Ko srce zmore vedno manj

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Dobro počutje | jun. '20

Srčno popuščanje je najbolj razširjena bolezen srca in ožilja in hkrati edina, katere pogostost v zadnjem času narašča. Pri nas naj bi bilo približno 30.000 bolnikov, večinoma so to starejši ljudje, ki pa (pre)pogosto težave najprej povezujejo s starostjo.

Da srce popušča, govorimo takrat, ko ne zmore črpati dovolj krvi, da bi zadostilo presnovnim potrebam drugih organov in tkiv. Okvarjeno pa je lahko iz različnih vzrokov: zaradi ateroskleroze koronarnih arterij in posledične motnje v prekrvljenosti srčne mišice, poškodbe srčne mišice, ki jo najpogosteje povzročita srčni infarkt ali vnetje srčne mišice, prepogostega uživanja alkohola, sladkorne bolezni, povišanega krvnega tlaka, bolezni srčnih zaklopk ali ščitnice. Preobremenjena srčna mišica ne more dobro opravljati svojega dela in bolnika sčasoma omejuje tudi že pri vsakdanjih opravilih.

Znaki se pri marsikom pojavijo postopno, starejši ljudje jih velikokrat pripisujejo starosti ali pa slabi telesni pripravljenosti. Pojavita se težko dihanje, dušenje, sčasoma že pri manjših obremenitvah ali ponoči, zaradi česar bolniki noči presedijo. Hitro se jim poveča telesna teža, otekajo jim noge, so utrujeni in oslabeli, ponoči morajo pogosto na vodo. Pojavijo se lahko tudi kronični kašelj ali piskanje, pomanjkanje teka ali slabost, hladne okončine, modrikaste ustnice, uhlji in nos. Pri hudem srčnem infarktu ali močno povišanem krvnem tlaku (več od 180/130 mmHg) pa se lahko le v nekaj urah pojavijo nenadno dušenje, bolečine v prsih, omotica, oslabelost, ki opozarjajo na srčno popuščanje.

Upoštevanje navodil

Srčno popuščanje je kronična bolezen, vendar lahko njeno napredovanje upočasnimo z zgodnjo diagnozo, uvedbo primerne terapije in spremembo načina življenja. Zelo pomembno je, da bolnik čim prej pride k zdravniku, saj bo tako zdravljenje uspešnejše, kar bo pripomoglo k boljši kakovosti življenja in daljšemu življenju bolnika.

V nasprotnem primeru pa se lahko pojavijo hudi zapleti, celo odpoved srca. Starejši bolniki imajo namreč pogosto še pridružene bolezni, kot so visok krvni tlak, sladkorna bolezen, slabokrvnost ali ledvična oslabelost, ki jih je treba zdraviti vzporedno. V večini primerov je učinkovito zdravljenje z zdravili. Bolnikom s težjo obliko srčnega popuščanja pa lahko vstavijo spodbujevalnik, presadijo matične celice ali vstavijo mehanski podporni sistem. Če bolezen kljub temu napreduje, je mogoča še presaditev srca, ki je pri nas dostopna širšemu krogu bolnikov s srčnim popuščanjem. Naj omenimo, da se Slovenija že sedmo leto zapored uvršča na prvo mesto na svetu po številu presaditev srca na milijon prebivalcev.

Ko bolnik že ima diagnozo, je zelo pomembno, da svojo bolezen dobro pozna in upošteva navodila zdravnikov. Koristno je, če si redno zapisuje opažanja o počutju, saj tako hitro prepozna poslabšanje. Redno si mora meriti krvni tlak, srčni utrip in telesno težo ter upoštevati zdrav življenjski slog, kolikor je le mogoče. To pomeni, da ne kadi, ne pije alkoholnih pijač, uživa mediteransko prehrano z veliko zelenjave, sadja, rib in zdravih olj in manj soli (manj kot 3 g na dan). Bolnikom s srčnim popuščanjem priporočajo zmerno, a redno telesno dejavnost, in sicer petkrat do sedemkrat na teden. Priporočljivi so hoja, vožnja kolesa, plavanje, tudi ples. Ob tem pa zdravniki ugotavljajo, da so se v času epidemije mnogi bolniki, ki bi potrebovali medicinsko pomoč, izogibali obisku zdravnikov. Zato so mnogi v ambulanto prišli s poslabšanim stanjem.

Društvo za zdravje srca in ožilja v juniju, ki je znan kot mesec srčnega popuščanja, vabi obiskovalce v Posvetovalnico za srce na Dalmatinovi ulici 10 v Ljubljani. Predstavili jim bodo znake srčnega popuščanja: oslabelost, dušenje, otekanje nog, hitro naraščanje telesne teže, kašelj, hitro in neenakomerno razbijanje srca. Ozaveščali jih bodo o tem, da bodo ob prepoznanih opisanih znakih obiskali osebnega zdravnika, ki jih bo po potrebi napotil h kardiologu, ta pa bo z dodatnimi preiskavami ugotovil morebitno srčno popuščanje in uvedel zdravljenje. Brezplačne bodo meritve: krvni tlak, srčni utrip, saturacija, EKG, hemoglobin v krvi, obseg pasu in gležnjev, telesna teža. Na meritve se morate obvezno naročiti ! Več informacij: www.zasrce.si.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media