Mehko, a izjemno učinkovito

Dobro počutje | jun. '20

Slika 1: Ogrevanje na kolenih

Prav je, da pred ogrevanjem najprej pojasnimo pojem »mehko«. Konkretno to pomeni, da vajo naredite po svojih zmožnostih in občutku samo do tiste meje, ko se še počutite dobro in stabilno. To velja za prvo in zadnjo vajo, medtem ko bo ob drugi vaji potrebno malce bolj napeti vse mišice in dati res vse od sebe.

Danes ali pa kar ves mesec lahko preizkušate način ogrevanja, opisan v nadaljevanju, in se prepričate o njegovi vrednosti. Najprej se ogrejte s hojo, ki je opisana v prejšnji številki, in šele nato izvajajte prvo vajo, za katero je najpomembnejša že pojasnjena »mehkoba«.

Pri posnemanju položaja na kolenih (slika 1) bodite pozorni na to, da so kolena narazen najmanj za širino stopala. Celo bolje je, da so kolena še bolj narazen, saj je telo tako bolj stabilno, občutek ob izvajanju vaj pa veliko prijetnejši. Pod omenjeno »mehkobo« spada tudi gibanje s celim telesom, in sicer tako, kot telo samo hoče. Zavestno pa najprej poglejte gor, dvignite brado (vdih), nato brado potisnite na prsi (izdih), poglejte desno (vdih) in zatem levo (izdih) ter ob koncu še zaokrožite z glavo v eno in drugo stran in obenem enakomerno dihajte skozi nos. Vajo ponovite vsaj dvakrat oziroma dokler ne izgubite ravnotežja ali dobrega občutka. Nato dve minuti počivajte leže v položaju, ki vam je prijeten.

Naj pojasnim, zakaj sem omenjala možnost vrtoglavice ob prvi vaji. Pri vseh, ki vadijo, je vrtoglavica povsem običajen spremljajoč pojav. Bistveno pa jo lahko zmanjšate tako, da vadite z odprtimi očmi in vaje izvajate počasneje. Če vam bo šlo dobro, lahko vajo poskusite narediti tudi z zaprtimi očmi, a le, ko ste se predhodno dodobra izurili v ohranjanju stabilnega osnovnega položaja na kolenih. Zelo pomembno je, da vajo vzamete kot igro, ne kot »ta zaresno« vadbo. Lotite se je z nasmehom, saj je učinek tako še veliko boljši.

Slika 2: moč in ravnotežje na boku

Z vajo na boku (slika 2) boste okrepili mišice celega telesa in se dodobra pozabavali z ravnotežjem. Ob enakomernem dihanju se na boku čim bolj iztegnite in vedno bolj napenjajte vse mišice ter zavestno zmanjšujte točko opore telesa na kolku in boku tako dolgo, kolikor zmorete. Vajo ponovite vsaj dvakrat na vsakem boku. Še dodatna naloga za naprednejše in močnejše rekreativne navdušence: poskusite ugotoviti, kdaj izgubite moč za vzdrževanje opisanega položaja. 

Slika 3: sprostitev

Vajo za počitek, ki jo mnogi že dobro poznate (slika 3), nadgradite še z dodatnim iztegovanjem najprej ene, nato pa še druge roke daleč naprej. Zadnjico potisnite čim bolj na pete, tisti, ki zmorete, pa še spodvijte prste na nogah. Po izdatni iztegnitvi s sprostitvijo ramen in iztegnitvijo hrbta ostanite v tem položaju kakšno minuto ali dve.   

 Besedilo in fotografije: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media