Z vrtnicami okrepimo telo in nahranimo dušo

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Prosti čas | jun. '20

Če ste v času epidemije le sedeli doma, potem danes niste v veliko boljši formi, kot ste bili v začetku marca. Da naslednji krog (ki nam ga obetajo) dočakamo čim bolj pripravljeni, je dobro izkoristiti darove poletja in si okrepiti zdravje. Dobra priložnost se nam odpira pred očmi – vrtnice začenjajo cveteti.

Vrtnica je nedvomno kraljica med rastlinami, saj je v njenem eteričnem olju čez 300 komponent, vsebuje pa tudi zelo dragocene antioksidante, protivnetne in protimikrobne snovi.

Da, prav ste prebrali – vrtnice imajo velike moči in lahko z njimi krepimo zdravje, zaviramo vnetja, zdravimo dušo, obvladujemo sladkor in celo preprečujemo pešanje možganov. Seveda vsaka težava zahteva svojo obliko pripravka, zato je dobro, da se z njihovimi močmi seznanite čim prej. Čeprav ne veste prav vsega o njihovem načinu delovanja, so vrtnice tako varne rastline, da si jih že ta trenutek lahko naberete in zaužijete.

Katere vrtnice? Ko govorimo o kulinariki in zdravju, iščemo vrtnice, ki niso škropljene in ki imajo vonj. To pomeni, da so najboljša izbira stare sorte, ki so sposobne rasti lepo in zdravo brez škropiv.

Kdaj jih nabiramo? Tako kot sadje so tudi vrtnični cvetovi lahko zreli, prezreli ali nezreli. Najbolje jih je nabirati, še preden začnejo odpadati sami ali ob najmanjšem dotiku. 

Preprosto odlično

Odtrgajte »zrele« cvetne liste 2 do 3 cvetov in jih dajte v vrč z vodo. Že po nekaj urah boste lahko uživali čudovito aromatizirano vodo. Hkrati pa boste spoznali odtenke arom različnih rožnih grmov. Enako »vajo« ponovite tudi z izbranim belim vinom ali rozejem, ki potrebuje malo dodatnega razkošja v okusu.

Drugi preprosti recept za začetnike je, da odtrgane cvetlične liste damo v možnar, jim dodamo žlico sladkorja in jih gnetemo, dokler ne dobimo paste. Pasto dodamo v stepeno smetano, sladoled, mlečni riž, jogurt ... ali z njo namažemo palačinke in rulado.

V slani izvedbi vrtnične cvetne liste hrustamo zmešane z jogurtom, solatno polivko ali kot dodatek k zelenim solatam.

Še napitke oplemenitimo z njihovo aromo. Vrtnice se čarobno ujamejo z jasminovim zelenim čajem, zato mu dodamo sveže ali posušene vrtnične listke. Tudi s kardamomom je aroma vrtnice v harmoniji, zato pokusite na primer mandljevo mleko s kardamomom in vrtničnimi cvetnimi listi.

Seveda lahko pripravimo čaj tudi samo iz vrtničnih cvetov, vendar pozor. Če želimo, da omamno diši po vrtnicah, potem delamo poparek z vodo, ki ne sme imeti več kot 75 stopinj. Če vrtnice prelijemo s kropom, bo čaj bolj trpek in grenak. To ni nujno slabo – takšen je dober za krepitev jeter ali za ustavitev izcejanja, krvavitev in podobno.

Vrtnični shranki

Ko si zaželite še več okusa po vrtnicah, je čas za pripravo sirupa in marmelad. V receptih večine kuharskih knjig je priporočljivo vrtnice zavreti, vendar tako izgubijo največji del arome. Najboljšo aromo dobimo, če vrtnice obdelamo s čim manj segrevanja oziroma jih konzerviramo pri čim nižjih temperaturah – praviloma tako, da jih ne segrejemo nad 75 stopinj.

Cvetne liste je treba najprej zmešati s takšno tvarino, ki dobro vsrka aromo. Takšen je med drugim sladkor, saj dobro vpija, zato nabrane cvetne lističe ročno gnetemo s sladkorjem, dokler tekočina iz vrtnic ne stopi sladkorja in se vrtnični sirup dobesedno razlije po rokah.

Lahko ga uživamo takoj ali pa ga uporabimo kot osnovo za izdelavo drugih jedi. Če ga želimo konzervirati v obliki marmelade, potrebujemo ustrezno tvarino. Vrtnični sirup je praviloma močne arome, zato ga lahko redčimo z manj izrazitim sadjem. Odlično se obnesejo marmelada iz rabarbare in vrtnic, limonov žele z vrtnicami, češnjeva ali pomarančna marmelada z vrtnicami.

Marmelado naredimo tako, da sadje ali sok, ki ga uporabimo kot osnovo, segrejemo do vretja, odstavimo in potem vmešamo sredstvo za strjevanje. Tik pred koncem vmešamo še pripravljen sirup iz sveže stisnjenih vrtnic in sladkorja ter grejemo le toliko časa, da se vse skupaj ponovno segreje na 80 stopinj. Nalijemo v čiste majhne kozarce in pustimo na toplem, da se počasi ohlaja.

Če bi dali vrtnice takoj v lonec in vse skupaj segrevali do vretja, bi sicer hiša čudovito dišala, pripravek pa bi se zaradi pregrevanja v veliki meri razdišal in vrtnice bi spremenile okus. Zato je večina kupljenih marmelad umetno odišavljena in obarvana ali pa je grenko-trpkega okusa.

Če želimo pripravke mile in mehke arome, sirup precedimo, da izločimo cvetne lističe (torej zadržimo le čisti sirup). Če nas razkošje grenko-trpkih »tonov« ne moti, potem sirupa ne precejamo, temveč uporabimo vse, naša marmelada pa bo res imela vseh 5 okusov.

Vrtnice ljubijo maščobe! Dišeče vrtnične cvetne liste drobno nasekljamo (kot peteršilj za juho), zmešamo z razmehčanim maslom in malo soli, vse skupaj oblikujemo v »klobaso« in pustimo v hladilniku. Ne le da je to maslo čudovito na pogled, ampak je tudi pravo razvajanje za brbončice.

Na podoben način lahko naredimo tudi sladki namaz. Zmehčano maslo zmešamo z vrtnicami in dodamo še vsaj toliko medu, kolikor je masla. Pripravek pustimo stati nekaj dni, da med iz vrtnic potegne čim več arome. Potem ga uporabljamo kot namaz ali v sladicah.

 Vrtnice kot zdravilo. Za spodbujanje obnove živčnega sistema pa naredimo alkoholni izvleček iz cvetnih lističev s 96-odstotnim etanolom. Nižja vsebnost alkohola žal ne bo »osvobodila« potrebnih učinkovin za ta namen. Natančne recepture za različne pripravke preberite v knjigi Ščepec vedenja, kjer obširneje pišemo o zdravilnih močeh vrtnic.

Sanja Lončar, fotografija: A. Ž.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media