Z boni na kratke počitnice

jun. '20

Med ukrepi za odpravo posledic epidemije je tudi vavčer ali bon za turizem, uradno se imenuje bon za izboljšanje gospodarskega položaja na področju domače potrošnje turizma. Vlada je zanje namenila 346 milijonov proračunskih sredstev. Podrobnosti o izvajanju tega ukrepa še niso dokončno dorečene, zato povzemamo, kar je bilo znanega do 25. maja.

Vsakemu polnoletnemu državljanu Slovenije pripada turistični bon v vrednosti 200 evrov, otrokom pa v vrednosti 50 evrov, ki naj bi jih porabili do konca decembra 2020. Poleg zaposlenih so do bona upravičeni tudi samozaposleni, študenti in upokojenci. Bone bomo lahko uporabili pri ponudnikih v Sloveniji, ki ponujajo prenočitev oziroma prenočitev z zajtrkom in so vpisani v register ponudnikov nastanitev. To so hoteli, apartmaji, turistične kmetije, kampi itd.

Na podlagi davčne številke gosta in podatkov o njegovem bivanju bo Finančna uprava Slovenije ponudniku vrnila sredstva v osmih dneh. Bon bo treba v celoti unovčiti naenkrat (pri enem ponudniku) in bo prenosljiv le med člani družine do drugega kolena, na primer stari starši ga bodo lahko poklonili vnukom ali obratno. Z enim bonom bo mogoče plačati tudi prenočitve več ljudi. Rezervacije za nastanitev bo mogoče opraviti tudi pri ponudnikih nastanitev, prek agencij in platform, kot je Booking, a pri tem je treba izbrati možnost neposrednega plačila ponudniku nastanitve. V večini nastanitev bo kot do zdaj za potrditev rezervacije potrebno predplačilo, ki se bo upoštevalo pri končnem poračunu ob odhodu. 

Bon se ne bo štel v regres za letni dopust niti v dohodnino in ne bo vplival na morebitne socialne dodatke. Da ne bo prihajalo do zlorab (na primer dogovor o fiktivni nastanitvi, ponudnik nastanitve pa bi potem sredstva izplačal upravičencu), bo nadzor izvajal tržni inšpektorat.

Državni sekretar Simon Zajc je poudaril, da želijo prenos med družinskimi člani uvesti zato, da bodo tisti, ki morda ne morejo na dopust, bon lahko poklonili otrokom ali vnukom. Ni pa še jasno, kako bi lahko bon unovčili tisti, ki nimajo sorodnikov, pa živijo v domu za starejše. 

Kaj lahko dobimo za 200 evrov?

Seveda je odvisno od sezone, lokacije in udobja, ki ga želimo. Pogledali smo nekaj ponudb.

V hotelu Kristal v Dolenjskih Toplicah bo ta znesek v visoki turistični sezoni zadostoval za približno tri prenočitve z zajtrkom po osebi v dvoposteljni sobi, v jesenskih mesecih pa bi zadostoval za tri dni v enoposteljni sobi. Za najem naključno izbranega apartmaja za tri osebe v Moravskih Toplicah bo en bon zadostoval za štiri nočitve za vse tri goste. V hotelu Delfin v Izoli bo bon za 200 evrov upokojencem pokril v povprečju pet nočitev z zajtrkom po osebi; sredi poletja bo sicer treba nekaj evrov doplačati, pozno jeseni pa bo ostalo še za kak priboljšek v hotelu. Za počitnice na Obali je morda bolje z unovčenjem bona počakati na konec avgusta ali jesen. Poleg temperatur so tudi cene takrat nižje in marsikje za enak znesek dobimo še kak dan bivanja več.

Sliši se obetavno in mnogi so se turističnih bonov razveselili. A nekateri pravijo, da so ti boni zapravljanje davkoplačevalskega denarja, saj se bo morala država za ta sredstva zadolžiti in dolgove bo treba nekoč odplačati. Nekateri turistični delavci pa se pritožujejo nad ozko možnostjo uporabe, saj turizem niso samo prenočitve, temveč tudi ogledi mest in znamenitosti, doživetja v naravi in druga ponudba.

