Pomagajmo čebelam!

Prosti čas | jun. '20

Čebele so za naše preživetje izredno pomembne, saj zagotavljajo hrano in prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo, biotsko raznovrstnost ter pomembno prispevajo k ohranjanju okolja.

Ker so čebele in drugi opraševalci zaradi bolezni, podnebnih sprememb in nepremišljenih človekovih posegov v okolje zelo ogroženi, čebelarji in okoljevarstveniki svetujejo, kako lahko vsak posameznik z majhnimi dejanji prispeva k njihovemu ohranjanju.

Možnosti je več. Prav vsak lahko na svojem oknu, balkonu ali vrtu posadi ali poseje medovite rastline. Sezname rastlin najdemo na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije (www.czs.si ali www.urbanicebelar.si) ali povprašamo v semenarnah in vrtnarijah. Če imamo prostora nekoliko več, postavimo še gnezdilnico za čebele (t. i. hotel za čebele). Na sprehodih v naravi ne trgamo travniških cvetic, raje jih prepustimo čebelji paši.  

Kdor ima vrt ali večje travnate površine, naj se izogiba košnji v času največjega razcveta rastlin in naj raje kosi v večernih urah. Pohvalno je, da vse več občin zavlačuje s košnjo javnih površin ravno v dobro čebel. Čebelarjem omogočimo začasno ali trajno namestitev čebeljih panjev na kmetijskih površinah. Čebele bodo tako imele ustrezno pašo, rastline pa bodo oprašene in bodo tako bogatejše obrodile sadove.

Izogibajmo se škropljenju rastlin, če ne gre drugače, pa obvezno uporabimo čebelam neškodljive pesticide in škropimo v brezvetrnem vremenu zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se čebele umaknejo v panje. V sadovnjakih in vinogradih pred škropljenjem s pesticidi mulčimo cvetoče rastline, da po škropljenju ne privabljajo čebel. Pomembno je, da otroke poučimo o pomenu čebel za naše življenje. Seveda pa podpirajmo čebelarje z nakupom medu in drugih čebeljih pridelkov – tako pa naredimo veliko koristnega tudi za svoje zdravje.

A. Ž., fotografija: Vinko Kukman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media