blazina

Nageljni so med ljubitelji priljubljeni, ker ne odmetavajo cvetja. Njegovo ime v grškem jeziku izhaja iz dveh besed (dios – bog, anthos – cvet). Ime govori o lepoti ter opojnosti vonja, ki obdaja te prečudovite cvetlice. 

Čudovit vonj nas vrača v čase naših babic, ki so jih redno sadile na podeželske vrtove. Največkrat so gojile binkoštne nageljne (Dianthus gratianopolitanus), ki so cveteli v maju in tja do junija. Niso očarljivi samo cvetovi, ampak tudi srebrno sivi odtenki listov, ki tvorijo blazinaste krpe na gredici in tako vnesejo še dodatno pestrost.

Gorenjski nagelj - tradicionalni slovenski okras

Mene že leta najbolj navdušuje Dianthus superbus 'Kahori'. Gre za zelo vsestransko uporabno blazinasto trajnico, ki cveti vse leto. Rožnati cvetovi se na pecljih dvigujejo nad zeleno blazino. Primeren je za zasaditev obrobkov cvetličnih gredic, skalnjakov in tudi vodnih motivov. Privlačen je za metulje, zato velikokrat počivajo na njih. Če po glavnem cvetenju odrežemo odmrle cvetove, bomo bogato nagrajeni z nadaljnjim cvetenjem v poznem poletju in zgodnji jeseni. Razmnožujemo jih z delitvijo zgodaj spomladi. Na spletu sem zasledila, da je kahori ime japonske dišave, saj ga v soncu obdaja nežen vonj.

Vrtni nagelj

Dianthus caryophyllus Sunflor Bianca, pravimo mu tudi trajni vrtni nagelj, je med prvimi cvetovi, ki ga spomladi ponujamo v vrtnarijah. Cveti od pomladi do pozne jeseni in je zelo odporen. Rastline tvorijo okroglo kompaktno rast, posute so s številnimi dvojnimi cvetovi, in so odlična izbira za cvetlične gredice, okrasne posode in prve ureditve grobov, ko so nočne temperature še nizke. Odporen je proti suši in je enostaven za gojenje. Potrebuje dobro odcedna tla na soncu ali delni senci. Dobra drenaža poskrbi, da bo zlahka prezimil na prostem.

Besedilo in fotografiji: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media