Mimogrede, vavčerji za turizem niso novost, poznajo jih tudi v drugih državah. Na primer v Španiji imajo že dve desetletji uspešen vavčerski sistem, ki starejšim omogoča bivanje v hotelih v turističnih krajih, a le zunaj glavne sezone. O tem in podobnih spodbudah iz drugih držav več v naslednji številki.

 Kako bo letovati v hotelu Delfin?

Kot pravi direktorica hotela Nina Golob, upajo na odprtje hotela sredi junija in se nanj pospešeno pripravljajo. Skupne prostore – recepcijo, avlo in jedilnico – prilagajajo sanitarnim zahtevam in priporočilom za fizično distanciranje: v jedilnici bodo umaknili nekaj miz, še vedno bodo imeli samopostrežne obroke, a goste bo postreglo zaposleno osebje z zaščitnimi maskami. Tudi gostje bodo morali v notranjih prostorih nositi maske, pri mizah pa jih bodo lahko odložili. Navodila za ravnanje v bazenih, telovadnici in drugih prostorih še čakajo. Že prej so prejemali veliko klicev, a odkar je vlada najavila bone za počitnice tudi za upokojence, je klicev še več, je povedala direktorica. Seveda bodo sprejemali goste z boni, a če še nimajo rezervacije, bodo razočarani, saj je ta hotel, ki je med upokojenci zelo priljubljen, polno rezerviran do začetka oktobra. Hotel je znan tudi po imenitnih družabnih dogodkih, predvsem plesih z živo glasbo ob koncih tedna. A kako zagotoviti distanciranje pri teh aktivnostih, še razmišljajo. Ker hotel Delfin obiskuje veliko skupin upokojencev, ki pridejo z avtobusom, je zdaj poglavitni problem, kako zagotoviti prevoz ob upoštevanju zahtevane razdalje med potniki. En avtobus je lahko približno le napol zapolnjen, z drugimi besedami – za 50 potnikov je treba zdaj opraviti dva prevoza, kar skupne stroške počitnic podraži. A zdaj se bo to lahko kompenziralo z bonom in bo skupna cena še vedno dostopna, tudi za tiste s plitvejšimi žepi.

OKVIR: Kako ga boste porabili?

Mnenja o tem ukrepu se bodo še kresala, a za večino je bon prav gotovo dobrodošel. Ne nazadnje si bodo lahko s tem bonom lažje privoščili vsaj nekaj dni počitnic tudi tisti, ki so do zdaj zaradi nizkih pokojnin ostajali doma. Z bonom bodo lahko plačali nastanitev in zajtrk, sami pa bodo morali primakniti za prevoz in hrano. O načrtih za uporabo bona smo vprašali nekaj upokojencev.

»Verjetno bodo boni prav prišli tistim, ki ne morejo daleč ali pa so v slabi finančni kondiciji. Svojega bom dal otrokom, naj si privoščijo slovenske počitnice.«

»Menim, da je to zapravljanje denarja. Za zdaj še ne vem, ali bom bon porabila. Raje bi ga dala Zvezi prijateljev mladine Slovenije za otroke, če bi bilo mogoče.«

»Če nam že te vavčerje ponujajo, jih bomo uporabili. Za teden dni bi šli v vsakem primeru v toplice, tudi brez teh bonov. Tako pa nam bo ostalo še za nekaj dni morja jeseni.«

»Takole trošenje našega denarja za reševanje gospodarstva je vprašljivo. Reševati hotele na način, da si še kave ne boš upal tam popiti? Jaz bom bon že lahko zapravila, mnogi ljudje se bodo pa tudi tokrat obrisali pod nosom!«

»Vsekakor dobrodošlo! Ženin vavčer bova porabila v začetku poletja za nekaj dni na kmečkem turizmu na Koroškem, mojega pa jeseni kje na obali ali v toplicah. Vsakič bo sicer treba še nekaj malega primakniti, a glavni strošek bo pokrit.«

Besedilo: Alenka Ogrin, fotografija: J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media