Druženje JUNIJ

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Druženje | jun. '20

PREBOLD

Člani Društva upokojencev Prebold so še pred prepovedjo organiziranja dogodkov zaradi koronavirusa imeli svoj občni zbor. Bil je volilni, vendar vodstvo ostaja enako kot v preteklem mandatu s predsednikom Miranom Boriškom na čelu. Predsednica Pokrajinske zveze DU Celje (PZDU) Zdenka Jan je podelila pisna priznanja Zveze društev upokojencev Slovenije. Prejeli so jih: Franc Lenko, Antonija Pečovnik, Miran Borišek in Antonija Podgorski. Zlato plaketo PZDU pa je prejela Marta Praprotnik, ki je že 22 let članica društva, deset let je bila tudi njegova podpredsednica. Kot vodja sekcije za izlete in kulturo že vsa leta organizira letovanje ter obiske kulturnih dogodkov, sodeluje pri izvedbi razstav ročnih del in šahovskih tekmovanj, kjer tudi sama tekmuje. Skrbi za redno objavljanje prispevkov v spletnem časopisu preboldske občine. Obenem pa vodi jutranjo telovadbo v okviru Šole zdravja.

Preboldsko društvo, ki vključuje tudi del upokojencev iz občine Braslovče, šteje več kot 700 članov. Ponaša se kot društvo, ki je kot prvo v Sloveniji razvilo upokojenski društveni prapor, in sicer že ob ustanovitvi leta 1954. Člani imajo na voljo številne dejavnosti. V Gaju (parku) pri bazenu, kjer imajo društveni dom in športnorekreacijske površine, se ob ponedeljkih odvijajo družabne igre, ob torkih sta na vrsti odbojka in kartanje za ženske, ob sredah balinanje in kartanje, četrtek je namenjen ročnim delom, kegljanju s kroglo na vrvici, metanju pikada in metanju krogov. Ob petkih poteka streljanje z zračno puško, sobota pa je namenjena družabnim srečanjem. Vsako leto avgusta ves teden potekajo športna tekmovanja z zaključnim srečanjem članstva. (Besedilo in fotografija: Darko Naraglav)

BELTINCI

Na letnem zboru članov društva upokojencev je predsednica Miroslava Šömen podelila priznanja za dolgoletno delo. Prejele so jih: poverjenice Darinka Gjörek, Marija Žižek, Marija Rajbar, Frančiška Smej ter prostovoljke v projektu Starejši za starejše Kristina Poredoš, Amalija Žižek, Regina Vučko in Marija Forjan. Za dolgoletna plemenita dejanja ob zadnjem slovesu pa Jožef Kavaš.

(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

PIVKA

V Društvu upokojencev Pivka ugotavljajo, da se je v času karantene kot posebej pomemben izkazal projekt Starejši za starejše, kjer koordinatorka Nevenka Šelj s prostovoljkami skrbi za številne starejše občane, predvsem tiste, ki živijo sami. Pokličejo jih po telefonu ali pa kar z dvorišča, povprašajo po počutju in ali kaj potrebujejo. Občina Pivka je društvu upokojencev priskrbela nekaj zaščitnih mask za prostovoljke, potem pa so jih upokojenke šivale same tako za potrebe civilne zaščite kot za družine in sosede. Sodelovale so tudi ženske, ki se sicer zbirajo v večgeneracijskem centru ob ročnih delih. Ker so pogrešale druženje, jih je vodja centra Romana Morana povezala v videoklepet. (Besedilo in fotografija: Jožica Knafelc)

HAJDINA

Pomanjkanje zaščitnih mask v začetku karantene je spodbudilo Anico Drevenšek, predsednico Društva upokojencev Hajdina in članico občinskega kriznega štaba, da so začeli šivati zaščitne maske. Enainštirideset prostovoljnih šivilj, ki so ponosne na najstarejšo med njimi, 89-letno Marijo Kovačič iz Gerečje vasi, je sešilo 3520 mask iz pralnega blaga. Prostovoljci so jih raznosili po vseh sedmih vaseh hajdinske občine. Na fotografiji so za hip snele zaščitne maske tri Marije, članice društva upokojencev iz Hajdoš. Na fotografiji so (z leve): Marija Žunkovič, Marija Markovič in Marija Tement. (Besedilo in fotografija: Silvestra Brodnjak)

SENOVO

Članice Društva upokojencev Senovo so se kar po aplikaciji Viber dogovorile za šivanje mask za zaščito pred koronavirusom. Nekdanje senovske šivilje iz Lisce so prijazno ponudile svoje znanje, dobrotniki so prinesli blago. Delili so jih pred trgovino, kjer so jih krajani nadvse hvaležno sprejemali. Tudi člani bralnega krožka so nadaljevali svoja srečanja, le na drugačen način. Valvasorjeva knjižnica jim je omogočila izposojo knjig, prek videoklepeta pa se redno srečujejo in izmenjujejo mnenja o prebranih delih, komentirajo in načrtujejo. (Besedilo: Milka Butkovič, fotografija: Marija Krušič)

PRAZNOVALI SO

Malka Kambič, Ščetarjeva Malka, s Črešnjevca pri Semiču je 15. maja dopolnila 90 let. Včasih je bila članica Društva kmečkih žena in se je udeleževala izletov z upokojenci. Zdaj si krajša čas s šivanjem, branjem in gledanjem televizije. Rada poklepeta s sosedami, še posebej pa z domačimi, zlasti vnukinjama in vnukoma.

Februarja je stoti jubilej praznovala Marija Hribar (Polavdrova Mici) iz Latkove vasi v občini Prebold, ki sodi med tiste ženske, ki so vse življenje živele z zemljo in zanjo. To jo je tudi krepilo in ohranjalo zdravo, saj do pred kratkim skoraj ni poznala bolezni. Rodila je štiri otroke. Nadvse pa ima rada svojih pet vnukov in pet pravnukov.

Univerza Žalec uspešno v tretje desetletje

Še pred uvedbo ukrepov proti širjenju epidemije koronavirusa so se na skupščini zbrali člani Univerze za tretje življenjsko obdobje Žalec, ki ima za sabo že 20 let uspešnega delovanja. Člani, med katerimi sta najstarejša 90-letnika Milena Cink in Ludvik Grabnar, obiskujejo 25 krožkov.

Pri raznih projektih uspešno sodelujejo z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec in Ljudsko univerzo UPI Žalec. Nadvse pomembni sta njihovo medgeneracijsko sodelovanje (POŠ Ponikva, OŠ Petrovče, OŠ Žalec, vrtci Žalec …) in mednarodno sodelovanje, kot sta mednarodna festivala v Domžalah in Ljubljani.

Na zboru so podelili priznanja dvajsetim animatorjem, mentorjem, strokovnim sodelavcem. Prejeli so jih: Anica Brečko, Milena Cink, Danica Gabrovšek, Ludvik Grabnar, Helena Kocić, Hrane Kocić, Mira Kodrun, Zlatka Koren, Anica Kralj, Irena Krajnc, Rudi Krajnc, Cvetka Mastnak Čulk, Zdenko Puncar, Alenka Sadar, Bred Šip, Janez Šketa, Andreja Šteiner, Lidija Tamše, Marijan Turičnik in Marijana Vrtačnik. Posebno priznanje pa sta prejela še prvi predsednik UTŽO Janez Meglič in dolgoletna ter aktualna predsednica Marija Masnec. (Besedilo in fotografija: Darko Naraglav)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media